Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2012

Βιολογικά, χωρίς συζήτηση!


Κάποια από τα λαχανικά και τα φρούτα, είναι αρκετά δύσκολα στη καλλιέργεια και τη παραγωγή τους. Όχι μόνο στη βιολογική γεωργία, αλλά και στη συμβατική. Η δυσκολία αυτή προέρχεται από τη φύση των φυτών. Είναι πολύ περισσότερο ευαίσθητα από κάποια άλλα,  στις προσβολές από εχθρούς. Μύκητες ή έντομα. Ή τις δύσκολες καιρικές συνθήκες. Αν προσθέσομε το γεγονός ότι στη βιολογική γεωργία δεν χρησιμοποιούνται, μεταξύ άλλων,  προφυτρωτικά επιλεκτικά ζιζανιοκτόνα, η δυσκολία είναι ακόμα μεγαλύτερη. Ποια είναι αυτά τα λαχανικά και τα φρούτα;   
Μήλα, σέλινο, φράουλες, ροδάκινα, σπανάκι, νεκταρίνια, σταφύλια, πιπεριές, πατάτες, μαρούλια, αγγούρια, φασόλια φρέσκα και μύρτιλλα.
Σύμφωνα  με τον EWG (Environmental Working Group), έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό περιβαλλοντικής έρευνας, αυτή είναι η «βρώμικη δεκατριάδα», δηλαδή τα πιο επιβαρημένα με φυτοφάρμακα αγροτικά προϊόντα.
 Υπόψη ότι η  έρευνα πραγματοποιήθηκε με μετρήσεις σε μη βιολογικά φρούτα και λαχανικά, όπως τα τρώμε συνήθως (πλυμένα,  με ή χωρίς τη φλούδα, ψημένα ή νωπά, ανάλογα το προϊόν και πως καταναλώνεται).
Το κυριότερο; Αποδείχτηκε πως εκείνοι που καταναλώνουν 5 από αυτά τα φρούτα και τα λαχανικά  την ημέρα, βάζουν στον οργανισμό τους, κατά μέσο όρο 10 διαφορετικά φυτοφάρμακα, την ημέρα.
Ας λένε διάφορες άλλες επιστημονικές έρευνες ότι το τάδε λαχανικό ή το δείνα φρούτο, προασπίζουν την υγεία του ανθρώπινου οργανισμού απέναντι στο καρκίνο. Αν είναι ψεκασμένα λοιπόν, πιο το διάφορο…

Δεν υπάρχουν σχόλια: