Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Απηλλάγημεν και επανεκλέγημεν.





Κατά τη διάρκεια της Ετήσιας Γενικής  Συνέλευσης του Συνεταιρισμού Παραγωγών Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «γαία», που πραγματοποιήθηκε χθες στα γραφεία του Συνεταιρισμού, στη Δημητρακάκη 2, εκτός των άλλων προβλεπομένων από την ημερήσια διάταξη, παρουσιάστηκαν οι εκθέσεις των Διοικητικού και   Εποπτικού Συμβουλίων. 

Ο οποίες λένε τα εξής:
Έκθεση Εποπτικού Συμβουλίου.
Την Τετάρτη 28 Απριλίου 2017 συνεδρίασε το Ε. Σ. του Συνεταιρισμού, απαρτιζόμενο από τους Σοφία Εφεντάκη, Ευάγγελο Μαρκάκη, Στέλλα Τζανεράκη, για να εξετάσει την οικονομική διαχείριση του έτους 2016, βάσει των οικονομικών στοιχείων που δόθηκαν από τον λογιστή του Συν/σμού Κουρασμενάκη Δημήτρη.
Από τα παραδοθέντα στοιχεία και από την παρακολούθηση της οικονομικής δραστηριότητας της «γαία» έχουμε να παρατηρήσουμε τα έξείς:
1. Έχουμε αύξηση του συνολικού τζίρου κατά 30,25%
 
2. Έχουμε αύξηση εξόδων κατά 21,76%.  
3. Έχουμε αύξηση αγορών κατά 28,58%.  
4. Έχουμε αύξηση της κερδοφορίας κατά 35%.
Με βάση αυτά τα δεδομένα παρατηρούμε την συνέχιση και το 2016 της περυσινής ανάκαμψης, παρ’ όλη την οικονομική κρίση.
Οι οφειλές προς το Δημόσιο εξυπηρετούνται εμπρόθεσμα, τηρείται η ρύθμιση διακανονισμού οφειλής προς το ΙΚΑ, με λήξη τον Οκτώβριο 2017, τα συνολικά χρέη έχουν μειωθεί κατά 53.450 Ευρώ, δηλ ποσοστό 20,44%.
Επίσης βελτιώθηκε η εικόνα του ισολογισμού, τα ίδια κεφάλαια είναι πλέον θετικά και ανέρχονται στα 62.175 Ευρώ.
Η σημαντική προσπάθεια του ΔΣ, με την παράλληλη προσφορά των εργαζομένων για εξορθολογισμό των εξόδων, βελτίωση παροχής υπηρεσιών, διατήρηση της ποιότητας των προϊόντων και αύξηση του πελατολογίου, έχουν φέρει θετικά αποτελέσματα και καθιστά την «γαία», εν μέσω οικονομικής κρίσης έναν ανταγωνιστικό συν/σμό, ο οποίος στέκεται με αξιοπρέπεια στην αγορά των Χανίων.
Θεωρούμε ότι η απόφαση του ΔΣ , να επανέλθουν οι μισθοί των εργαζομένων στα επίπεδα του 2012 από 1 Ιανουαρίου 2017 είναι θετική, εφόσον αυτό το επιτρέπει η συνεχιζόμενη αύξηση τζίρου και κερδοφορίας.
Πιστεύουμε ότι η προσπάθεια αυτή θα συνεχιστεί και το 2017 με στόχο την βελτίωση των μεγεθών και γενικά της πορείας του Συνεταιρισμού.
Κατόπιν όλων αυτών, εγκρίνουμε την οικονομική διαχείριση του ΔΣ κατά το 2016 και προτείνουμε την απαλλαγή του.



ΕΚΘΕΣΗ ΠΕΠΡΑΓΜΕΝΩΝ ΤΟΥ Δ. Σ. ΤΗΣ «γαία» ΓΙΑ ΤΟ ΕΤΟΣ 2016
Δύο είναι τα κύρια χαρακτηριστικά της λειτουργίας του Συνεταιρισμού για το 2016.
Πρώτον: Η σταθεροποίηση και η ανοδική πορεία των οικονομικών του Συνεταιρισμού, παρά την συνεχιζόμενη οικονομική κρίση, που καταγράφηκε με τη σημαντική αύξηση των εσόδων και στα δύο καταστήματα. Αυτό οφείλεται κυρίως στην επάρκεια των προϊόντων, στην ποικιλία αλλά και στα νέα είδη και προϊόντα που απευθύνονται σε συγκεκριμένες ομάδες καταναλωτών, π.χ. προϊόντα βέγκαν, προϊόντα χωρίς γλουτένη και λακτόζη και εμπλουτισμένες τροφές για παιδιά και αθλητές. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής που ακολούθησε το Δ.Σ. είναι αφενός η σημαντική αύξηση πελατών στα καταστήματα και αφετέρου η δημιουργία αποθεματικού με μια σχετική αύξηση ρευστότητας με ταυτόχρονη μείωση των οφειλών και τις οικονομικές υποχρεώσεις να εξυπηρετούνται κανονικά.
Δεύτερον: Το Δ.Σ. έδωσε μεγάλη σημασία στην συνεργασία και την αξιολόγηση των εργαζομένων στον Συνεταιρισμό, με τακτικές συναντήσεις για την επίλυση προβλημάτων, τη μέγιστη απόδοση και την καλύτερη εξυπηρέτηση πελατών.
Με βάση τα παραπάνω οικονομικά δεδομένα, το Δ.Σ. προχώρησε σε κάποιες απαραίτητες ενέργειες για τη βελτίωση της λειτουργίας του Συνεταιρισμού. Στο πλαίσιο αυτό έγινε αντικατάσταση των Η/Υ και του λογισμικού (λογιστικού-οικονομικού) καθώς και των ταμειακών μηχανών.
Επίσης δρομολόγησε την ανανέωση του εξοπλισμού των καταστημάτων και την ανακαίνισή τους, διαδικασία η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.
Στο πλαίσιο δράσεων για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας και της συνεταιριστικής αντίληψης, το Δ.Σ. συμμετείχε με τον αντιπρόεδρο Δ. Βαμβουνάκη σε σύσκεψη που έγινε στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα την υποβολή προτάσεων για τη νέα Διοικητική Μεταρρύθμιση που προωθεί το Υπουργείο.
Μετά από πρόσκληση του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, η «γαία» έλαβε πρόσκληση συνεργασίας – συμμετοχής σε ευρωπαϊκό διακρατικό ερευνητικό πρόγραμμα που αφορά «βραχείες αλυσίδες παροχής τροφίμων» και τις καινοτόμες μεθόδους που χρησιμοποιούν ενάντια στις αγροβιομηχανικές αλυσίδες παροχής τροφίμων.
Στο πλαίσιο ανταλλαγής εμπειριών, βιοκαλλιεργητές από την Φινλανδία που συνεργάζονται με το Αγροτουριστικό Δίκτυο Κρήτης, επισκέφθηκαν τον Συνεταιρισμό και ενημερώθηκαν για την λειτουργία του από τον Πρόεδρο Ν. Παγιαυλά και τη Διευθύντρια Ε. Μυλωνάκη.
Επίσης, το Δ.Σ. αποδέχθηκε πρόταση συμμετοχής στο Παναποκορωνιώτικο Επιστημονικό Συνέδριο που θα γίνει τον Αύγουστο 2017 στον Αποκόρωνα Χανίων και στο οποίο θα συμμετάσχει με ομιλία του ο Πρόεδρος Ν. Παγιαυλάς.
Στο πλαίσιο της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης όπως αυτή ορίζεται από τη φιλοσοφία λειτουργίας του Συνεταιρισμού, έγιναν χορηγίες σε κοινωνικές δράσεις, όπως στα συσσίτια της Ι. Μητρόπολης Κυδωνίας και Αποκορώνου. Επίσης έγιναν επισκέψεις σχολείων στα καταστήματα «γαία» και οι μαθητές ενημερώθηκαν για τα βιολογικά προϊόντα.
Με πρόταση του Δ.Σ. προς τους εργαζόμενους του Συνεταιρισμού και το Εποπτικό Συμβούλιο αγοράστηκαν φάρμακα και υγειονομικό υλικό που στάλθηκαν σε καταυλισμούς προσφύγων σε συνεργασία με το Στέκι Μεταναστών Χανίων.
Το 2016 συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια από την ίδρυση της «γαία» και το Δ.Σ. είχε σκοπό να οργανώσει εκδηλώσεις σχετικές με την επέτειο αυτή. Ωστόσο, εξαιτίας σοβαρού προβλήματος υγείας του Προέδρου, δεν κατέστη δυνατόν. Το Δ.Σ. του εύχεται υγεία και προτίθεται να υλοποιήσει την απόφασή του στο μέλλον.
Το Δ.Σ. σε πνεύμα συνεργασίας με το Εποπτικό Συμβούλιο και τους εργαζόμενους προσπάθησε να ανταποκριθεί στα καθήκοντά του με συνέπεια, ακολουθώντας το καταστατικό του Συνεταιρισμού, ενισχύοντας το υγιές εμπόριο των βιολογικών προϊόντων και προάγοντας την ιδέα της Βιολογικής Γεωργίας και της Αειφόρου Ανάπτυξης.



Ακολούθησε συζήτηση για αρκετή ώρα επί συγκεκριμένων προτάσεων, που τέθηκαν κυρίως από παραγωγούς.  Ακολούθησε η ψηφοφορία και αμέσως μετά της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων από την  εφορευτική επιτροπή  συνεδρίασε το νεοεκλεγέν Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο  συγκροτήθηκε σε σώμα.
Η νέα συγκρότηση έχει ως εξής:
Παγιαυλάς Νίκος Πρόεδρος
Βαμβουνάκης Δημήτρης Αντιπρόεδρος
 
Παραδομενάκη Παυλίνα Γραμματέας
Γαλάνη Στέλλα Ταμίας  
Κινδελής  Μανώλης Μέλος.


Καλή μας δύναμη, υπομονή και συνέχεια. Διότι έχουμε ακόμα πάρα πολλά να κάνουμε. Τόσο για τους παραγωγούς όσο και για τους καταναλωτές βιολογικών προϊόντων. Τα οποία δεν θα γίνουν εν κρυπτώ….

Δεν υπάρχουν σχόλια: