Τετάρτη 10 Απριλίου 2013

Τι είναι αυτό που στάζει από την ουρά του γαϊδάρου;




Φυτοφάρμακα «κατ’ εξαίρεσιν».
Δεν περπατάει η ηλεκτρονική συνταγογράφηση, αν και είναι  νόμος του κράτους εδώ και ένα χρόνο.


ΤΑ ΓΕΩΡΓΙΚΑ φάρμακα κρύβουν «δράκους» και συμφέροντα, ταλαιπωρώντας ακόμη και ανθρώπους και εταιρείες που θέλουν να είναι σύννομοι. Το απαρχαιωμένο νομοθετικό πλαίσιο βόλεψε πολύ, πολλούς και για πολλά χρόνια.
Γεωργικά φάρμακα που αποσύρθηκαν από τη διεθνή αγορά, στη χώρα μας κυκλοφορούσαν νομιμότατα, με απλή υπουργική απόφαση, με τη διαδικασία του «κατ' εξαίρεσιν», βολεύοντας ισχυρά συμφέροντα εισαγωγικών εταιρειών γεωργικών φαρμάκων, γεωπόνων και εμπόρων.
Πολιτικοί παράγοντες, μόλις αναλάμβαναν στα υπουργικά γραφεία, έβρισκαν να τους περιμένουν, αντί για συγχαρητήρια, φάκελοι για υπογραφή κυκλοφορίας «κατ' εξαίρεσιν» γεωργικών φαρμάκων.
Υπήρχαν περιπτώσεις που έπρεπε να ακολουθηθεί «το κατ' εξαίρεσιν», ώστε να μη δημιουργηθεί πρόβλημα στην παραγωγική διαδικασία, επειδή η διαδικασία έγκρισης νέων σκευασμάτων είναι χρονοβόρα. Μητρικές εταιρείες δυσανασχετούσαν στη νέα κατάθεση φακέλων με κόστος χιλιάδων Ευρώ, και ο Έλληνας παραγωγός έμενε έρμαιο της τύχης του, για ασθένειες που έχρηζαν άμεσης παρέμβασης.
Επί Μπατζελή δημιουργήθηκε ένα προσχέδιο νόμου, αλλά επί υφυπουργίας Κουτσούκου στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκίνησε μια σοβαρή προσπάθεια, ώστε να μπει φρένο στα κυκλώματα φυτοφαρμάκων. Το νομοσχέδιο, με μικρές βελτιώσεις επί Δριβελέγκα, ψηφίστηκε στη Βουλή.
Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση δεν προχωρεί, ενώ είναι νόμος του κράτους πάνω από ένα χρόνο. Στη χώρα μας μέχρι και βιολογικά σκευάσματα, που κυκλοφορούν παράνομα, γιατί δεν έχουν πάρει άδειες, ενώ ακούγονται κραυγές για υπερτιμολογήσεις γεωργικών φαρμάκων.
Οι ανακοινώσεις του Συνδέσμου Παραγωγών και Εμπόρων Λιπασμάτων, για αμφίβολης ποιότητας και ακατάλληλα φυτοφάρμακα από εταιρείες-μαϊμούδες, θα έπρεπε να έχουν ήδη κινητοποιήσει εισαγγελικές αρχές.
Σε μια παγκοσμιοποιημένη αγορά, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης κινείται, μέχρι παρεξηγήσεως, με ρυθμούς slow motion.
Είναι ώρα να εφαρμοστεί ο νόμος, αλλιώς όποια άλλη καθυστέρηση είναι εκ του πονηρού.

Άννα Στεργίου.
«Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία»
7 Απριλίου 2013


Σχόλιο Α:
Σχετικά με τα «παράνομα Βιολογικά σκευάσματα», η απάντηση δίνεται έμμεσα: «Η διαδικασία έγκρισης νέων σκευασμάτων είναι χρονοβόρα.» και «Μητρικές εταιρείες δυσανασχετούσαν στη νέα κατάθεση φακέλων με κόστος χιλιάδων ευρώ». Συμπληρώστε ότι για να εγκριθεί ένα σκεύασμα, πρέπει και να δοκιμαστεί. Στην αποτελεσματικότητα αλλά και στην υπολειμματικότητα. Για εύλογο χρονικό διάστημα από τα διάφορα παραρτήματα του ΕΘΙΑΓΕ. Να καταγραφούν τα συμπεράσματα από τους εξειδικευμένους επιστήμονες και κατόπιν να εισηγηθούν την έγκριση τους ή μη. Με τη κατάσταση διάλυσης που επικρατεί στο ΕΘΙΑΓΕ ,  αυτό πλέον είναι σχεδόν ανέφικτο. Κάποιοι οργανισμοί ελέγχου και πιστοποίησης κάνουν τα στραβά μάτια. Κάποιοι άλλοι όπως η ΔΗΩ, από την οποία ελέγχομαι δεν επιτρέπει τη χρήση τους. Όσοι βιοκαλλιεργητές τα χρησιμοποιούν, δεν παίρνουν πιστοποίηση. Τόσο απλά. Ας πούμε.


Σχόλιο Βου: Το γεγονός ότι όλα τα ζωοτροφάδικα πέριξ της Εθνικής Οδού και κοντά σε κόμβους, έχουν μετατραπεί σε  φυτοφαρμακάδικα, χωρίς να απασχολούν εξειδικευμένους εργαζόμενους (γεωπόνους) είναι πλέον πταίσμα!

Δεν υπάρχουν σχόλια: