Παρασκευή 26 Σεπτεμβρίου 2014

Ζήλια – ψώρα. Και αρρώστια. Σκέτη….


Ανακύκλωση: οκτώ πτυχές του σουηδικού θαύματος στα σκουπίδια.

 

Ας δούμε όμως μερικές πτυχές αυτού του θαύματος πιο αναλυτικά:
Ληγμένα φάρμακα
Αντί να ρίχνουν κουτιά με φάρμακα στον κάδο των απορριμμάτων ή να τα ξεχνάνε στα συρτάρια τους, οι Σουηδοί σε ποσοστό 43% επιστρέφουν τα ληγμένα φάρμακα πίσω στα φαρμακεία. Το 2013, μια από τις μεγάλες αλυσίδες φαρμακείων της χώρας, το Apoteket έστειλε  για ασφαλή καύση 378 τόνους φαρμάκων. “Για να μειώσουμε τον περιβαλλοντικό αντίκτυπο της χρήσης των φαρμάκων παρέχουμε ειδικές οδηγίες στους πελάτες ώστε να μειωθούν οι ποσότητες που απορρίπτονται” αναφέρει η εκπρόσωπος της εταιρείας Μαρία Τσερχάλμι Άντερσον.
Στη χώρα μας, από το Μάρτιο του 2012 έχουν τοποθετηθεί 12.000 ειδικοί κάδοι ανακύκλωσης φαρμάκων,χρώματος πράσινου στα φαρμακεία όλης της χώρας.
Εκεί οι πολίτες μπορούν να αποθέτουν φάρμακα που δεν έχουν ανάγκη. Οι ποσότητες που συλλέγονται συγκεντρώνονται σε φαρμακαποθήκες και από εκεί μεταφέρονται στο Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας, το οποίο θα φροντίζει τη μεταφορά τους σε ειδικά κέντρα αδρανοποίησης και καύσης στο εξωτερικό.
Εκπτώσεις για χρησιμοποιημένα ρούχα
Την προηγούμενη χρονιά, η αλυσίδα καταστημάτων ρουχισμού H&M παρουσίασε μια παγκόσμια καμπάνια που επιτρέπει στους πελάτες της να ανταλλάσσουν χρησιμοποιημένα ρούχα με εκπτώσεις σε νέα. Για κάθε γεμάτη τσάντα με χρησιμοποιημένα ρούχα, τα καταστήματα H&M στη Σουηδία παρέχουν έκπτωση 5 Ευρώ για νέες αγορές ύψους 35 Ευρώ. Τα χρησιμοποιημένα ρούχα εν συνεχεία ανακυκλώνονται για την παραγωγή περιβαλλοντικά φιλικών σειρών ρουχισμού.
Επίσης, όπως είχε δηλώσει στο econews η Catarina Midby υπεύθυνη επικοινωνίας στον σουηδικό κολοσσό, η Η&Μ είναι κατά της “χωματερής” των υφασμάτων και γι’ αυτό ξεκίνησε από πέρυσι ένα πρόγραμμα συλλογής ενδυμάτων σε όλα τα καταστήματά παγκοσμίως, όπου συλλέγονται μεταχειρισμένα ρούχα, από κάθε μάρκα και σε οποιαδήποτε κατάσταση, σε συνεργασία με την I:Collect.
Τα ενδύματα προσδιορίζονται για να ξαναφορεθούν, να επαναχρησιμοποιηθούν και να ανακυκλωθούν και η H&M χρησιμοποιεί το 97% των του όγκου που συλλέγεται.
Μπέργκερς για άδεια μπουκάλια μπύρας
Ο μέσος Σουηδός επιστρέφει 146 αλουμινένια κουτάκια και μπουκάλια ανά κατάστημα. Φέτος το καλοκαίρι, η αλυσίδα ταχυφαγείων McDonald’s άρχισε να δέχεται άδεια μπουκάλια μπύρας και αναψυκτικών με αντάλλαγμα φαγητό. Με 10 κουτάκια μπορείς να αγοράσεις ένα χάμπουργκερ ή ένα τσήζμπεργκερ. Με 40 κουτάκια παίρνεις Big Mac.
Μουσικοί κάδοι απορριμμάτων
Στο Χέλσινμποργκ, οι δημόσιοι κάδοι απορριμμάτων φέρουν ηχεία που παίζουν μουσική για να κάνουν την ανακύκλωση πιο ευχάριστη εμπειρία.
Όλοι κάνουν διαλογή στην πηγή
Στα νοικοκυριά γίνεται διαχωρισμός των εφημερίδων, του πλαστικού, των μετάλλων, του γυαλιού, των λαμπτήρων και των μπαταριών. Για μεγαλύτερα αντικείμενα όπως έπιπλα και “λευκές” οικιακές συσκευές οι Σουηδοί πάνε σε μεγάλα κέντρα ανακύκλωσης στα περίχωρα των μεγάλων πόλεων.
Τα σκουπιδιάρικα καίνε καθαρή ενέργεια
Το 2010, η εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Renova παρουσίασε τα πρώτα οχήματα μεταφοράς απορριμμάτων που τροφοδοτούνται από περιβαλλοντικά φιλικά καύσιμα, δηλαδή βιοντήζελ και βιοαέριο. “Ο λιγότερος θόρυβος και οι χαμηλότερες εκπομπές από τη λειτουργία αυτών των οχημάτων βελτιώνει επίσης τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων στην καθαριότητα” αναφέρει ο Λαρς Τούλιν, διευθυντής ανάπτυξης οχημάτων της εταιρείας. “Οι πρώτες αξιολογήσεις των απορριμματοφόρων μας έδειξαν ότι τα μειωμένα επίπεδα θορύβου βελτιώνουν την ασφάλεια διότι δεν αποσπάται η προσοχή των οδηγών” προσθέτει.
Καιρός δεν είναι οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ να διεκδικήσουν και κάτι τέτοιο εκτός από τη διατήρηση των συχνά προκλητικών κεκτημένων τους;
Δημοφιλείς καλλιτέχνες τραγουδούν για την ανακύκλωση
Η εταιρεία ανακύκλωσης Pantamera συνεργάζεται με διακεκριμένους μουσικούς ώστε να ηχογραφήσουν τραγούδια και να πρωταγωνιστήσουν σε διαφημιστικά σποτ που ενθαρρύνουν τους τηλεθεατές να επιστρέψουν χρησιμοποιημένα μπουκάλια στα καταστήματα.
Δεν είναι ώρα και έλληνες τραγουδιστές να σταματήσουν να τραγουδάνε μπροστά σε ζάμπλουτους σαουδάραβες σε παραλίες της Μυκόνου και να κάνουν κάτι χρήσιμο για την κοινωνία;
Οι Σουηδοί καταναλωτές έχουν οικολογική συνείδηση
Έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έδειξε ότι το 40% των Σουηδών αγόρασαν ένα πράσινο προϊόν τον προηγούμενο μήνα σε αντίθεση με τους Αμερικανούς, όπως έδειξε μια άλλη πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Journal of Consumer Research.

Πηγή: www.econews.gr

 

Ενώ αυτά συμβαίνουν στη Σουηδία.
Σχετικά με τα σκουπίδια.
Στη γειτονιά μου.
Το υπερήφανο Κόκκινο Μετόχι.
Της Δημοτικής Ενότητας Ελευθερίου Βενιζέλου.
Του Καλλικρατικού Δήμου Χανίων.
Επικρατεί αυτή η κατάσταση.









Και ντρέπομαι……

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: