Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Η περιφρονημένη αφροδισιακή Τσουκνίδα

Οι φημισμένοι γιατροί της αρχαιότητας, ο Πλίνιος, ο Διοσκουρίδης και πολλοί άλλοι είχαν επισημάνει τις φαρμακευτικές ιδιότητες της τσουκνίδας.

Ο Ησίοδος προέτρεπε τους συμπολίτες του να  χρησιμοποιούν τσουκνίδα για να προστατευτούν από διάφορες ασθένειες. Ο Αριστοφάνης την αναφέρει στα έργα του. Στα ρωμαϊκά χρόνια τη χρησιμοποιούσαν για να ενισχύσουν τη σεξουαλικότητα τους αλλά και για να ζεσταθούν κατά τη διάρκεια των πολεμικών επιχειρήσεων στο βορρά.  Η  σοφία των παλαιότερων επιβεβαιώθηκε καθώς η τσουκνίδα αποδεδειγμένα είναι ένας θησαυρός βιταμινών σιδήρου και πολύτιμων μετάλλων απαραίτητων για τον οργανισμό μας.
Στην Κρήτη παλαιότερα είχαμε την συνήθεια να καταναλώνουμε μεγάλες ποσότητες, από διάφορες ποικιλίες από χόρτα με χρήση αρκετού ελαιολάδου καθώς επίσης και βότανα για την παρασκευή διαφόρων αφεψημάτων. Τα τελευταία χρόνια αυτή την  πλούσια ποικιλία την έχουμε περιορίσει αισθητά. Κατά την περίοδο της Ενετοκρατίας ο Χορτάτζης αναφέρεται σε ένα γέρο που….
«Με χόρτα λέσι μια λοιφη πως κάνει και με γάλα ,και μετά κεινη γεινουνται θαμασματα μεγάλα .Οι μαύρες τη αλειφουνται και το ζημιο ξασπρίζουν και οι γραδες εις τα νιάτα τους πάλι ξαναγυρίζουν ….(Πανώρια ,Α 273-277)»

Το βότανο αυτό που μας δίνει τόσο απλόχερα τις θαυματουργικές του ιδιότητες έχει μια ιδιαιτερότητα κατά άλλους ενοχλητική κατά άλλους ευεργετική όταν έρχεται σε επαφή με το δέρμα καθώς όταν την ακουμπάμε κατά λάθος έχουμε την αίσθηση ότι μας τσομπάνε χιλιάδες μέλισσες.

Η τσουκνίδα έχει μια ευχάριστη γήινη γεύση, έντονο πράσινο χρώμα και ελάχιστο άρωμα.

Παλαιότερα οι νοικοκυρές τη μάζευαν και συμπλήρωναν την ποικιλία των χόρτων για τα καλιτσούνια ή για να μαγειρέψουν τα τσιγαριστά ή την έβαζαν σε ομελέτα. 

Με μερικά ψιλοκομμένα τρυφερά φύλλα τσουκνίδας μπορούμε να συμπληρώσουμε μια πράσινη σαλάτα, να φτιάξουμε μια πομάδα (πέστο) με καρύδια, παλαιωμένη γραβιέρα και λίγα φρέσκα φύλλα μαντζουράνας, ιδανικό για μακαρόνια ζεστά ή κρύα σαλάτα ή για πατάτες βραστές.

Καιρός είναι να μπει και στις επαγγελματικές κουζίνες, καθώς στο εξωτερικό αναγνωρίζοντας την άξια της τη χρησιμοποιούν για την παρασκευή διαφόρων εδεσμάτων όπως σούπες, πατάτες πουρέ,  ή σε  διάφορες σαλάτες και σουφλέ αλλά και για την παρασκευή  αφεψήματος.

Την τελευταία στιγμή έμαθα ότι  γνωστό εστιατόριο στα περίχωρα της πόλης μας  με χαρακτηριστική ονομασία φτιάχνει τσουκνιδοκεφτέδες.

  Γιάννης Αποστολάκης
Chef  Μ.Α.Ι.Χ
Μέλος του Δ.Σ του Δικτύου Κρητικής Γαστρονομίας 
 ΑΠΟ ΤΑ "Χανιώτικα Νέα" ΤΟΥ ΣΑΒΒΑΤΟΥ 29-1-2011
Τσουκνίδα μπορείτε να βρείτε στα 2 καταστήματα του Συνεταιρισμού Παραγωγών Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων "γαία": Δημητρακάκη 2 και Λεωφόρο Καραμανλή 86.
ΔΕΝ ΠΩΛΕΙΤΑΙ. ΔΙΝΕΤΑΙ ΔΩΡΕΑΝ. ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΤΗΜΑ ΜΟΥ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: