Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017

Ολίγον έγκυος.





Το Fipronil είναι μία χημική ουσία, κοινώς δηλητήριο, που εξοντώνει έντομα και ακάρεα. Η χρήση του επιτρέπεται για την καταπολέμηση ψύλλων, ψειρών, τσιμπουριών κλπ σε κατοικίδια. Χρησιμοποιείται επίσης για την προστασία συμβατικών σπόρων λαχανικών, όπως κρεμμυδιού, μαρουλιού, κουνουπιδιού κλπ.  Δεν επιτρέπεται η χρήση  του σε παραγωγικά ζώα, όπως κοτόπουλα, πρόβατα και κατσίκες. Παρά την επικινδυνότητα του και τους περιορισμούς χρήσης του, ένας κανονισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, (396/2005), ορίζει ανώτατα όρια ύπαρξης του Fipronil σε αυγά, και κρέας πουλερικών. Η ποσότητα αυτή είναι 0,005 mg ανά κιλό.

Πριν λίγες ημέρες, όλο και κάτι, μπορεί να ακούσατε ή να διαβάσατε, σε αυτόν τον ορυμαγδό των κατευθυνόμενων ένθεν  κακείθεν ειδήσεων, για επιμόλυνση αυγών με αυτήν την επικίνδυνη για τον άνθρωπο χημική ουσία. Η επιμόλυνση προήλθε από την  χρήση του, για την καταπολέμηση του κόκκινου ακάρεως σε πουλερικά πτηνοτροφικών μονάδων στην Ολλανδία.

Έκτοτε και στο διάστημα που μεσολάβησε, από το εντοπισμό του προβλήματος  μέχρι και σήμερα,  επιμολυσμένα προϊόντα αυγών έχουν διακινηθεί σε 45 χώρες , κυρίως της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης και της  Ελλάδας.  Όπου τους ελέγχους κάνει ο ΕΦΕΤ. Σε Ελληνικής παραγωγής αυγά και κρέατα δεν βρέθηκαν επιμολύνσεις.

Υπήρξε όμως ενημέρωση μέσω του Συστήματος Έγκυρης Προειδοποίησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις 28 Αυγούστου, ότι Ελληνική επιχείρηση εισήγαγε από την Γαλλία και διακίνησε στην Ελλάδα, προϊόν αυγού επιμολυσμένο με Fipronil. Το προϊόν αυτό είναι παστεριωμένο ασπράδι αυγού σε σκόνη(Αλβουμίνη). Σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ η χρήση του ήταν τέτοια, που στο τελικό προϊόν, πχ σαντιγί , η ύπαρξη του δηλητηρίου να είναι μικρότερη κατά 15 φορές από το όριο των  0,005 mg ανά κιλό.



Το παστεριωμένο ασπράδι αυγού σε σκόνη χρησιμοποιείται πλέον κατά κόρον, στην αρτοποιία, ζαχαροπλαστική, μακαρονοποιία, καθώς  και στην παρασκευή φαρμάκων ή συμπληρωμάτων διατροφής. Έχει τα ίδια οργανοληπτικά και λειτουργικά χαρακτηριστικά με το νωπό ασπράδι. Συνήθης συσκευασία πώλησης του είναι  σακιά 25 κιλών.  

Με δεδομένα την ευρεία χρήση του παστεριωμένου ασπραδιού αυγού σε σκόνη και την υπολλειμματικότητα του Fipronil σε αυτό, έστω και κάτω από όρια που λέει η νομοθεσία, δεν αναιρεί την επικινδυνότητα του για την ανθρώπινη υγεία. Διότι είναι πια γνωστό και στους πιο αδαείς ή έστω λιγότερο υποψιασμένους, ότι όλα τα δηλητήρια σωρεύονται σιγά σιγά στον ανθρώπινο οργανισμό.  Δημιουργώντας σε βάθος χρόνου προβλήματα υγείας σοβαρά, κυρίως καρκινογενέσεις διαφόρων μορφών. Αυτό το λέω εγώ που δεν είμαι ΕΦΕΤ. Και φυσικά στείρος στήμονας του επί…..


Δεν υπάρχουν σχόλια: