Τρίτη 19 Ιουνίου 2012

Τι είναι 220.000, μπρος στα 7 δις; Τίποτα!


220.000 νεκροί το χρόνο παγκοσμίως από φυτοφάρμακα.

 
Με πολύ μέτριους υπολογισμούς της Παγκόσμιας Οργάνωσης Υγείας (ΠΟΥ) στις 220.000 ανέρχονται οι νεκροί ετησίως σε όλο τον κόσμο από φυτοφάρμακα. Τα στοιχεία επιβεβαιώθηκαν και από τις οργανώσεις "Fundación Vivo Sano" και "Organización para la Defensa de la Salud", με ευκαρία της Εβδομάδας χωρίς Φυτοφάρμακα, που γιορτάσθηκε σε πολλές χώρες του κόσμου, από 20-30 Μαρτίου 2012.
Σύμφωνα με στοιχεία καταγράφονται συχνές δηλητηριάσεις από την άμεση διαχείριση των αγροτικών φαρμάκων και εισροή ουσιών στον οργανισμό, από την κατανάλωση τροφών με υπολείμματα φυτοφαρμάκων, αλλά και την ακούσια έκθεση μεγάλου μέρους του πληθυσμού μέσω των τροφών, του νερού και του αέρα ή με αφορμή την φροντίδα των κήπων και άλλων πράσινων σημείων. Οι ενεργές δραστικές ουσίες, των φυτοφαρμάκων, συχνά αποθηκεύονται στους λιπαρούς ιστούς του οργανισμού, με χρόνιες επιπτώσεις, γαι τον παθόντα, που δεν γνωρίζει από που του ήρθε το πρόβλημα.
Κι όμως μελέτες του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου για την Αγροτική Έρευνα (INRA), κατέγραψαν ότι μια μείωση της τάξης του 50% στη χρήση γεωργικών φαρμάκων στις καλλιέργειες, θα επέφερε μείωση της παραγωγής μόλις κατά 6%, πέραν της συγκράτησης του κόστους παραγωγής από τη μειωμένη χρήση φαρμάκων.
Στη Γαλλία, η αγορά των φυτοπροστατευτικών το 2010 ανήλθε στα 2,6 δισ. ευρώ, για 80.000 τόνους ενεργών συστατικών και 170.000 πρόσθετων, δηλαδή 4 κιλά φυτοφάρμακα για κάθε κάτοικο.
Πηγή: ENGENE newsletter, Ιούνιος 2012

Δεν υπάρχουν σχόλια: