Πέμπτη 28 Μαρτίου 2013

Ανοικτή επιστολή.




Αγαπητοί φίλοι και μέλη της «γαία»

μέσα στην οικονομική κρίση, κάνουμε καθημερινά επιλογές. Όταν ψωνίζουμε, είτε θα επιλέξουμε αυτόν που μας δίνει καλή σχέση ποιότητας και τιμής ή αυτόν που γνωρίζουμε ότι έχει πρόβλημα επιβίωσης. Μερικοί στηρίζουμε την οικογενειακή επιχείρηση και άλλοι, αυτόν που ποτέ δεν κορόιδεψε, αλλά μας σεβάστηκε. Με άλλα λόγια, τα κριτήρια που χρησιμοποιούμε δεν είναι μόνο οικονομικά, αλλά και κοινωνικά και τα υπαγορεύουν οι αξίες μας-η φιλία, η ανθρωπιά ή η ιδεολογία μας.


Οι συνεταιριστικές αξίες
Όταν επιλέγουμε να ψωνίσουμε από έναν συνεταιρισμό, στηρίζουμε τις αξίες εκείνες πάνω στις οποίες οικοδομήθηκε το παγκόσμιο συνεταιριστικό κίνημα-τις αξίες της αυτοβοήθειας, της αυτοευθύνης, της δημοκρατίας, της ισότητας, της δικαιοσύνης και της αλληλεγγύης. Οι συνεταιρισμοί έχουν καταστατικό και σύμφωνα με αυτό οφείλουν να έχουν διπλό ρόλο και να συνδυάζουν την οικονομική αποτελεσματικότητα με την κοινωνική ευαισθησία.


Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις χτίζουν ένα καλύτερο κόσμο.
Δεν είναι τυχαίο ότι το 2012 είχε ανακηρυχθεί από τον ΟΗΕ ως Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, με το σύνθημα «Οι συνεταιριστικές επιχειρήσεις χτίζουν έναν καλύτερο κόσμο».
Συνολικά μπορούμε να πούμε ότι ο συνεργατισμός παρέχει ένα δικαιότερο τρόπο επιχειρηματικής δραστηριότητας και ένα εναλλακτικό επιχειρηματικό μοντέλο που είναι πιο βιώσιμο.



Η «γαία» και η κρίση
Η κρίση που με τόσο οδυνηρό τρόπο βιώνει η πλειοψηφία του κόσμου,
δεν έχει αφήσει αλώβητο τον συνεταιρισμό μας.
Οι περιορισμένες οικονομικές δυνατότητες των πελατών μας, οδήγησαν στην μείωση των τζίρων. Τα φέσια της αγοράς, ή άρνηση χορήγηση μπλοκ επιταγών ή δανείων από τις Τράπεζες, μείωσαν δραματικά την ρευστότητα. Αυτό με τη σειρά του οδηγεί σε άδεια ράφια και μειωμένες εισπράξεις και ο φαύλος κύκλος συνεχίζεται. Οι οικονομίες και οι περικοπές που έχουμε εφαρμόσει, καθώς και οι θυσίες των υπαλλήλων μας δεν επαρκούν για να λυθεί το πρόβλημα.


Πως μπορώ να στηρίξω τη "γαία";
Η δύναμη της γαία είναι τα μέλη της, οι παραγωγοί και καταναλωτές. Για να συνεχίσει ο συνεταιρισμός το έργο του για την διάδοση της βιολογικής γεωργίας, την στήριξη των παραγωγών, και την εξασφάλιση στους καταναλωτές εγγυημένων καλής ποιότητας και σε προσιτές τιμές βιολογικών προϊόντων, απευθυνόμαστε σε σας.
Για να αυξηθούν τα έσοδα, αποφασίσαμε την μείωση της έκπτωσης των μελών κατά τις αγορές, στο 2%, από τη 1η Απριλίου και ζητούμε την στήριξη και την κατανόησή σας.


Οι συνεταιρισμοί δίνουν λύσεις σε περιόδους κρίσης
Υπάρχουν και άλλοι τρόποι που μπορείτε να στηρίξετε τον συνεταιρισμό:
  •      Κάντε μέλη της γαία φίλους και γνωστούς σας
  •      Ψωνίζετε αποκλειστικά από τα καταστήματα της γαία
  •      Πείστε φίλους σας να ψωνίζουν από τη "γαία"
  •      Ενισχύστε τον συνεταιρισμό με έκτακτες εισφορές (όποιου ποσού μπορείτε να διαθέσετε)
  •       Αγοράστε επί πλέον συνεταιριστικές μερίδες (150€ μετρητοίς ή 50€ σε τρεις δόσεις. Για περισσότερες πληροφορίες, στη κ. Αντωνία Μυλωνάκη, 9.00-2.00 μμ., τηλ. 28210-28783)                                                                                   
                                                                                                 
Το Δ.Σ.



Η «γαία» από το 1996 προτείνει ένα άλλο τρόπο παραγωγής και κατανάλωσης.
Κοινωνικά δίκαιο.
Είναι κοντά στους Βιοκαλλιεργητές.
Κοντά στους Καταναλωτές.
Χωρίς μεσάζοντες.
Με ποιότητα, φθηνές τιμές και ποικιλία προϊόντων.

Στηρίξτε τη «γαία».
Γίνετε μέλη της.
Συμμετέχοντας ενεργά και υπεύθυνα
στη διαρκή και έντιμη προσπάθεια της.

Δεν υπάρχουν σχόλια: