Πέμπτη 25 Σεπτεμβρίου 2014

Όχι δεν είναι Ούφο!




Drones

Μποτιλιάρισμα στον ουρανό.

Πρόκειται για μία από τις λέξεις που εδώ και λίγο καιρό διεκδικούν μια θέση ακόμα και στο καθημερινό μας λεξιλόγιο – ου μην αλλά και στην ορολογία των δελτίων ειδήσεων. Και να φανταστείς πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή….


Είτε προορίζονται για εμπορική είτε για στρατιωτική χρήση, τα πρωτότυπα αυτά πτητικά μηχανήματα μοιάζουν… προορισμένα να κυριεύσουν τους αιθέρες. Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να ανοίξουν τον εναέριο χώρο τους για τις πτήσεις των drones μέσα στο 2015, η ραγδαία αύξησή τους προκαλεί εύλογες ανησυχίες για μια σειρά από λόγους:

Από τη μία επειδή τα ατυχήματά τους είναι συχνά και από την άλλη επειδή το ενδεχόμενο απαγόρευσης της στρατιωτικής χρήσης τους διχάζει ως θέμα την παγκόσμια κοινότητα. Για να μην αναφερθούμε στα… ενοικιαζόμενα drones τα οποία μοιάζουν έτοιμα να προσβάλουν από αέρος την προσωπική ζωή των πολιτών.

Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Ξεκινώντας από τα εκατοντάδες ατυχήματα στα οποία εμπλέκονται drones και τα οποία έχουν καταγραφεί από το αμερικανικό Πεντάγωνο. Σύμφωνα λοιπόν με το ρεπορτάζ της «Washington Post», περισσότερα από 400 στρατιωτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν συντριβεί από το 2001 έως σήμερα, κάτι που δείχνει και τους κινδύνους που εγκυμονεί τυχόν αδειοδότηση πτήσης τους στους αμερικανικούς αιθέρες. Οι ρεπόρτερ της εφημερίδας –αφού μελέτησαν περί τις 50.000 σελίδες εγγράφων που αφορούσαν τα πορίσματα των ερευνών για τα ατυχήματα με τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη (ΜΕΑ)– απέδειξαν ότι από τότε που άρχισε η χρήση τους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν τα drones παρουσίασαν πολλές δυσλειτουργίες και συνετρίβησαν – είτε λόγω μηχανικών βλαβών, είτε λόγω ανθρώπινου λάθους, είτε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών.

Σοβαρά ζητήματα ασφάλειας γεννιούνται λοιπόν, παρότι, βάσει νόμου που ψήφισε το 2012 το Κογκρέσο, από τον Σεπτέμβριο του 2015 θα διενεργούνται πτήσεις σε ακόμη πιο ευρεία κλίμακα – μεταξύ άλλων προβλέπεται να πολλαπλασιαστούν και τα ΜΕΑ της αστυνομίας και του στρατού, τα οποία υφίστανται ήδη, αλλά σε περιορισμένη κλίμακα.

Η εφημερίδα δεν διστάζει μάλιστα να αμφιβάλλει ακόμα και για το κατά πόσον οι διαβεβαιώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων για ασφαλείς πτήσεις –και μάλιστα πάνω από κατοικημένες περιοχές– ευσταθούν. Κι αυτό επειδή στρατιωτικά drones έχουν συντριβεί πάνω σε σπίτια και αυτοκινητόδρομους – μέχρι και πάνω σε στρατιωτικό αεροσκάφος Hercules C-130. Μέχρι στιγμής δεν έχουν υπάρξει θύματα, ωστόσο τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εφημερίδα δείχνουν ότι πολλά ατυχήματα ή δυστυχήματα αποφεύχθηκαν στο… παρά πέντε από καθαρή τύχη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η συντριβή ενός στρατιωτικού Predator, αξίας 3,8 εκατομμυρίων δολαρίων, το οποίο μετέφερε έναν πύραυλο Helfire και κατέπεσε κοντά σε κατοικημένη περιοχή της Κανταχάρ στο Αφγανιστάν, επειδή ο χειριστής του δεν είχε αντιληφθεί ότι το πετούσε ανάποδα!

Τον περασμένο Απρίλιο ένα drone βάρους 200 κιλών συνετρίβη μερικές δεκάδες μέτρα από το προαύλιο δημοτικού σχολείου στην Πενσιλβάνια των ΗΠΑ, λίγα λεπτά πριν σχολάσουν οι μαθητές!

Ωστόσο, οι αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις πτητικές αυτές μηχανές. Άλλωστε, γεγονός είναι ότι τα Μη Επανδρωμένα Αεροσκάφη άλλαξαν τον τρόπο διεξαγωγής του πολέμου κατά επαναστατικό τρόπο – παρότι τις αστοχίες των χειριστών έχουν πληρώσει με πολύ αίμα Αφγανοί και Πακιστανοί άμαχοι!

Οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διαθέτουν σήμερα 12.000 drones. Από το μικρό Wasp των 430 γραμμαρίων και το Raven των δύο κιλών μέχρι το Predator του ενός τόνου και το γιγάντιο Global Hawk με άνοιγμα φτερών 39,9 μέτρα και βάρος 15 τόνων. Έως το 2017 ο αμερικανικός στρατός εκτιμά ότι τα drones του θα απογειώνονται από 110 στρατιωτικές βάσεις των ΗΠΑ, οι οποίες θα έχουν δημιουργηθεί σε 39 Πολιτείες. Χαράς Ευαγγέλια για τη βιομηχανία των ΜΕΑ, η οποία, χάρη στο επίμονο λόμπινγκ της, έπεισε το Κογκρέσο να ψηφίσει τον σχετικό νόμο, με τις προβλέψεις για κέρδη έως το 2025 να αγγίζουν τα 82 δισ. δολάρια καθώς και τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας.

Στις ΗΠΑ πλέον η ζήτηση για τα drones έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο, καθώς η αστυνομία, για παράδειγμα, θεωρεί ότι είναι ένα εξαιρετικά φτηνό μέσο με το οποίο μπορεί να κάνει παρακολουθήσεις ακόμη και για ένα ολόκληρο 24ωρο αδιαλείπτως.

Για τις επιχειρήσεις η χρήση τους είναι πολλαπλή: μπορούν να μεταφέρουν εμπορεύματα, να επιθεωρήσουν κτίρια, να χρησιμοποιηθούν για γυρίσματα ταινιών ή ακόμη και να παραδίδουν βιβλία, όπως σχεδιάζει να κάνει ο ιδιοκτήτης της Amazon, Τζεφ Μπέζος.


Game of drones

Το εξαιρετικά ευαίσθητο ζήτημα της παραβίασης της ιδιωτικής ζωής των πολιτών επισημαίνουν με άρθρο τους οι «Los Angeles Times», αναφέροντας την… ατυχή κατάληξη ενός μικρού drone το οποίο κατέγραφε ματς χόκεϊ των Los Angeles Kings και «κατερρίφθη» από τους οργισμένους οπαδούς της ομάδας. Όταν ο ιδιοκτήτης του πήγε στο αστυνομικό τμήμα για να πάρει πίσω τα…. υπολείμματα, δεν του απαγγέλθηκε καμία κατηγορία, καθώς δεν υφίσταται νόμος ο οποίος να απαγορεύει τις πτήσεις των ΜΕΑ σε δημόσιους χώρους.

Θεωρείται πάντως απολύτως λογικό να υπάρχουν ανησυχίες για παραβίαση της προσωπικής ζωής, αφού σε 5 χρόνια από σήμερα εκτιμάται ότι στις ΗΠΑ θα υπάρχουν 7.500 τέτοιες μικρές πτητικές συσκευές προς ενοικίαση. Προσφάτως, σε παραλία των ΗΠΑ, μια 50χρονη διαμαρτυρήθηκε στον ναυαγοσώστη επειδή μια τέτοια μικρή πτητική συσκευή βιντεοσκοπούσε την ίδια και την κόρη της την ώρα που έκαναν ημίγυμνες μπάνιο!


Του Δημήτρη Σ. Φαναριώτη
Η ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΤΩΝ ΣΥΝΤΑΚΤΩΝ
21/09/14


Αν νομίζετε ότι δεν έχουν έρθει στην Ελλάδα, κάνετε μεγάλο λάθος.
Έχουν έρθει και κυκλοφορούν ανεμπόδιστα, όπου ο ιδιοκτήτης του γουστάρει.
Και καταγράφει από την τηλεοπτική κάμερα, αδιακρίτως ότι θέλει, όποτε θέλει, όποιον θέλει.
Για αυτό προμηθευτείτε καραμπίνες και μάθετε σημάδι….

Δεν υπάρχουν σχόλια: