Δευτέρα 30 Μαΐου 2016

Η δαντέλλα της βασίλισσας Άννας.





Ο σταφυλίνακας ή αλλιώς το άγριο καρότο, είναι ένα πάρα πολύ κοινό και διαδεδομένο φυτό, που το συναντάμε εμφανώς, την άνοιξη στα λιβάδια, στις άκρες των χωραφιών και των δρόμων της πεδινής και ημιορεινής ζώνης με τα χαρακτηριστικά του λουλούδια στη κορφή του πανύψηλου στελέχους.

Τον σταφυλίνακα τον καταναλώνουμε τον χειμώνα και την άνοιξη χρησιμοποιώντας τη ρίζα και τους τρυφερούς βλαστούς του που τρώγονται βρασμένα με τη προσθήκη λαδόξυδου ή λαδολέμονου. Έχει  μια πολύ χαρακτηριστική και δυνατή ευχάριστη μυρωδιά, που παραπέμπει στη  λεπτή  γεύση γλυκάνισου. 




Περιέχει βιταμίνες C, Β1, Β2 και κυρίως προβιταμίνη Α (καροτίνη), σάκχαρα (γλυκόζη και σακχαρόζη) και πηκτίνη, σίδηρο, μαγνήσιο, φώσφορο, ιώδιο, κάλιο, νάτριο και αιθέρια έλαια.



Δρα ως διουρητικό, καταπραΰνει το πεπτικό σύστημα, καθαρίζει τα ούρα, καταπολεμά την ουρολιθίαση, τη νεφρολιθίαση, καθώς και τα εντερικά παράσιτα.

Οι σπόροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως έγχυμα για την αντιμετώπιση των αερίων και σαν καταπραϋντικό για την ανακούφιση του τυμπανισμού και του κολικού.

Το αιθέριο έλαιο που παράγεται από τους σπόρους του έχει έντονη αντιμυκητιακή δράση και καθαρίζει τα κύτταρα από τις τοξίνες. Έχει πολύ ωραία μυρωδιά και χρησιμοποιείται στην αρωματοποιία και ως αρωματική  ύλη τροφίμων .

Το λάδι του  φυτού έχει χρησιμοποιηθεί επίσης στην αισθητική σε αντιρυτιδικές κρέμες.


Δεν υπάρχουν σχόλια: