Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Στον ουρανό και τα άστρα….


Βγήκε μία νέα μελέτη.
Σοβαρή.
Όσο δεν πάει.
Άλλο.
 Από το Πανεπιστήμιο Ντούισμπουργκ - Έσεν
Της Γερμανίας.
Η οποία μας πληροφορεί.
Ότι τα σκυλιά.
Στέκονται στον άξονα Βορρά-Νότου. 


Για να αφοδεύσουν.
Χοντρά τους.
Έτσι εξηγούνται όλα.
Γιατί.
Ο δρόμος μας.
Η Σοφοκλή Βενιζέλου.
Και τα πεζοδρόμια της.
Που έχουν τον ίδιο άξονα.
Βορά – Νότου.
Είναι γεμάτη.


Σκυλοκακάκια.
Δυστυχώς.
Η μελέτη δεν λέει.
Που κοιτάνε.
Ενίοτε.
Όπως τη δικιά μας περίπτωση.
Την ώρα που χέζουν οι σκύλοι.
Τα αφεντικά τους.

Πέμπτη 30 Ιανουαρίου 2014

Για τα κηπαλάκια σας.



Ημερίδα Ευαισθητοποίησης Ενηλίκων για τη δημιουργία Σχολικών και Αστικών Κήπων την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014

Το Κέντρο Εκπαίδευσης για την Αειφορία (ΚΠΕ) Βάμου, στα πλαίσια των Δράσεων του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση», που αφορά τα Κέντρα Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία και που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και από Εθνικούς πόρους, συνδιοργανώνει με τις Υπεύθυνες Σχολικών Δραστηριοτήτων των Δ/νσεων ΠΕ και ΔΕ Χανίων, το Παράρτημα Κρήτης της Πανελλήνιας Ένωσης Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, Ημερίδα ευαισθητοποίησης ενηλίκων πολιτών την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2014, στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων, με θέμα:
«Μικροί Κήποι με τοπικές ποικιλίες και άγρια φυτά της Κρήτης στο σχολείο και την πόλη»
Στόχος της δράσης είναι ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ενηλίκων, γονέων, εκπαιδευτικών για τη μεγάλη βιοποικιλότητα της Κρήτης, τη σημασία της για την οικολογική ισορροπία και για την αντιμετώπιση της κρίσης με την παροχή τροφής, πρώτων υλών και ευκαιριών εργασίας.
Η δημιουργία Σχολικών και Αστικών Κήπων μπορεί να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση και στην παροχή εναλλακτικών διεξόδων εργασίας μέσα από την προστασία της φύσης και με την ενασχόληση με τη γεωργία.
Στην εν λόγω δράση προβλέπεται ότι θα συμμετάσχουν ενήλικοι πολίτες, που ενδιαφέρονται για δημιουργία κήπου. Αιτήσεις συμμετοχής γίνονται συμπληρώνοντας την ηλεκτρονική φόρμα στην ιστοσελίδα του ΚΠΕ Βάμου ή πατώντας εδώ
Η δράση θα πραγματοποιηθεί στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου Χανίων στις 31 Ιανουαρίου 2014.
Ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα.
                                                                                               






 15:00 – 15:15
 «Γιατί να δημιουργήσουμε ένα σχολικό ή έναν αστικό κήπο;», Παιδαγωγική Ομάδα ΚΠΕ Βάμου
15:15 – 15:30
«Ο ρόλος της ΠΕΕΚΠΕ Κρήτης», Κεφαλογιάννη Ζαχαρένια, Πρόεδρος ΠΕΕΚΠΕ Κρήτης, Υπεύθυνη του ΚΠΕ Ανωγείων
15:30 – 16:00
«Η αξία της χλωρίδας της Κρήτης - οι δραστηριότητες  της Μονάδας Διατήρησης Μεσογειακών Φυτών του ΜΑΙΧ για τη διατήρησή της», Φουρναράκη Χριστίνη, Δρ. Βιολόγος ΜΑΙΧ
16:00 – 16:30
«Δέκα τρόποι για να συμβάλλουμε στη διατήρηση των φυτών του τόπου μας», Κοκκινάκη Αδαμαντία, Βιολόγος –MSc, ΜΑΙΧ
16:30 – 16:45
Το παράδειγμα του σχολικού κήπου του Δημοτικού Σχολείου Παλαιόχωρας, Σιατραβάνη Σοφία, Δασκάλα ΔΣ Παλαιόχωρας
16:45 – 17:00
«Τρόποι καλλιέργειας σε ένα μικρό κήπο», Νίκος Παγιαυλάς, Βιοκαλλιεργητής, Πρόεδρος Δ.Σ. του Συνεταιρισμού Παραγωγών – Καταναλωτών Οικολογικών Προϊόντων «Γαία»
17:00 – 17:15
«Διατηρώντας ντόπιες ποικιλίες σπόρων», Παυλάκης Δημήτρης, Ομάδα «Σπορίτες»
17:15 – 17:30
«Δίκτυο μικρών κήπων», Πατσουράκης Μιχάλης
17:30 – 18:00
Επίσκεψη στον Κήπο και την Τράπεζα Σπόρων του ΜΑΙΧ


Ο Υπεύθυνος του ΚΠΕ Βάμου


Ποντικάκης Φώτιος

Άλλη μία πολιτική δυναστεία γεννιέται….



Μου το είπαν.
Δεν το πίστεψα.
Νόμισα ότι ήταν κουτσομπολιό.
Από αυτά.
Που κυκλοφορούν.
Εδώ μέσα.
Αχαλίνωτα.


Σήμερα το διάβασα.
Στο «Ποντίκι».
Πως το έγραψε.
Ο «Βηματοδότης».
Άρα είναι έγκυρο.
Ψυχάρης είναι αυτός.


Η χαρά του Αδώνειδος.
Είναι μεγάλη.
Περιμένει παιδί.
Το δεύτερο.
Από το … Βγαινιώ.


Αναρωτιέμαι.
Πότε πρόλαβε;
Το ατιμούτσικο;
Και πως;


Με το πουλάκι του του-ί-τερ;
Είναι δυνατόν;



Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

Τι δεν καταλαβαίνετε;


…. Μάγια μας έχουν κάνει;



Περί ΜΕΛΙΟΥ

Σύντομα στο μέλλον, η δυνατότητα να ξέρουμε εάν το μέλι που αγοράζουμε και καταναλώνουμε περιέχει γενετικά τροποποιημένη (Γ.Τ.) γύρη δεν θα υπάρχει… Με 430 ψήφους υπέρ, 224 κατά και 19 παρόντες το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έκανε αποδεκτή την έκθεση-τροπολογία της Julie Girling, Συντηρητικής Ευρωβουλευτού από την Βρετανία (ECR, UK), σύμφωνα με την οποία η γύρης δεν θα αποτελεί πλέον «συστατικό» του μελιού αλλά «φυσικό περιεχόμενο»….

Αυτή η διάκριση είναι θεμελιωδώς σημαντική και καθορίζει τον τρόπο σήμανσης του προϊόντος.


Όταν η γύρης είναι «συστατικό» του μελιού (όπως συμβαίνει σήμερα), η Γ.Τ. γύρης πρέπει να επισημαίνεται στην ετικέτα όταν υπερβαίνει το 0,9% του συνόλου της ποσότητας της γύρεως που περιέχει η συσκευασμένη ποσότητα του μελιού. Αντίθετα όταν η γύρης χαρακτηρίζεται ως «φυσικό περιεχόμενο στο μέλι».. η Γ.Τ. γύρης πρέπει να ακολουθείται από σήμανση όταν υπερβαίνει το 0,9 % ολόκληρης της ποσότητας του μελιού (όχι μόνο της περιεχόμενης γύρεως σ’ αυτό). Ουσιαστικά η δυνατότητα σήμανσης της παρουσίας Γ.Τ. γύρεως γίνεται αδύνατη σύμφωνα με τον Κανονισμό για τα Γενετικά Τροποποιημένα της ΕΕ γιατί «μόνο η περιεκτικότητα Γ.Τ. γύρης πάνω από 0,9% πρέπει να επισημαίνεται στο προϊόν. Αφού όμως σύμφωνα με την έκθεση της κ. Julie Girling η γύρης σε κάθε συσκευασία μελιού δεν υπερβαίνει το 0,5%, έτσι δεν θα παραβεί ποτέ και το όριο που απαιτεί σήμανση»…!!!


Έτσι το Ε. Κοινοβούλιο απέρριψε την πρόταση της Δ/σης Περιβάλλοντος της ΕΕ η οποία προηγουμένως είχε απορρίψει την έκθεση Girling – για να συνεχίσει να θεωρεί την Γ.Τ γύρη ως «συστατικό» και όχι ως «φυσικό περιεχόμενο του μελιού».., ακολουθώντας την απόφαση του Ε. Δικαστηρίου του Σεπτεμβρίου 2011. Εδώ σημειώνουμε με υπογράμμιση και ιδιαίτερη βαρύτητα ότι η κ. Girling, ως rapporteur, έλαβε την εντολή από την ολομέλεια του Ε. Κοινοβουλίου να αρχίσει διαπραγματεύσεις με την «Ελληνική Προεδρεία» του Συμβουλίου με σκοπό να επιτευχθεί συμφωνία σε πρώτο βαθμό…


Η απόφαση που πάρθηκε από το Ε. Κοινοβούλιο επιφέρει κάποιες επιπτώσεις σε μερικά Κράτη Μέλη της ΕΕ, π.χ. όπως η Ιταλία, η Ελλάδα και πολλά άλλα, όπου η καλλιέργεια Γ.Τ. καλλιεργειών απαγορεύεται. Η έκρηξη των εισαγωγών σε χώρες όπου κινδυνεύει η εγχώρια παραγωγή τους αποτελεί μεγάλη απειλή. Σύμφωνα με την Συνομοσπονδία Γεωργικών Συνεταιρισμών της Ιταλίας, η Κίνα επί παραδείγματι, έχει αυξήσει τις εξαγωγές μελιού προς την Ιταλία κατά 26% μέσα στο 2013. Η προσέγγιση του Ε. Κοινοβουλίου κρίνεται ανησυχητική αν σκεφτεί κανείς το γεγονός ότι οι Γ.Τ. καλλιέργειες μπορούν να επιμολύνουν το μέλι με τη γύρη η οποία μεταφέρεται από τις μέλισσες (οι μέλισσες καλύπτουν περί τα 9-9,5 χιλιόμετρα σε κάθε εξόρμηση από τη φωλιά τους….).


Με Ευρωπαϊκές χώρες που εισάγουν μέλι από χώρες που καλλιεργούν Γ.Τ. ποικιλίες φυτών (ΗΠΑ, Καναδάς, Κίνα, Βραζιλία, Αργεντινή, Ινδία, Ν. Αφρική, κλπ), με δύο χώρες Μέλη την Ισπανία και την Ρουμανία οι οποίες ήδη καλλιεργούν Γ.Τ. καλαμπόκι, και εάν υποθέσουμε ότι υπάρχει και η ανεξέλεγκτη επιμόλυνση από εισαγωγές η οποία διαφεύγει των ελεγκτικών αρχών (χρήση επιμολυσμένου με Γ.Τ. υλικό εισαγόμενων συμβατικών σπόρων σποράς βασικών καλλιεργειών με τυχαία παρουσία Γ.Τ. υλικού), το επιμολυσμένο μέλι με Γ.Τ. γύρη θα κάνει σίγουρα την εμφάνισή του στα ράφια των καταστημάτων τροφίμων της Ευρώπης και μάλιστα με αυξητικούς ρυθμούς (μάλλον έχει ήδη κάνει την εμφάνισή του και κάποιοι ποιούν την νήσσαν). Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι μέσω του εκπροσώπου τους κ. Bart Staes, δηλώνουν ότι « η απόφαση αυτή του Ε. Κοινοβουλίου αποτελεί ισχυρό χαστούκι προς τους Ευρωπαίους καταναλωτές και Μελισσοκόμους οι οποίοι επανειλημμένως έχουν ζητήσει την εφαρμογή ξεκάθαρων κανόνων σήμανσης των προϊόντων και ότι επίσης η πλειοψηφία των Ευρωβουλευτών ενέδωσαν στις έντονες πιέσεις από συμφέροντα του Εισαγωγικού εμπορίου μελιού στην Ευρώπη».


Σύμφωνα με διάφορα δημοσιεύματα, Ο Ιταλός Fabrizio Bertot του Λαϊκού Κόμματος (ΡΡΕ) στο Ευρωκοινοβούλιο (κεντροδεξιά), δεν συμφώνησε με τους πράσινους και ισχυρίστηκε ότι οποιαδήποτε μέτρα από την πλευρά της ΕΕ δεν θα μπορούσαν να εγγυηθούν και να προστατέψουν την γύρη και το μέλι της Ευρώπης, δεδομένου ότι η γύρης μπορεί να ταξιδέψει με τα ρεύματα για πολλά χιλιόμετρα….!!!! Και πρόσθεσε ότι οποιαδήποτε μέτρα προστασίας έπαιρνε η ΕΕ θα σήμαιναν μεγαλύτερο κόστος δειγματοληψιών και σήμανσης για του Ιταλούς παραγωγούς και όχι μόνο. Σαν να μας λέει ότι είμαστε άξιοι της τύχης μας, ή μάλλον της παρόμιας τύχης που είχε η Βραζιλία οι καλλιέργειες της οποίας σιγά σιγά επιμολύνθηκαν απο Γ.Τ σπόρους που έμπαιναν λαθραία απο την Αργεντινή εν ' γνώσει των αρχών που τελικά ανάγκασε την Κυβέρνηση της Βραζιλίας να νομιμοποιήσει την καλλιέργεια Γ.Τ. καλλιεργειών προς όφελος των μεγάλων εταιριών σπόρων. Η επιμόλυνση οργανισμών, προϊόντων, εδάφους και μέσων παραγωγής με Γ.Τ. υλικό "φαίνεται να έχει εξελιχθεί σε άθλια στρατηγική επέκτασης των Γ.Τ. καλλιεργειών" παγκοσμίως και αυτό λέει πολλά.


Είναι φανερό ότι οι Ευρωβουλευτές έκριναν με οικονομικά και όχι με κοινωνικά κριτήρια σε όφελος των εισαγωγέων και αυτό είναι άκρως απαράδεκτο. Δεν έκριναν με βάση την ανάγκη για ασφάλεια των τροφίμων και για το συμφέρον του ευρωπαίου καταναλωτή και μελισσοκόμου και δυστυχώς τα μηνύματα είναι ότι και οι έλληνες κυβερνητικοί ευρωβουλευτές ψήφισαν με τον ίδιο επιπόλαιο τρόπο (ή καθοδηγούμενο και σκόπιμο), προκαλώντας την αντίδραση των ελλήνων παραγωγών μελιού και των καταναλωτών.


Φοβούμαστε ότι το «άρρωστο ναι σε όλα» έχει επικρατήσει και στην Ευρωβουλή γεγονός που καθιστά πολύ επικίνδυνους κάποιους κυρίους και κυρίες για τα ελληνικά αγροτικά συμφέροντα 

 
Που είναι τα ΥΠΑΑΤ, ο ΕΦΕΤ, το ΥΠΕΚΑ οι Ενώσεις Καταναλωτών, το Υπ. Ανάπτυξης, τα κόμματα και όλοι οι υπόλοιποι επίσης "μουγκοί" του τόπου (Γεωτεχνικοί Σύνδεσμοι, ΓΕΩΤΕΕ, Εμπορικά Επιμελητήρια, κλπ, κλπ).....



Πηγή:


Κατόπιν όων αυτών
Τραγουδάμε.
Όλοι μαζί. 


Χαρωπά.
Δυνατά.
Και μην ξεχνιόμαστε.
Χτυπάμε.
Και τα χεράκια.
Με ρυθμό.
Έτσι μπράβο....


Τρίτη 28 Ιανουαρίου 2014

Ψόφα Μάη μου…




Απότομες και αμείλικτες μεταβολές
Ζη­τή­σα­με α­πό τον λο­γι­στή και οι­κο­νο­μο­λό­γο Κώ­στα Σταυ­ρου­λά­κη, πρό­ε­δρο του Συλ­λό­γου Αδειού­χων Λο­γι­στών Φο­ρο­τε­χνι­κών Νο­μού Χα­νίων, να μας πα­ρου­σιά­σει το νέο τρό­πο φο­ρο­λό­γη­σης των α­γρο­τών, που ι­σχύει α­πό 1.1.2014, με βά­ση την α­πό­φα­ση ΠΟΛ 1281/2013 (ΦΕΚ 3367Β’/31.12.2013) και τις διευ­κρι­νί­σεις που δό­θη­καν με με­τέ­πει­τα ε­γκύ­κλιο της Γε­νι­κής Γραμ­μα­τείας Δη­μο­σίων Εσό­δων.
* Όλοι οι α­γρό­τες που το 2013 εί­χαν έ­σο­δα α­πό πω­λή­σεις προϊό­ντων πά­νω α­πό 10.000 ευ­ρώ ή ε­νί­σχυ­ση πά­νω α­πό 5.000 ευ­ρώ, υ­πο­χρε­ού­νται στην τή­ρη­ση βι­βλίω­ν α­πο 1.1.2014. Η έ­ναρ­ξη ε­παγ­γέλ­μα­τος πρέ­πει να γί­νει μέ­χρι τις 20 Μάρ­τη 2014 [για τα δι­πλο­γρα­φι­κά βι­βλία η προ­θε­σμία εί­ναι 15 Φλε­βά­ρη 2014].
Αυ­τό ση­μαί­νει ό­τι κά­θε μή­να οι α­γρό­τες θα πρέ­πει να συ­να­ντώ­νται με τον λο­γι­στή τους και να του φέρ­νουν τα τι­μο­λό­για ε­σό­δων και ε­ξό­δων του μή­να, ώ­στε να περ­νούν στα βι­βλία τους. Αυ­τό α­παι­τεί α­πό τον α­γρό­τη να με­τα­κι­νεί­ται κά­θε μή­να α­πό το χώ­ρο ερ­γα­σίας του, τα χω­ρά­φια δη­λα­δή, στο α­στι­κό κέ­ντρο για συ­νά­ντη­ση με το λο­γι­στή. Προ­φα­νώς προ­κύ­πτει και το ε­πι­πλέ­ον έ­ξο­δο της α­μοι­βής του λο­γι­στή -ό­σο κι αν γί­νε­ται προ­σπά­θεια α­πό τον κλά­δο να μειώ­σει τις α­μοι­βές, υ­πάρ­χει και ζή­τη­μα α­ξιο­πρέ­πειας, διό­τι πρό­κει­ται για με­γά­λο φόρ­το ερ­γα­σίας που ε­πω­μί­ζε­ται ο κλά­δος.
* Φο­ρο­λο­γού­νται ό­λοι οι α­γρό­τες με 13% α­πό το πρώ­το ευ­ρώ κα­θα­ρού ε­τή­σιου ει­σο­δή­μα­τος. Συ­γκε­ντρώ­νο­νται, δη­λα­δή, ό­λα τα έ­σο­δα του έ­τους, ό­πως έ­χουν κα­τα­χω­ρι­σθεί, και α­πό αυ­τά α­φαι­ρού­νται ό­λα τα έ­ξο­δα –ε­δώ χρειά­ζε­ται να διευ­κρι­νι­στεί ό­τι ο­ποιο­δή­πο­τε έ­ξο­δο γί­νε­ται για την α­γρο­τι­κή ερ­γα­σία, α­πό γά­ντια μέ­χρι καύ­σι­μα με­τα­κί­νη­σης α­πο το σπί­τι στο χω­ρά­φι ή οι τό­κοι α­πό α­γρο­τι­κό δά­νειο, μπο­ρεί να δη­λω­θεί. Να ση­μειω­θεί ό­τι στα έ­ξο­δα μπο­ρεί να συ­μπε­ρι­λη­φθούν τα η­με­ρο­μί­σθια α­γρερ­γα­τών, οι ο­ποίοι ό­μως δου­λεύουν, πλη­ρώ­νο­νται και α­σφα­λί­ζο­νται νό­μι­μα. Ωστό­σο, δεν συ­μπε­ρι­λάμ­βα­νε­ται στα έ­ξο­δα το κό­στος ερ­γα­σίας του ί­διου του α­γρό­τη.
* Μα­ζί με το φό­ρο 13%, οι α­γρό­τες θα πρέ­πει να προ­κα­τα­βά­λουν το 55% του φό­ρου του ε­πό­με­νου έ­τους με βά­ση το κα­θα­ρό ει­σό­δη­μα της τρέ­χου­σας χρο­νιάς.
* Οι α­γρό­τες που κα­τοι­κούν σε κοι­νο­τι­κά δια­με­ρί­σμα­τα με πλη­θυ­σμό ά­νω των 500 κα­τοί­κων ε­πι­βα­ρύ­νο­νται με τέ­λος ε­πι­τη­δεύ­μα­τος ύ­ψους 650 ευ­ρώ τη χρο­νιά. Σε πε­ρί­πτω­ση που ο α­γρό­της λει­τουρ­γεί υ­πο­κα­τα­στή­μα­τα –ό­χι δια­φο­ρε­τι­κά χω­ρά­φια αλ­λά δια­φο­ρε­τι­κά ση­μεία πώ­λη­σης προϊό­ντω­ν-, για πα­ρά­δειγ­μα δια­τη­ρεί πε­ρισ­σό­τε­ρα του ε­νός θερ­μο­κή­πια α­πό τα ο­ποία ε­μπο­ρεύε­ται τα προϊό­ντα του, ε­πι­βα­ρύ­νε­ται με τέ­λος ε­πι­τη­δεύ­μα­τος και για κά­θε υ­πο­κα­τά­στη­μα.
* Οι α­γρό­τες που δια­θέ­τουν τα προϊό­ντα τους σε λια­νι­κή πώ­λη­ση υ­πο­χρε­ού­νται να έ­χουν τα­μεια­κή μη­χα­νή και να εκ­δί­δουν α­πο­δεί­ξεις για ό­λες τις συ­ναλ­λα­γές τους.
* Οι α­γρό­τες που ε­μπί­πτουν στις δια­τά­ξεις για την τή­ρη­ση βι­βλίων υ­πο­χρε­ού­νται να κό­βουν τι­μο­λό­για με την προ­σαύ­ξη­ση του ΦΠΑ, τον ο­ποίο θα εισ­πράτ­τουν α­πό τον χον­δρέ­μπο­ρα, στον ο­ποίο πω­λούν, και θα α­πο­δί­δουν στην ε­φο­ρία. Κά­θε τρί­μη­νο θα υ­πο­χρε­ού­νται σε συ­νά­ντη­ση με τον λο­γι­στή, υ­πο­λο­γι­σμό του ΦΠΑ, που τους α­να­λο­γεί με­τά το συμ­ψη­φι­σμό με το ΦΠΑ που προ­κύ­πτει α­πό τα έ­ξο­δά τους, και πλη­ρω­μή του υ­πο­λοί­που ΦΠΑ.
* Το νέο φο­ρο­λο­γι­κό κα­θε­στώς ε­πι­σείει και μια σει­ρά α­πό πρό­στι­μα. Αν για ο­ποιο­δή­πο­τε λό­γο ο α­γρό­της δεν κά­νει έ­ναρ­ξη ε­παγ­γέλ­μα­τος ε­μπρό­θε­σμα, δεν πα­ρα­δώ­σει τα τι­μο­λό­για του μή­να ή δεν α­πο­δώ­σει το ΦΠΑ του τρι­μή­νου ε­πι­βα­ρύ­νε­ται με υ­ψη­λά πρό­στι­μα. Επί­σης, αν ο γε­νι­κός γραμ­μα­τέ­ας Δη­μο­σίων Εσό­δων προ­χω­ρή­σει, με βά­ση τα στοι­χεία που ή­δη δια­θέ­τει η Γε­νι­κή Γραμ­μα­τεία, σε αυ­τό­μα­τη -χω­ρίς φυ­σι­κή πα­ρου­σία του α­γρό­τη- με­τά­τα­ξη και έ­ναρ­ξη κα­νο­νι­κού κα­θε­στώ­τος τή­ρη­σης βι­βλίων, τό­τε υ­πάρ­χει πι­θα­νό­τη­τα ο α­γρό­της να ε­πι­βα­ρύ­νε­ται με πρό­στι­μα εν α­γνοία του για μη τή­ρη­ση των βι­βλίων του και μη α­πό­δο­ση ΦΠΑ. Ακό­μη, εάν έ­νας α­γρό­της φαί­νε­ται α­πό τι­μο­λό­γιο α­γο­ρα­στή ό­τι έ­χει που­λή­σει χω­ρίς ο ί­διος να έ­χει εκ­δώ­σει τι­μο­λό­γιο πώ­λη­σης, ε­ντο­πί­ζε­ται και ε­πι­βα­ρύ­νε­ται με πρό­στι­μο.
* Τα προ­βλε­πό­με­να στις δια­τά­ξεις της α­πό­φα­σης για τη φο­ρο­λό­γη­ση των α­γρο­τών το 2014 ι­σχύουν και ε­πί φυ­σι­κών προ­σώ­πων που δεν εί­ναι κα­τά κύ­ριο ε­πάγ­γελ­μα α­γρό­τες, αλ­λά α­σκούν α­γρο­τι­κή εκ­με­τάλ­λευ­ση. Το ί­διο ι­σχύει και για τους κα­τά κύ­ριο ε­πάγ­γελ­μα δη­μο­σίους υ­παλ­λή­λους αλ­λά και για τους συ­ντα­ξιού­χους.
* Μέ­χρι τις 31 Μάρ­τη 2014 οι α­γρό­τες που υ­πο­χρε­ού­νται σε τή­ρη­ση βι­βλίων, με βά­ση τα πα­ρα­πά­νω, υ­πο­χρε­ού­νται ε­πί­σης στη σύ­ντα­ξη α­πο­γρα­φής α­πο­θε­μά­τω­ν α­γρο­τι­κών προϊό­ντων, πρώ­των υ­λών και α­γα­θών ε­πέν­δυ­σης και στη δή­λω­σή τους.


Συ­μπέ­ρα­σμα: «Το ί­διο το α­ντι­κεί­με­νο της α­γρο­τι­κής ερ­γα­σίας εί­ναι ι­διαί­τε­ρο. Εί­ναι πο­λύ δύ­σκο­λο να α­πει­κο­νι­στούν φο­ρο­λο­γι­κά ό­λα τα στά­δια της α­γρο­τι­κής και κτη­νο­τρο­φι­κής πα­ρα­γω­γής και να ε­κτι­μη­θούν. Πα­ράλ­λη­λα, δεν μπο­ρού­με να α­γνοή­σου­με το γε­γο­νός ό­τι οι α­γρό­τες έρ­χο­νται α­πό μια μα­κρά πε­ρίο­δο με μη­δε­νι­κή γνώ­ση για ζη­τή­μα­τα που τί­θε­νται τώ­ρα με α­πό­λυ­το τρό­πο, ό­πως η τή­ρη­ση βι­βλίων ή α­κό­μα, για πε­ρί­που έ­να 10% των α­γρο­τών, και το να γρά­ψουν έ­να τι­μο­λό­γιο. Χρειά­ζε­ται, λοι­πόν, μια δια­δι­κα­σία ή­πια και με­τα­βα­τι­κή για την ε­παγ­γελ­μα­τι­κή αυ­τή ο­μά­δα. Επί­σης, εί­ναι α­πα­ραί­τη­τη η ά­με­ση και λε­πτο­με­ρής ε­νη­μέ­ρω­ση ό­λων των α­γρο­τών».
Από την εφημερίδα  «Η Εποχή».




Δευτέρα 27 Ιανουαρίου 2014

Από τα κόκαλα...


Βγαλμένη.
Η γλώσσα.
Των κοντών.
Του λαιμού. 
Και μόνο…

Κυριακή 26 Ιανουαρίου 2014

Τα αποφάγια.



Παρόλο που οι περισσότερες Ενορίες.
Έχουν κόψει τις πίτες τους.
Όλες σε κοσμικά κέντρα διασκέδασης.
Και όχι στα «Πνευματικά Κέντρα» τους.
Η Ιερά Μητρόπολις Χανίων.
Ετοιμάζεται.
Να κόψει τη πίτα της.
Και αυτή επίσης.
Σε μεγάλο.
Κοσμικό κέντρο.
Πολυτελείας.
Θα υπάρχει φαγητό, ποτό.
Χορός και τραγούδια.
Η πρόσκληση.
Δεν γνωρίζω πόσο θα κοστίζει.
Ούτε και με ενδιαφέρει.
Αναζητούν και χορηγούς.
Που με 150 Ευρώ.
Και πάνω.
Θα προβληθούν.
Από τα ΜΜΕ.
Με ραδιοτηλεοπτικά σποτ.
Και αφίσες.
Ο πρωταθλητής.
Δηλαδή.
Αυτός που θα δώσει.
Τα περισσότερα.
Θα ονομαστεί.
«Χρυσός χορηγός».

Τα έσοδα.
Θα διατεθούν.
Στα κεντρικά συσσίτια.
Της Ιεράς Μητροπόλεως.
Τα  κέντρο.
Θα γεμίσει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία.
Από ευεργέτες.
Κληρικούς και Λαϊκους.
Χορτασμένους.
Κουστουμαρισμένους.
Με καθαρά εσώρουχα.
Βαρύσαρκους.
Δημιουργούς.
Της εποχής.
Του ολόκαινου.
Γνωστούς.
Μη εξαιρετέους.
Που θα περιπαίξουν.
Αυθαδέστατα.
Σε μια υπερπαραγωγή.
Της υποκρισίας.
Την αλληλεγγύη.
Με την ελεημοσύνη.

Του …Λολό-Στεφανή;

Απόψε.
Μετά τις 8.
Το βράδυ.
Στο Εργατικό Κέντρο.
Θα ξεκινήσει.
Η Δευτέρα.
Όχι.
Η πρώτη ημέρα της εβδομάδας.
Μα η Παρουσία.
Της επερχόμενης.
Αυτοδιοίκησης των Χανίων.




Θα γελάσει.
Καλλίτερα.
Ο τελευταίος.
Ή.
Θα κλάψει.
Γοερά.
Ο πρώτος.
Θα φανεί….

Σάββατο 25 Ιανουαρίου 2014

Απροσδόκητες αλληλουχίες.




Η μουσική.



Η καλή.



Είναι μία.



Τα προσδόκιμα.


Χθες βράδυ.
Παρά τη κούραση μου.
Όλη την ημέρα φύτευα.
Εντατικά.
Για να προλάβω τη βροχή.
Που τελικά δεν ήρθε.
Μέχρι τώρα.


Πήγα στο κόψιμο της πίτας της ΕΡΑ Χανίων.

Έφυγα μετά τις 12 το βράδυ.
 Άλλος άνθρωπος.
Γεμάτος.
Από ανθρωπιά.
Ζεστασιά.
Αξιοπρέπεια.
Περηφάνια.
Αλληλεγγύη.
Αισιοδοξία.




Είναι ωραίο.
Αυτή την εποχή.
Να συναντάς.
Όλο και πιο συχνά.
Ανθρώπους χαμογελαστούς.
Ειλικρινείς.
Καταδεκτικούς.
Που σε κοιτούν στα μάτια.
Έχοντας ένα καλό.
Χαρούμενο λόγο.
Για το οτιδήποτε.
Ζώντας.
Μια πολύ σκληρή πραγματικότητα.

Τετάρτη 22 Ιανουαρίου 2014

Οι διακόσιοι…


 

Κείμενο αρχών της “Πρωτοβουλίας Πολιτών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση”

 

“Όλες και όλοι που υιοθετούμε αυτό το κείμενο αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία συμβολής στην αναγκαία προσπάθεια ώστε οι ερχόμενες Δημοτικές εκλογές να είναι απαρχή για την εκπλήρωση μιας ευρύτατα αποδεκτής ανάγκης: Την αλλαγή σελίδας για το Δήμο Χανίων, για την πόλη και τους κατοίκους της.
Προϋπόθεση είναι αυτό να γίνει με τρόπο μαχητικό, συλλογικά και ισότιμα με όλες τις ασυμβίβαστες, δημιουργικές και ελπιδοφόρες δυνάμεις αυτής της κοινωνίας. Μαζί με όλους τους ενεργούς πολίτες και ιδιαίτερα τους νέους, με όσους και για όσους πλήττονται και όσους είναι αντίθετοι με τις καταστροφικές συνέπειες των νεοφιλελεύθερων μνημονιακών πολιτικών επιλογών της Κυβέρνησης .
Κοινές μας αφετηρίες μας είναι:
Το πολιτικό περιεχόμενο των ερχόμενων Δημοτικών εκλογών δεν μπορεί να είναι άλλο από την απόφαση όλων μας να υπερασπιστούμε το μέλλον του τόπου μας, αποδοκιμάζοντας την ακολουθούμενη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας, της κοινωνικής αναλγησίας και της απαξίωσης βασικών Δημοκρατικών θεσμών όπως είναι το Κοινοβούλιο και η Αυτοδιοίκηση. Από τις δημοτικές κάλπες πιστεύομε πως όχι μόνο πρέπει να βγει ισχυρό το μήνυμα της αποδοκιμασίας των μνημονιακών πολιτικών αλλά ταυτόχρονα ένα μήνυμα ενότητας και κοινωνικής συσπείρωσης για την Εθνική και κοινωνική αναγέννηση αυτού του τόπου.
-Η υπεράσπιση του βαθύτερου νοήματος της Αυτοδιοίκησης το οποίο ταυτίζεται με τη δημοκρατία και τη συμμετοχή και είναι σε σύγκρουση με το σχέδιο «Καλλικράτης» που, όπως αποδείχθηκε, όχι μόνο δεν ήταν σχέδιο αναβάθμισης της Αυτοδιοίκησης – όπως προβλήθηκε – αλλά εργαλείο απομάκρυνσης των Δήμων από τους πολίτες, ιδιαίτερα των μειονεκτικών περιοχών. Ο «Καλλικράτης» υπήρξε όργανο επιβολής μνημονιακών πολιτικών λιτότητας. Δεν άφησε περιθώρια πραγματικής αποκέντρωσης, υπονόμευσε τις αναπτυξιακές δυνατότητες των Δήμων και υποχρεώνει τις δημιουργικές δυνάμεις κάθε τοπικής κοινωνίας να διαχειριστούν δυσανάλογες ευθύνες με σαφώς μικρότερους πόρους.
Η αντίληψη ότι στις σημερινές συνθήκες η διασφάλιση ανεξαιρέτως σε όλους τους πολίτες των στοιχειωδών δικαιωμάτων στην τροφή, στη στέγη, στην περίθαλψη και στην ενέργεια αποτελεί αδιαπραγμάτευτο καθήκον της κοινωνίας. Η Δημοτική κοινωνική πολιτική πρέπει να αποτελεί άξονα δράσης πρώτης προτεραιότητας με παράλληλη στήριξη αυθεντικών δομών λαϊκής αλληλεγγύης, μακριά από λογικές ελεημοσύνης, δημοσίων σχέσεων και πολύ περισσότερο υποκριτικής μικροκομματικής εκμετάλλευσης της σύγχρονης εξαθλίωσης και ανέχειας.
- Η βαθιά μας αντίθεση στις παλαιοκομματικές λογικές, στον παραγοντισμό, στην ευνοιοκρατία. Η πεποίθησή μας ότι στα δημόσια αξιώματα επιλέγεσαι όχι για να υπηρετείς μικρά και μεγάλα συμφέροντα, αλλά το συλλογικό συμφέρον του τόπου και των πολιτών. Η αντίληψή μας ότι μόνο με τη συλλογική δράση, με διαφάνεια και δημοκρατικό διάλογο, με επιστημονική όσο και υπεύθυνη προσέγγιση όλων των θεμάτων, με ανάληψη ευθύνης αναλογικά απ’ όλους τους πολίτες και κυρίως με τον καθημερινό αγώνα για τη βελτίωση των όρων ζωής μας μπορούμε να αναγεννήσουμε κοινωνικές αξίες και να εκπληρώσουμε συλλογικούς στόχους.
Η βαθιά πίστη μας στις αναπτυξιακές δυνατότητες του τόπου και ιδιαίτερα στους ανθρώπους του. Έξω από το πλαίσιο των νεοφιλελεύθερων επιλογών και του πελατειακού κομματικού κράτους είναι δυνατόν να γεννηθεί ένα νέο όραμα μακράς πνοής για τη πόλη και τους πολίτες των Χανίων. Να υπηρετηθεί μια ολοκληρωμένη στρατηγική τοπικής ανάπτυξης, της οποίας πυρήνας να είναι ο φυσικός και πολιτιστικός μας πλούτος.
- Η αντίληψη ότι ο πολιτισμός και το περιβάλλον είναι ποιοτικοί όροι ύπαρξης, στοιχεία μιας τοπικής αυθεντικότητας και όχι σημαίες ευκαιρίας, αντικείμενα δημοσίων σχέσεων ή «προϊόντα» προς χυδαία και ευκαιριακή εμπορική εκμετάλλευση.
- Η ανάγκη υπεράσπισης της δημόσιας περιουσίας και των κοινωνικών αγαθών ενάντια στην εμπορευματοποίηση τους.
- Η σταθερή ανάγκη δημιουργίας μετώπου εναντίον του φασισμού και των εκδηλώσεων ρατσιστικής και κοινωνικής μισαλλοδοξίας.
Είναι φανερό ότι το αύριο του Δήμου Χανίων δεν μπορούν ούτε να το σχεδιάσουν ούτε πολύ περισσότερο να το υλοποιήσουν οι διαχειριστές και μέχρι πρόσφατα υπερασπιστές του χθες.
Καλούμε σε δράση για τη δημιουργική συσπείρωση σε πλατύ ενιαίο ψηφοδέλτιο όλων των ζωντανών και υπεύθυνων δυνάμεων της τοπικής κοινωνίας. Χωρίς ηγεμονισμό και χωρίς διακρίσεις. Με διαφάνεια, δημοκρατία, ισοτιμία στη λήψη των αποφάσεων. Δεν υπάρχει χώρος για προσωπικές στοχεύσεις και τακτικές!
Καλούμε κάθε δημότη και δημότισσα, κάθε συγκροτημένη κίνηση και πρωτοβουλία, κάθε συλλογικότητα, τους νέους και τις νέες που δεν θέλουν να εξακολουθήσουν να ζουν στο ζοφερό σημερινό καθεστώς, σε συμπαράταξη για το αύριο της πόλης. Να κατακτήσουμε την Αυτοδιοίκηση που οραματιζόμαστε και που αξίζει στον τόπο μας. Για αυτήν την ανάγκη δεν υπάρχει άλλο περιθώριο αναμονής! Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για αδράνεια και εφησυχασμό!


Είμαι ένας από τους διακόσιους που το υπογράφουν.

Φυσικά επειδή συμφωνώ.

Απόλυτα. 

 


Κάουδο!




Συνέβη σήμερα το πρωί.  
Λίγο πριν την Ανατολή του ήλιου. 
Πάνω από το κάμπο των Χανίων.


Πήρε  ο ουρανός φωτιά.
Καίγεται.
Και ο καημός δε λέγεται.
Των καιρόφιλων.
Ο στεναγμός σαν καπνός.
Σαν καπνός ξέσπασε.
Και την πλάση σκέπασε....


Ασυζητητί.


Γενάρης είναι.
Βροχή δεν βρέχει.
Βρέχει όμως βασιλόπιτες.
Εθιμοτυπικά.
Να μαζευόμαστε και να φαινόμαστε.
Επειδή  αυτό το κόψιμο της βασιλόπιτας είναι διαφορετικό.

Πρέπει να ήμαστε εκεί.
Συμπαραστεκόμενοι  στους ανθρώπους που αντιστάθηκαν.  
Και εξακολουθούν να αντιστέκονται.
Με αξιοπρέπεια.
Και θα το κάνουν όσο ήμαστε και εμείς μαζί τους.
Απέναντι, στο ψέμα, τη φτήνια, το σκοταδισμό, την απανθρωπιά.

Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2014

Η μετάλλαξη του κουτόχορτου σε ταραμά που μασάει η κατσίκα.



Για άλλη μια φορά.
Πολλοστή.
Οι «επικεφαλείς».
Των αγροτών.
Οι αγροτοσυνδικαλιστές.
Αποδεικνύουν.
Περίτρανα.


Πόσο ανεπαρκείς είναι.
Και πόσο πολύ.
Εκτός πραγματικότητας.
Δείτε τα αιτήματα τους.
Δείτε τον τρόπο με τον οποίο ετοιμάζονται να τα διεκδικήσουν.
Όσοι τέλος πάντων το κάνουν.


Γιατί  κάποιοι από αυτούς αδιαφορούν.
Δεν τους αφορούν.
Λέει τα νέα μέτρα.
Τα φορολογικά.
Μα δεν είναι μόνο αυτά.
Είναι και η απαγόρευση.
Της ελεύθερης διακίνησης των σπόρων.
Που ετοιμάζονται να μας σερβίρουν.
Ελέγχοντας και τη διατροφή μας.
Οι γνωστές πολυεθνικές.
Μέσω των αχυράνθρωπων τους.
Στο Ευρωκοινοβούλιο.
Και τη Κομισιόν.
Σήμερα ήταν να πάρουν απόφαση.
Ακούσατε;
Είδατε;
Διαβάσατε;
Το οτιδήποτε;
Όχι!
Ξηραϊλα.
Σκέτη.
Ποιος νοιάζεται.
…. 


Περισσότερα αύριο.
Πρώτα από την  ΕΡΑ Χανίων.
Εκεί.
Λίγο μετά τις 10.
Το πρωί…