Πέμπτη 14 Ιουνίου 2012

Ο χαμένος θησαυρός και ποιοι θα τον βρουν.



Άλλο ένα θέατρο του παραλόγου, εκτός αυτού της προεκλογικής περιόδου, παίζεται με μεγάλη επιτυχία τελευταία στη χώρα μας. Τίτλος του είναι «νέες καινοτόμες καλλιέργειες». Αφορούν τα φυτά Αλόη, Στέβια, Ιπποφαές, Ροδιά, Μύρτιλλο, Αρώνια, Τρούφα και την εκτροφή Σαλιγκαριών. Πολυπληθείς οι θεατές. Παλαιοί και νέοι υποψήφιοι αγρότες. Εξ αιτίας της κρίσεως. Μαζί και το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, που παρακολουθεί αμήχανο. 


«Ειδικοί» νεοφανείς, με το αζημίωτο φυσικά, υπερκοστολογημένο, προωθούν τις νέες ελπιδοφόρες καλλιέργειες. Παρουσιάζουν τεχνηέντως, τέτοια και τόσα στοιχεία,  που βεβαιώνουν την επιτυχία. Αποφεύγοντας να διευκρινίσουν ότι στις νέες αυτές καλλιέργειες, υπάρχουν 2 τεράστια προβλήματα. Αν όσοι ασχοληθούν, αφού πρώτα πληρώσουν αδρά, θα καταφέρουν να παράγουν προϊόντα. Και εφόσον υπάρξει παραγωγή, αν θα μπορέσουν να τα διαθέσουν στην αγορά. Δεν διευκρινίζεται, αν τα προϊόντα των νέων καλλιεργειών, θα έχουν τα ίδια προβλήματα διάθεσης που έχουν και τα παραδοσιακά, καθώς στην αγορά  αλωνίζουν και θερίζουν οι ισχυροί ενδιάμεσοι «μεσάζοντες». Και φυσικά τι υποδοχή θα έχουν από τους έλληνες καταναλωτές, που η πλειοψηφία τους τα αγνοεί.


Η αναζήτηση νέων καλλιεργειών και νέων προϊόντων ως συμπλήρωμα των ήδη υπαρχόντων, πρέπει να γίνει με περισσότερη υπευθυνότητα. Και όχι ως αρπαχτή.  Απαιτεί συστηματική έρευνα σε τεχνητά και εμπορικά θέματα. Συνεχή μελέτη και με την ενεργό συμμετοχή των (απαξιωμένων και υποβαθμισμένων) Εθνικών  Ιδρυμάτων Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και των συναφών υπηρεσιών του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μόνο έτσι, οι ενδιαφερόμενοι αγρότες και μη, θα έχουν πλήρη επίσημα και έγκυρα στοιχεία, με όλες τις λεπτομέρειες, τα υπέρ και τα κατά, για να αποφασίζουν υπεύθυνα. Χωρίς να γίνονται θύματα των αετονύχηδων, που πωλούν φύκια για μεταξωτές κορδέλες, εν μέσω οικονομικής κρίσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: