Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τι δεν καταλαβαίνετε;


…. Μάγια μας έχουν κάνει;



Περί ΜΕΛΙΟΥ

Σύντομα στο μέλλον, η δυνατότητα να ξέρουμε εάν το μέλι που αγοράζουμε και καταναλώνουμε περιέχει γενετικά τροποποιημένη (Γ.Τ.) γύρη δεν θα υπάρχει… Με 430 ψήφους υπέρ, 224 κατά και 19 παρόντες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε αποδεκτή την έκθεση-τροπολογία της Julie Girling, Συντηρητικής Ευρωβουλευτού από την Βρετανία (ECR, UK), σύμφωνα με την οποία η γύρης δεν θα αποτελεί πλέον «συστατικό» του μελιού αλλά «φυσικό περιεχόμενο»….

Αυτή η διάκριση είναι θεμελιωδώς σημαντική και καθορίζει τον τρόπο σήμανσης του προϊόντος.


Όταν η γύρης είναι «συστατικό» του μελιού (όπως συμβαίνει σήμερα), η Γ.Τ. γύρης πρέπει να επισημαίνεται στην ετικέτα όταν υπερβαίνει το 0,9% του συνόλου της ποσότητας της γύρεως που περιέχει η συσκευασμένη ποσότητα του μελιού. Αντίθετα όταν η γύρης χαρακτηρίζεται ως «φυσικό περιεχόμενο στο μέλι».. η Γ.Τ. γύρης πρέπει να ακολουθείται από σήμανση όταν υπερβαίνει το 0,9 % ολόκληρης της ποσότητας του μελιού (όχι μόνο της περιεχόμενης γύρεως σ’ αυτό). Ουσιαστικά η δυνατότητα σήμανσης της παρουσίας Γ.Τ. γύρεως γίνεται αδύνατη σύμφωνα με τον Κανονισμό για τα Γενετικά Τροποποιημένα της ΕΕ γιατί «μόνο η περιεκτικότητα Γ.Τ. γύρης πάνω από 0,9% πρέπει να επισημαίνεται στο προϊόν. Αφού όμως σύμφωνα με την έκθεση της κ. Julie Girling η γύρης σε κάθε συσκευασία μελιού δεν υπερβαίνει το 0,5%, έτσι δεν θα παραβεί ποτέ και το όριο που απαιτεί σήμανση»…!!!


Έτσι το Ε. Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της Δ/σης Περιβάλλοντος της ΕΕ η οποία προηγουμένως είχε απορρίψει την έκθεση Girling – για να συνεχίσει να θεωρεί την Γ.Τ γύρη ως «συστατικό» και όχι ως «φυσικό περιεχόμενο του μελιού».., ακολουθώντας την απόφαση του Ε. Δικαστηρίου του Σεπτεμβρίου 2011. Εδώ σημειώνουμε με υπογράμμιση και ιδιαίτερη βαρύτητα ότι η κ. Girling, ως rapporteur, έλαβε την εντολή από την ολομέλεια του Ε. Κοινοβουλίου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την «Ελληνική Προεδρεία» του Συμβουλίου με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτο βαθμό…


Η απόφαση που πάρθηκε από το Ε. Κοινοβούλιο επιφέρει κάποιες επιπτώσεις σε μερικά Κράτη Μέλη της ΕΕ, π.χ. όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και πολλά άλλα, όπου η καλλιέργεια Γ.Τ. καλλιεργειών απαγορεύεται. Η έκρηξη των εισαγωγών σε χώρες όπου κινδυνεύει η εγχώρια παραγωγή τους αποτελεί μεγάλη απειλή. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών της Ιταλίας, η Κίνα επί παραδείγματι, έχει αυξήσει τις εξαγωγές μελιού προς την Ιταλία κατά 26% μέσα στο 2013. Η προσέγγιση του Ε. Κοινοβουλίου κρίνεται ανησυχητική αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι οι Γ.Τ. καλλιέργειες μπορούν να επιμολύνουν το μέλι με τη γύρη η οποία μεταφέρεται από τις μέλισσες (οι μέλισσες καλύπτουν περί τα 9-9,5 χιλιόμετρα σε κάθε εξόρμηση από τη φωλιά τους….).


Με Ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν μέλι από χώρες που καλλιεργούν Γ.Τ. ποικιλίες φυτών (ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Βραζιλία, Αργεντινή, Ινδία, Ν. Αφρική, κλπ), με δύο χώρες Μέλη την Ισπανία και την Ρουμανία οι οποίες ήδη καλλιεργούν Γ.Τ. καλαμπόκι, και εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει και η ανεξέλεγκτη επιμόλυνση από εισαγωγές η οποία διαφεύγει των ελεγκτικών αρχών (χρήση επιμολυσμένου με Γ.Τ. υλικό εισαγόμενων συμβατικών σπόρων σποράς βασικών καλλιεργειών με τυχαία παρουσία Γ.Τ. υλικού), το επιμολυσμένο μέλι με Γ.Τ. γύρη θα κάνει σίγουρα την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων της Ευρώπης και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς (μάλλον έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και κάποιοι ποιούν την νήσσαν). Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι μέσω του εκπροσώπου τους κ. Bart Staes, δηλώνουν ότι « η απόφαση αυτή του Ε. Κοινοβουλίου αποτελεί ισχυρό χαστούκι προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές και Μελισσοκόμους οι οποίοι επανειλημμένως έχουν ζητήσει την εφαρμογή ξεκάθαρων κανόνων σήμανσης των προϊόντων και ότι επίσης η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών ενέδωσαν στις έντονες πιέσεις από συμφέροντα του Εισαγωγικού εμπορίου μελιού στην Ευρώπη».


Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, Ο Ιταλός Fabrizio Bertot του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) στο Ευρωκοινοβούλιο (κεντροδεξιά), δεν συμφώνησε με τους πράσινους και ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε μέτρα από την πλευρά της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν και να προστατέψουν την γύρη και το μέλι της Ευρώπης, δεδομένου ότι η γύρης μπορεί να ταξιδέψει με τα ρεύματα για πολλά χιλιόμετρα….!!!! Και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε μέτρα προστασίας έπαιρνε η ΕΕ θα σήμαιναν μεγαλύτερο κόστος δειγματοληψιών και σήμανσης για του Ιταλούς παραγωγούς και όχι μόνο. Σαν να μας λέει ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας, ή μάλλον της παρόμιας τύχης που είχε η Βραζιλία οι καλλιέργειες της οποίας σιγά σιγά επιμολύνθηκαν απο Γ.Τ σπόρους που έμπαιναν λαθραία απο την Αργεντινή εν ' γνώσει των αρχών που τελικά ανάγκασε την Κυβέρνηση της Βραζιλίας να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια Γ.Τ. καλλιεργειών προς όφελος των μεγάλων εταιριών σπόρων. Η επιμόλυνση οργανισμών, προϊόντων, εδάφους και μέσων παραγωγής με Γ.Τ. υλικό "φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε άθλια στρατηγική επέκτασης των Γ.Τ. καλλιεργειών" παγκοσμίως και αυτό λέει πολλά.


Είναι φανερό ότι οι Ευρωβουλευτές έκριναν με οικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια σε όφελος των εισαγωγέων και αυτό είναι άκρως απαράδεκτο. Δεν έκριναν με βάση την ανάγκη για ασφάλεια των τροφίμων και για το συμφέρον του ευρωπαίου καταναλωτή και μελισσοκόμου και δυστυχώς τα μηνύματα είναι ότι και οι έλληνες κυβερνητικοί ευρωβουλευτές ψήφισαν με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο (ή καθοδηγούμενο και σκόπιμο), προκαλώντας την αντίδραση των ελλήνων παραγωγών μελιού και των καταναλωτών.


Φοβούμαστε ότι το «άρρωστο ναι σε όλα» έχει επικρατήσει και στην Ευρωβουλή γεγονός που καθιστά πολύ επικίνδυνους κάποιους κυρίους και κυρίες για τα ελληνικά αγροτικά συμφέροντα 

 
Που είναι τα ΥΠΑΑΤ, ο ΕΦΕΤ, το ΥΠΕΚΑ οι Ενώσεις Καταναλωτών, το Υπ. Ανάπτυξης, τα κόμματα και όλοι οι υπόλοιποι επίσης "μουγκοί" του τόπου (Γεωτεχνικοί Σύνδεσμοι, ΓΕΩΤΕΕ, Εμπορικά Επιμελητήρια, κλπ, κλπ).....



Πηγή:


Κατόπιν όων αυτών
Τραγουδάμε.
Όλοι μαζί. 


Χαρωπά.
Δυνατά.
Και μην ξεχνιόμαστε.
Χτυπάμε.
Και τα χεράκια.
Με ρυθμό.
Έτσι μπράβο....


1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Τι δουλειά έχουμε πλέον σ' αυτή την Ευρώπη?
Από όπου και να το πιάσεις βρωμάει. Μεταλλαγμένα, σπόροι, μέλια, φέτα, λάδι,ποσοστώσεις κλπ...κλπ.