Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Καλά κρά-σσσσ-ά!


Από τη σοδειά του 2012 στις ετικέτες των φυαλών οίνου δεν θα αναγράφεται η φράση "...από σταφύλια βιολογικής γεωργίας", συνοδεία πολλών ερωτηματικών για την ενδιάμεση πορεία από το αμπέλι στο ποτήρι... Πλέον -με νέα ευρωπαϊκή διάταξη- θα επιτρέπεται ο όρος: "Βιολογικό Κρασί " και έρχεται να καλύψει ένα χρόνιο κενό, που παρέμεινε από τις προσπάθειες των μεγάλων εταιριών παραγωγής κρασιών να επιβάλουν τα δικά τους πρότυπα... Και τα επέβαλαν!
Έτσι η διαφορά του βιολογικού με το συμβατικό κρασί θα είναι το πόσο χημικά τοξικά θειώδη χρησιμοποιεί. Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της ΕΕ ο νέος κανονισμός επιτρέπει «μέγιστη περιεκτικότητα σε θειώδεις ενώσεις 100 mg ανά λίτρο για τους ερυθρούς οίνους (150 mg/l για τους συμβατικούς) και 150mg/l για τους λευκούς/ροζέ (200 mg/l για τους συμβατικούς), με εύρος διαφοράς τα 30mg/l, όταν η περιεκτικότητα σε υπολειμματικά σάκχαρα υπερβαίνει τα 2g ανά λίτρο». Δηλαδή η διαφορά μεταξύ βιολογικών και συμβατικών θα είναι 30mg/l !
Η βιολογική γεωργία και παραγωγή πλέον προχωράει στο χωρισμό της σε δύο μεγάλους δρόμους. Την βιομηχανική βιολογική παραγωγή, με την χρήση χημικών και την φυσική βιολογική παραγωγή με την χρήση μόνον φυσικών μη τοξικών ουσιών.
Μιλώντας στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) κ. Άγγελος Ρούβαλης δήλωσε ότι: «Οι διαφορές μεταξύ του «βιολογικού οίνου» που προτείνει η Κομισιόν και του «οίνου από βιολογικά σταφύλια» που ισχύει σήμερα είναι ελάχιστες. Κατά τη γνώμη μας θα δώσουν λάθος μήνυμα στον καταναλωτή...
Οι νέες διατάξεις της ΕΕ όσον αφορά την παραγωγή «βιολογικού οίνου» θεσπίστηκαν στο πλαίσιο της μόνιμης επιτροπής βιολογικής παραγωγής (SCOF) και θα δημοσιευθούν κατά τις προσεχείς εβδομάδες στην  Επίσημη Εφημερίδα. Με τον νέο κανονισμό, ο οποίος εφαρμόζεται από το έτος συγκομιδής 2012, επιτρέπεται στους παραγωγούς βιολογικού οίνου να χρησιμοποιούν τον όρο «βιολογικός οίνος» στις ετικέτες των προϊόντων τους. Η ετικέτα πρέπει επίσης να φέρει τον βιολογικό λογότυπο της ΕΕ και τον κωδικό του οργανισμού πιστοποίησης και να τηρεί στους λοιπούς κανόνες επισήμανσης των οίνων. Μολονότι υπάρχουν ήδη κανόνες για τον«οίνο από βιολογικά σταφύλια», οι κανόνες αυτοί δεν καλύπτουν τις οινολογικές πρακτικές, δηλαδή το σύνολο των διεργασιών μεταποίησης των σταφυλιών για την παραγωγή οίνου. Ο αμπελοοινικός τομέας είναι ο μόνος που δεν καλύπτεται πλήρως από τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τα πρότυπα για τη βιολογική γεωργία με βάση τον κανονισμό 834/2007.





Υ.Γ:Εγώ πάντως είμαι με το μέρος της φυσικής βιολογικής παραγωγής. 

 Εβίβα λοιπόν και  άσπρο πάτο !

Δεν υπάρχουν σχόλια: