Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2010

Αμ πώς!




Οι μεσάζοντες, που αγοράζουν φτηνά από τους αγρότες και πωλούν ακριβά στους καταναλωτές, δεν είναι φαντάσματα. Ούτε είναι μία έννοια αφηρημένη.



Το να βγαίνεις ως «εκπρόσωπος» των αγροτών και να καταγγέλλεις με κραυγές, αορίστως συγκεκριμένες καταστάσεις ή να κλείνεις δρόμους, το μόνο που καταφέρνεις είναι να στρέψεις έναν εν δυνάμει σύμμαχο σου, εναντίον σου. Και αυτός δεν είναι άλλος από το καταναλωτή.



Αμέσως μετά τα Χριστούγεννα του 2006, δέχτηκα ως πρόεδρος του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Ν. Χανίων μία καταγγελία, από συναδέλφους βιοκαλλιεργητές. Η καταγγελία αφορούσε τη τεράστια διαφορά τιμής από το προϊόν που πώλησαν σε χοντρέμπορο -τυποποιητή και στη τιμή που το είδαν να πωλείται σε σούπερ μάρκετ. Ενημέρωσα τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου και με τη σύμφωνη γνώμη τους, έστειλα τη παρακάτω επιστολή προς 3 αποδέκτες. Με e-mail.











Χανιά 29-12-06



Υπόψη:

• κ. Ι. Παπαθανασίου, Υφυπουργού Υπουργείου Ανάπτυξης

• κ. Ι. Β. Μπενόπουλου, Γ.Γ. Εμπορίου Υπουργείου Ανάπτυξης

• κ. Ι. Οικονόμου, Γ.Γ. Καταναλωτή





Αξιότιμοι Κύριοι.

Το ΔΣ του Συνδέσμου Παραγωγών Βιολογικών Προϊόντων Ν. Χανίων, σας εύχεται Χρόνια Πολλά, Καλή Χρονιά & σας καταγγέλλει ότι:

Στα Χανιά, τα μανταρίνια (ποικιλίας «κλημεντήνη») βιολογικής καλλιέργειας αγοράζονται από τους βίο-παραγωγούς με 0,45 λεπτά του Ευρώ το κιλό, από την εταιρεία τυποποίησης – εμπορίας βιολογικών προϊόντων «$$$$$$$$$» (έδρα της @#$%*&^%, ελέγχεται από τον Οργανισμό Ελέγχου & Πιστοποίησης Βιολ. Προϊόντων «*&$#@») & πωλούνται στα ράφια των super market «$$$$$$» Χανίων με 2 Ευρώ & 45 λεπτά!

Ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε, με έναν έλεγχο επί της ουσίας & σας ευχαριστούμε για αυτό.

Είμαστε στη διάθεση σας για οποιαδήποτε επιπλέον στοιχεία χρειαστείται.

Εκ μέρους του ΔΣ του Συνδέσμου

………………



Αποτέλεσμα;



Άμεσο!



Απάντηση δεν πήρα, αλλά στις 31-12-2006, δηλαδή παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα ίδια μανταρίνια πωλούνταν 1 Ευρώ και 17 λεπτά. Τη δε προηγούμενη ημέρα, είχαν …. Ξετιναχθεί, από «μικτά κλιμάκια», οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις.



Οι οποίες έψαχναν να βρουν από πού τους ήρθε……

4 σχόλια:

kikop80 είπε...

Δυστυχώς είναι κρίμα να μην μπορούν οι αγρότες να διαθέτουν μόνοι τους τα προϊόντα τους με συνεταιρισμούς κλπ και να είμαστε αναγκασμένοι να ανεχόμαστε κάθε μεσάζοντα!
Καλό τσίκνισμα ΠΑ.ΝΙΚΕ!

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλό τσίκνισμα και εσύ επίσης!
Αν είχαν τα μυαλά στη θέση τους, θα είχαν τους σωστούς συνεταιρισμούς. Δυστυχώς όμως δεν τα έχουν! Οι αποδείξεις πάμπολες. Ετοιμάζω κάτι σχετικό. Να δούμε πότε θα το τελειώσω. Ειναι σχετικό με της φωτογραφίες του ... "είναι νωρίς για δάκρυα Στέλλα".

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

Σε πήρε το μάτι μου σε εκπομπή; Αστέρι σε βλέπω σε λίγο καιρό ... μόνο που δεν σου πάει ειδικά αυτή η μεσημεριανή εκπομπή....Σε ανώτερα ΠΑ.ΝΙΚΟ

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ναι, τέτοια "τυχερά" του επαγγέλματος τα έχω, χρόνια τώρα!
Το .... μαϊντανό μου μέσα!