Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Η Κερκόπορτα.





Η πετούνια είναι ένα ετήσιο ή πολυετές λουλούδι. Ανάλογα με την ποικιλία. Μας ήρθε από την Νότια Αφρική. Η ανθοφορία του κρατάει από την άνοιξη έως το φθινόπωρο. Όποιος θέλει να μάθει περισσότερα, ας κάνει ένα κλικ εδώ.
Υπάρχει λόγος σοβαρός που αναφέρομαι σε αυτό το λουλούδι. Γιατί πέρασε σχεδόν απαρατήρητο. Από την ειδησεογραφία των ημερών. Στα τέλη Απριλίου η Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων της Φιλανδίας, ανακοίνωσε ότι μοσχεύματα και σπόροι μεταλλαγμένης πετούνιας, είχαν εισαχθεί στην Φιλανδία, από την  Γερμανία και την Ολλανδία, χωρίς την απαραίτητη άδεια. Είχαν τροποποιηθεί γενετικά και επομένως η διάθεση τους στην αγορά δεν επιτρεπόταν χωρίς ειδική άδεια. Υπόψη ότι στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει λάβει άδεια καλλιέργειας μόνο ένα γενετικά τροποποιημένο φυτό, το καλαμπόκι Mon810 της Monsanto που καλλιεργείται κυρίως στην Ισπανία. Η ΕΕ επιτρέπει πάντως την εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων τροφίμων και ζωοτροφών, οι οποίες όμως πρέπει να φέρουν ειδική σήμανση. Την φέρουν όμως;
 Όσον αφορά τη γενετική τροποποίηση της πορτοκαλί πετούνιας, η φινλανδική υπηρεσία Evira αναφέρει πως πιθανότατα οι εν λόγω ποικιλίες φέρουν ένα επιπλέον γονίδιο που προέρχεται από το καλαμπόκι και δίνει πορτοκαλί χρωστικές.
Συνολικά 9 γενετικά τροποποιημένες ποικιλίες βρέθηκαν να πωλούνται χωρίς άδεια με τις ονομασίες
African Sunset, Trilogy Mango, Trilogy Deep Purple, Trilogy Red, Trilogy ’76 Mix-Liberty Mix, Fortunia Early Orange, Hells Bells Improved, Petunia Salmon Ray και Sweetunia Orange Flash.

Εισαγωγές μεταλλαγμένης πετούνιας έγιναν και  στην Μεγάλη Βρετανία, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα.

Το γένος της πετούνιας ανήκει στην ίδια οικογένεια με την ντομάτα, την πατάτα, την πιπεριά, την μελιτζάνα, τον στύφνο και τον καπνό. Επομένως υπάρχει άμεσος κίνδυνος επιμόλυνσης, μέσω των εντόμων, κυρίως των μελισσών.
Οι της Αντιπεριφέρειας Χανίων ψάχνουν την αγορά των Χανίων. Για να βρουν αν έχουν πουληθεί, πως και που μεταλλαγμένες πετούνιες.  Που κάποιοι επαγγελματίες του χώρου, πιθανώς  τις εισήγαγαν και τις διοχέτευσαν στην αγορά. Χωρίς να υπάρχει προηγούμενη έγκριση για αυτό. Με σκοπό να τις καταστρέψουν.
 Ας πούμε ότι είναι φυσιολογικό να γίνονται εισαγωγές φυτών. Είναι φυσιολογικό όμως να μην υπάρχει εξ αρχής ένας έλεγχος για την ποιότητα των προς εισαγωγή ειδών;  Γιατί τα εισαγωγής φυτά δεν πρέπει να συνοδεύονται από πιστοποιητικό καταλληλότητας; Και γιατί αυτοί που κάνουν εισαγωγές παράνομες και εν προκειμένω επικίνδυνες να μένουν ατιμώρητοι;
Παλαιότερα και με τον ίδιο τρόπο μας ήρθε η τριστέτσα των εσπεριδοειδών.
Τα παθήματα δυστυχώς δεν γίνονται μαθήματα....

Δεν υπάρχουν σχόλια: