Τρίτη 15 Απριλίου 2014

Όταν τα αυτονόητα βαπτίζονται "πρωτοποριακά"….




Ιδού ο Άνθρωπος.

Βλέποντας κανείς τους συνδυασμούς που διεκδικούν την Δημοτική Αρχή στα Χανιά, δε μπορεί να μην ξεχωρίσει για την ιδιαίτερη παρουσία του, τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος», για τον οποίο τελευταία πολλοί συνδημότες μας μιλούν στα πηγαδάκια τους. Τον συνδυασμό εκείνον που επικεφαλής του έχει τεθεί ο καθηγητής Γιάννης Σαρρής, μετά από μια πρωτόγνωρη, για τα χανιώτικα δεδομένα, δημοκρατική διαδικασία. Μια διαδικασία λαϊκής βάσης που θέτει ψηλά τον πήχη της παρακαταθήκης όσον αφορά την δυνατότητα συμμετοχής και εμπλοκής του πολίτη στα κοινά.
Και συγκρίνοντας τον συνδυασμό αυτόν, με όλους τους άλλους, διαπιστώνει κανείς ότι η ουσιαστική διαφοροποίησή τους, έγκειται ακριβώς στον τρόπο διαχειριστικής λογικής που εκφράζουν, ο μεν με δημοκρατικό τρόπο, οι δε με συντεχνιακές ή παραταξιακές λογικές, που ανεξαρτήτως αν είναι καλές ή κακές για μια μερίδα της κοινωνίας, πρόκειται για πολιτικές ολιγαρχικής φύσης έτσι κι αλλιώς.
Ως εκ τούτου, και επειδή ακριβώς η υποψηφιότητα του κ. Σαρρή εκφράζει αυτή την θέαση της κοινωνίας ως ένα συμπαγές σύνολο, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και με κορυφή τον συνάνθρωπο, θα περίμενε κανείς να είναι περίπατος η νίκη για τον συνδυασμό αυτόν˙ όμως δε θα είναι έτσι. Τα απομεινάρια του παρελθόντος, εκείνοι που με την προσωπική τους ψήφο μας έριξαν στα τάρταρα των μνημονιακών πολιτικών ή εκείνοι που με 1002 διαφορετικά πολιτικά προσωπεία στηρίζουν εμμέσως τις πολιτικές αυτές, είναι ξανά, για πολλοστή φορά εδώ και διεκδικούνε την πολύτιμη ψήφο μας.
Ο συνδυασμός του κ. Σαρρή μας καλεί για τα «δύσκολα». Ας πούμε καλύτερα, ότι μας κάνει μια πολιτική πρόταση διαφορετική, απ’ ότι είχαμε μάθει τόσα χρόνια. Μας καλεί σε ένα πείραμα, Δημοτική Αρχή και δημότες, να συναποφασίζουμε για τα καθημερινά θέματα και τα ζητήματα πορείας του τόπου. Πράγμα που ποτέ και καμιά δημοτική αρχή δε τόλμησε στο παρελθόν να κάνει. Η διαβούλευσή της έφτανε στην καλύτερη περίπτωση μέχρι τον κομματικό μηχανισμό, αν δεν έμενε απλά να συζητά απ’ ευθείας και εν κρυπτώ με τα εμπλεκόμενα οικονομικά συμφέροντα. Αλλά ο συνδυασμός «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος» τολμά και κάνει τούτο το βήμα πολιτικής προόδου. Εδώ θα φανεί ποιοι από εμάς είμαστε κοινωνικά όντα, ποιοι διατηρούμε ακόμα επαρκώς τον τίτλο του πολιτισμένου προσώπου και ποιοι, από την άλλη, έχουμε μεταλλαχτεί στο είδος εκείνο που ατομικά πορεύεται στην μοναξιά του προς έναν ακαθόριστο, ίσως και ανύπαρκτο πολλές φορές, στόχο. Πιο απλά, εδώ θα φανεί ποιοι από εμάς θα αντισταθούν στο «μπιρ παρά» ξεπούλημα των χανιώτικων υποδομών και πλούτου στα διεθνή οικονομικά καρτέλ.
Το πολιτικό περιεχόμενο των επερχόμενων δημοτικών εκλογών εμπεριέχει πολλές συνιστώσες που όλες συγκλίνουν στο τι περιεχόμενο θέλουμε να δώσουμε στην πορεία του τόπου, σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Είναι μια ευκαιρία σήμερα, να ξαναγίνει  η τοπική αυτοδιοίκηση αυτό που εν μέρει ήταν μέχρι πρότινος, κι αυτό που έπρεπε να είναι καθ’ ολοκληρίαν. Μια κοιτίδα πολιτισμού, δημοκρατίας και αλληλεγγύης. Η δημοτική αρχή να συντονίζει με τέτοιο τρόπο τα αυτοδιοικητικά θέματα ούτως ώστε, έννοιες όπως του αστέγου, του πεινασμένου, του μόνου, του ανήμπορου, του ανθρώπου σε αδιέξοδο να μην υπάρχουν. Για να γίνει αυτό χρειάζεται ένα δυσεύρετο μέσον, ένα σπάνιο προσόν, ένα ακριβό τίμημα. Η νέα δημοτική αρχή να έχει την θέληση να κινηθεί προς μια τέτοια κατεύθυνση και να δημιουργήσει τις κατάλληλες δομές. Και για να υπάρχει θέληση θα πρέπει να «βλέπει» την κοινωνία ως μία ενιαία οντότητα που τα μέλη της αλληλοεξαρτώνται και αλληλοεπηρεάζονται. Αν πρεσβεύει ολιγαρχικές λογικές, λογικές των διαφορετικών συμφερόντων, τότε είναι σίγουρο ότι όλα αυτά θα συνεχίσουν να είναι μια πραγματικότητα.
Η διαδικασία ανάδειξης του υποψηφίου της κίνησης, προμηνύει ημέρες δημοκρατίας και αλληλεγγύης στην περίπτωση που οι Χανιώτες και οι Χανιώτισσες, σε τούτη την εκλογική μάχη, κλείσουν τα αυτιά στις παλαιοκομματικές σειρήνες, με όποια μορφή κι αν εμφανίζονται, με νέο κοστούμι ή νέο σκελετό ματογυαλιών, με ακριβό άρωμα ή νέα βαφή μαλλιών, και επιλέξουν έναν συνδυασμό που θα είναι πάντα παρόν στα δύσκολα. Κι αυτό είναι το μόνο σίγουρο, γιατί έτσι ακριβώς, αυτοί οι άνθρωποι που σήμερα ζητούν την ψήφο μας, βρέθηκαν και συμπορεύτηκαν στους αγώνες.
Είναι πραγματικά όμορφο να προσμένει κανείς, ο Δήμος μας να διοικείται από ανθρώπους που ήταν εκείνοι που συμπαραστάθηκαν στον γείτονά μας που του έκοβαν το ρεύμα, είναι εκείνοι που πάλεψαν για μια κουβέρτα και ένα κρεβάτι όταν ο μνημονιακός Δήμαρχος κ. Σκουλάκης προσπαθούσε να μας πείσει ότι ένας ή δύο νεκροί από κρύο στην πόλη των Χανίων είναι λίγοι για να δει τι θα κάνει με τους υπόλοιπους αστέγους, είναι εκείνοι που έστησαν έναν ολόκληρο αυτοτροφοδοτούμενο μηχανισμό παροχής ενός πιάτου ζεστού φαγητού σε ανήμπορους συμπολίτες μας, Έλληνες και αλλοδαπούς, είναι εκείνοι που ζούνε στην ίδια κοινωνία με εμάς, κι όχι σε έναν εικονικό κόσμο, στην «κοσμάρα» τους που λένε οι νέοι, νομίζοντας ότι ήρθε η ανάπτυξη, αλλά φαίνεται κάπου κρύφτηκε και δε την βλέπουμε όλοι οι υπόλοιποι.
Στηρίζω ως εκ τούτου ανεπιφύλακτα και πρόθυμα τον συνδυασμό «Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος», προσμένω την τήρηση των προεκλογικών δεσμεύσεων, μα πάνω απ’ όλα προσμένω ο Δημότης και η Δημότισσα των Χανίων να αδράξουν την ευκαιρία που θα τους δοθεί να συμμετέχουν επί της ουσίας στα κοινά, σαν μια πρώτη απόπειρα της μοναδικής πραγματικής δημοκρατίας, που τούτος ο τόπος γέννησε, της συμμετοχικής δημοκρατίας. Οι άνθρωποι που συμμετέχουν στον συνδυασμό του κ. Σαρρή είπαν το όνειρό τους για έναν πραγματικά νέο Δήμο Χανίων να το μοιραστούν μαζί μας! Ας μη τους απογοητεύσουμε, ας πορευτούμε μαζί!
Με εκτίμηση,
Ηλίας Κοπανάκης
Χημικός Μηχανικός Ε.Μ.Π., MSc.
Κάτοικος Δημοτικής Ενότητας Ακρωτηρίου – Δήμου Χανίων

Δεν υπάρχουν σχόλια: