Πέμπτη 18 Μαΐου 2017

Οι λεμονιές των πεζοδρομίων.






Πριν από μερικά χρόνια, κάποιοι πεφωτισμένοι, από την τότε Νομαρχία Χανίων, πρότειναν στην υπηρεσία πρασίνου του Δήμου Χανίων, στις περιοχές όπου γίνονται αναπλάσεις,  επισκευές ή κατασκευές πεζοδρομίων,  τα δέντρα που φυτεύονται να είναι λεμονιές. Με κυρίαρχο σκεπτικό, να αντικατασταθούν σταδιακά οι ανεμικές – καχεκτικές νεραντζιές και τα ξενόφερτα είδη αστικών δέντρων. Τα δε λεμόνια να καταναλώνονται από τους δημότες. Δηλαδή πολλά σε ένα.



Εκείνα τα χρόνια, έτυχε να σκάσει μία διατροφική βόμβα. Αυτή των διοξινών στα τρόφιμα. Οι διοξίνες είναι χημικές ενώσεις, οι οποίες  έχουν χαρακτηριστεί, καρκινογόνες για τον άνθρωπο, από τον Διεθνή Οργανισμό Ερευνών του Καρκίνου και του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Προέρχονται και από την καύση βενζίνης ή πετρελαίου. Επομένως υπάρχουν στα καυσαέρια των αυτοκινήτων, τα οποία απορροφώνται από  φυτά δίπλα σε δρόμους  και παραμένουν στους ιστούς τους.  




Αυτοί οι «πεφωτισμένοι», ως γεωπόνοι του Ελληνικού Δημοσίου, συμπεριλαμβανομένων και αυτών του Δήμου,  δεν είχαν ακούσει για την ρύπανση της τροφικής αλυσίδας με  διοξίνες. Δεν ήξεραν τι είναι οι διοξίνες.




 Έτσι η αρχή των φυτεύσεων οπορωφόρων  δέντρων λεμονιάς, σε πεζοδρόμια, έγινε με την διαπλάτυνση – ωραιοποίηση της Σοφοκλή Βενιζέλου. Πριν από 6 χρόνια. Από τα γραφεία της ΔΕΗ και νότια. Προς το Κόκκινο Μετόχι.
Εκεί όπου οι λεμονιές είναι σπανιότατο είδος οπορωφόρου δέντρου.





Οι λεμονιές ως οπορωφόρα δέντρα, χρειάζονται κάποιες καλλιεργητικές φροντίδες. Τις οποίες  δεν τις έχουν. Ούτε καν τις στοιχειώδεις. Η Υπηρεσία Πρασίνου προφανώς τις έχει ξεχάσει και η υιοθεσία από τους δημότες είναι σχεδόν ανύπαρκτη ή λανθασμένη. Τόσο που αντί να βοηθά τα φυτά τα καταστρέφει.




 Έξι ολόκληρα  χρόνια μετά την φύτευση τους η εικόνα που παρουσιάζεται είναι αυτή που αποτυπώνεται σαφέστατα, στις φωτογραφίες. Δέντρα ξεραμένα, σπασμένα, ακλάδευτα, με πολλά ξερά κλαδιά, με τα υποκείμενα σε πλήρη ανάπτυξη,  με  τις επ’ αυτών λεμονιές να έχουν μετακομίσει σε άλλους τόπους …. χλωραιώτερους!



Και τι άλλο θα μπορούσαν να βάλουν; Πολλά.



Η Κρητική χλωρίδα έχει πολλές εναλλακτικές λύσεις. Μία από αυτές είναι και η ταπεινότατη χαρουπιά. Σχηματίζει γρήγορα πυκνό φύλλωμα, αναπτύσσεται σε όλα τα εδάφη και αντέχει σε όλα τα μικροκλίματα της Κρήτης.



 Θεωρείται από ειδικούς επιστήμονες ως  το πολυτιμότερο αντιπυρικό και αντιρρυπαντικό είδος, το οποίο περιορίζει σημαντικά την αντανάκλαση του φωτός  ή την άμεση ηλιακή ακτινοβολία και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί και ως  καλλωπιστικό......


Δεν υπάρχουν σχόλια: