Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Καλή συνέχεια. Και περαστικά….



Χθες έγινε η γενική ετήσια συνέλευση της «γαία».  Ήταν εκλογό-απολογιστική. Παρόντα  69 μέλη. Τόσο κόσμο είχαμε να δούμε από τη γενική συνέλευση,  της  έγκρισης του καταστατικού. Δηλαδή πριν από 15 ολόκληρα χρόνια!
Το κλίμα; Αρκετά πολωμένο. Και αρκετές φορές η συζήτηση πολύ χαμηλού επιπέδου. Μέχρι και αναφορές σε … στρίνγκ κυλωτάκια έγιναν! Και οι προσωπικές επιθέσεις πάμπολλες. Από απολυμένους εργαζόμενους και συγγενείς τους, όλοι μέλη, προς συγκεκριμένα πρόσωπα του απερχόμενου ΔΣ.
Η έκθεση του απερχόμενου, Εποπτικού  Συμβουλίου, του οποίου ήμουν μέλος,  για τα πεπραγμένα του ΔΣ,  ήταν η ακόλουθη.
 
Τη  Παρασκευή 29 Απριλίου 2011, συνεδρίασε  το  Εποπτικό Συμβούλιο του Συνεταιρισμού Παραγωγών Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «γαία», για να εξετάσει την οικονομική διαχείριση του έτους 2010, με βάση τα οικονομικά στοιχεία που μας δόθηκαν από το λογιστή του συνεταιρισμού.
Τα στοιχεία αυτά εξετάστηκαν και αναλύθηκαν λεπτομερώς. Έχουμε να επισημάνουμε τα εξής:
Παρά τη γενική οικονομική κρίση της αγοράς και την αναμενόμενη μείωση των πωλήσεων, υπήρξε βελτίωση στην εικόνα των οικονομικών του συνεταιρισμού. Παρουσιάζονται κέρδη της τάξεως των 44.168,05 Ευρώ και μείωση των χρεών σε προμηθευτές, σε σχέση με τις προηγούμενες ζημιογόνες ετήσιες χρήσεις. Παρόλα αυτά η συνολική ζημιά παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Τα θετικά οικονομικά αποτελέσματα του έτους 2010, κατά τη κρίση μας οφείλονται:
1.    Στην ορθολογικότερη διαχείριση των προμηθειών.
2.    Στη μερική  μείωση του υψηλού κόστους λειτουργίας του συνεταιρισμού.
3.    Στον εμπορικό προσανατολισμό, σε προϊόντα όσο το δυνατόν και σύμφωνα με τα περιθώρια που άφηνε η αγορά, ντόπιων προμηθευτών κατά αποκλειστικότητα ή εκπτωτικά, καλύπτοντας μεγάλη μερίδα καταναλωτών που στράφηκε στα ντόπια προϊόντα λόγω της κρίσης.
4.    Στη βελτίωση της εικόνας των λαχανικών και φρούτων στα ράφια, με  εκπαίδευση των εργαζομένων και αξιολόγηση των παραγωγών μελών του συνεταιρισμού.
5.    Στην άμεση αντιμετώπιση  των εργασιακών ελλειμματικών και επιπόλαιων συμπεριφορών, μερίδας εργαζομένων,  που δημιουργούσαν σοβαρά οικονομικά και λειτουργικά προβλήματα στο συνεταιρισμό, με την αντικατάσταση τους.

Οι προσπάθειες προς αυτή τη κατεύθυνση, θα πρέπει να συνεχιστούν και να ενταθούν, με στόχο το μηδενισμό της οικονομικής  ζημιάς και των χρεών. Σε αυτό το πλαίσιο, επιπροσθέτως, πέρα από αυτά που αναφέρθηκαν, κατά τη γνώμη μας, θα πρέπει να προσεχθεί και να επιτευχθεί η αύξηση των πωλήσεων χονδρικής.
Κατόπιν όλων αυτών και με δεδομένο ότι το  Εποπτικό Συμβούλιο, συμμετείχε στις συνεδριάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, επομένως έχει εικόνα για τα πεπραγμένα , τα οποία ήταν σύμφωνα με το Καταστατικό, προτείνουμε την απαλλαγή τους.



Τα αποτελέσματα των εκλογών έβγαλαν ένα νέο ΔΣ, ανανεωμένο κατά 2 μέλη. Ένα εξ αυτών και εγώ. Ευχαριστώ όλους όσους με ψήφισαν. Έτσι απλά.
Επειδή τα πολλά λόγια είναι φτώχεια….
…. Όλα αυτά τα χρόνια, τόσο ως απλός παραγωγός – μέλος, όσο και ως μέλος των ΔΣ ή των ΕΣ λειτούργησα πάντα με υπευθυνότητα και συλλογικότητα. Με την ίδια υπευθυνότητα και συλλογικότητα θα συνεχίσω να βοηθώ, όπως και όσο μπορώ. Για ένα συνεταιρισμό, που θα λειτουργεί προς όφελος και με  ίσους όρους , για τους παραγωγούς, τους εργαζόμενους και τους καταναλωτές, μέλη του συνεταιρισμού.
Και αυτό επειδή η «γαία», στα 14 χρόνια της, πρέπει να σταματήσει να κρατά ένα καφάσι με μίζερα, μαραζιασμένα, κακόμοιρα ζαρζαβατικά και να παριστάνει τον Οθέλο. Το «to be or not to be», δεν αρμόζει πια στη «γαία». Που πρέπει να προχωρήσει προς την ενηλικίωση. Απαλλαγμένη από τις παιδικές ασθένειες και τις εφηβικές ανασφάλειες που τη διακατέχουν και κατατρέχουν.
Όσο για αυτούς και αυτές, που θέλησαν να περάσουν, μέσω  της γενικής συνέλευσης,  την ιδιοτέλεια τους,  καλυμμένη  με   θεωρίες  περί οικολογίας και εργατοπατερισμού, και δεν τα κατάφεραν, να πιουν από το σούπερ Τοπ … κρασάκι τους. Ανέρωτο. Και αν δεν τους περάσει, ας αγοράσουν εκείνο το περιοδικό που διαφημίζεται κατά κόρον τις τελευταίες ημέρες, για τις δωρεάν συνταγές ξεματιάσματος, που δίνει  στους αναγνώστες του. Δεν μπορεί, από τις τόσες που διαθέτει, μια θα τους γειάνει…



8 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

καλη επιτυχια και καλη δυναμη

Ανώνυμος είπε...

καλη δυναμη καλό κουραγιο υπομονη και ευχομαι να χεις γερο στομαχι????????!!!!!!!!!!!

Ανώνυμος είπε...

Η ελπίδα,η υπομονή και η δημιουργικότητα να μη σε εγκαταλείψουν ποτέ!Θ.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ευχαριστώ σας! Ελπίδα υπάρχει, δύναμη υπάρχει, δημιουργικότητα υπάρχει, στομάχι υπάρχει και δεν υπάρχει, υπομονή όμως που θα βρώ;;;Στη λαϊκή άραγε πουλάνε;

Ανώνυμος είπε...

sto pagko me ta sapia na pas. apo eki ua psonisis sverko sigoura. antonis k.

ΝΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗ είπε...

ΝΑΣΑΙ ΚΑΛΑ ΝΙΚΟ .ΧΡΕΙΑΖΕΣΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΕΙΣ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΔΥΝΑΜΗ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΠΑΝΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΚΑΛΟ .ΠΟΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΦΙΛΙΑ.

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

antonis k: ήρεμα ...

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Νίκη: Ευχαριστώ πολύ. Ανταποδίδω τις ευχές. Υποθέτοντας βάσιμα, ότι εσύ ... βράζεις σε πιό καυτό καζάνι! Εκείνο το καφέ να δούμε πότε θα αξιωθούμε να βράσουμε. Ας είναι και από "εσπρεσσιέρα". Καφές νάναι...