Τρίτη 20 Νοεμβρίου 2012

Καμία σχέση με τη φιλοσοφία της Βιολογικής Γεωργίας.



Από τότε που ξεκίνησε επίσημα η Βιολογική Γεωργία στην Ελλάδα, υπήρξε, μεταξύ άλλων, ένα μεγάλο πρόβλημα. Στο χώρο της εμπορίας των Βιολογικών Προϊόντων.  Παρεισέφρησαν κάποιοι καιροσκόποι, προσβλέποντας στο εύκολο χρήμα και το γρήγορο πλουτισμό. Τόσο στο χονδρεμπόριο ως μεσάζοντες όσο και στη λιανική πώληση.  Επωφελήθηκαν στο έπακρο την ανοργανωσιά των βιοκαλλιεργητών, από τον ερασιτεχνισμό των συλλογικών τους προσπαθειών (Συνεταιρισμοί  ή Ομάδες Παραγωγών) και από την ελλιπέστατη ενημέρωση των καταναλωτών.. Η κατάσταση αυτή και εξ αιτίας της γενικότερης οικονομικής κρίσης έχει οξυνθεί. Ακόμα και στα Χανιά.

Οι κύριοι αυτοί, αγοράζουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο, τα βιολογικά προϊόντα, σε πολύ χαμηλές τιμές, ακόμα και πιο φτηνά από τα συμβατικά. Τα πωλούν δε, στους καταναλωτές πανάκριβα.
Το γεγονός ότι βγάζουν αρκετά χρήματα, με το τεράστιο ποσοστό κέρδους που δουλεύουν, εις βάρος των βιοπαραγωγών και των καταναλωτών - πελατών τους, δεν τους αρκεί. Προφασιζόμενοι την οικονομική κρίση, φεσώνουν τους προμηθευτές τους, με χιλιάδες Ευρώ. Βρίσκοντας διαρκώς νέους που τους φεσώνουν και αυτούς. Κυρίως με ακάλυπτες επιταγές. Κρατώντας έτσι τις επιχειρήσεις τους ανοιχτές και με πολλά κέρδη. Εκμεταλλευόμενοι παράλληλα και τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις τους , δίνοντας  εξευτελιστικούς μισθούς ή αφήνοντας τους για  πολλούς μήνες απλήρωτους.
Το ζητούμενο λοιπόν είναι, οι μεν βιοπαραγωγοί να οργανωθούν συλλογικά, οι δε συνεταιρισμοί τους να δείξουν μεγαλύτερη προσοχή και επαγγελματισμό. Και οι καταναλωτές να σταματήσουν να αγοράζουν από αυτούς τους αετονύχηδες – μαυραγορίτες  προϊόντα.
 Και πως θα μάθουν ποιοι είναι;
Η κοινωνία των Χανίων είναι μικρή.
Κανείς δεν μπορεί να κρυφτεί.
Όσο θράσος και αν έχει.
Ή «χοντρά» μέσα.
Όπως ισχυρίζονται.
Εκεί στην ανηφόρα .....

Δεν υπάρχουν σχόλια: