Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

Όπου γης και πατρίς.



Ο κάμπος των Χανίων, η δεύτερη σε έκταση πεδιάδα της Κρήτης, μετά τη Μεσαρά, έχει χαρακτηρισθεί, ως «γη υψηλής παραγωγικότητας». Αυτό δεν εμπόδισε στο παρελθόν, να αναπτυχθούν διάφορες αναπτυξιακές δραστηριότητες που υπονόμευαν από τη φύση τους, το πρωτογενή τομέα.  Διχοτομήθηκε κατά μήκος, από Ανατολή προς Δύση, με την Εθνική Οδό. Καταρκεματήσθηκε κάθετα, από Βορά Προς Νότο, με δρόμους ταχείας κυκλοφορίας. Τοποθετήθηκε το εργοστάσιο της ΔΕΗ. Βιοτεχνικές, βιομηχανικές μονάδες στεγάστηκαν σε σύγχρονα τεράστια, ακαλαίσθητα μεταλλικά κτίρια Υπήρξε άναρχη οικιστική ανάπτυξη, προερχόμενη από τον ασφυκτιούντα αστικό ιστό των Χανίων. Όλα ανακατεμένα. Ελλείψει χωροταξικού σχεδιασμού.
Οι νέοι έφυγαν από τα κάμπο-χώρια. Εγκαταστάθηκαν στη πόλη. Επιστήμονες, δημόσιοι υπάλληλοι, οικοδόμοι, γκαρσόνια. Στα χωριά έμειναν οι γέροντες. Και οι οικονομικοί μετανάστες. Ακολούθησε ο εκφυλισμός των Συνεταιριστικών Ενώσεων, που έδωσε τη χαριστική βολή στην απαξίωση παραγωγής ντόπιων προϊόντων.

Το τελευταίο  διάστημα, επιχειρείται, να αποχαρακτηριστεί ο κάμπος από «γη υψηλής παραγωγικότητας». Γιατί λέει, έχει γεμίσει από εγκαταλειμμένες καλλιέργειες, βάτα και σκουπίδια. Τα ελάχιστα προϊόντα που παράγονται, κρίνονται ως ασύμφορα. Επομένως πρέπει να υπάρξει μία άλλου είδους ανάπτυξη.  Να γεμίσει ο τόπος τσιμέντο. Με βιομηχανίες, βιοτεχνίες αποθήκες, μεζονέτες. Όλα αυτά, δεν θα αλλοιώσουν την εικόνα του «μοναδικού Κρητικού τοπίου». Δεν θα μολύνουν το περιβάλλον. Θα δουλεύουν Έλληνες. Με μνημονιακούς μισθούς. Οικονομικοί μετανάστες, ανασφάλιστοι. Τα παραγόμενα προϊόντα θα στοιβάζονται στις αποθήκες πριν πωληθούν. Κύριος οίδε που. Στις αποθήκες θα στοιβάζονται επίσης τα προϊόντα που θα πρέπει να τρώμε. Όλα εισαγωγής, αφού θα έχουμε σταματήσει να παράγουμε Πληρώνοντας πανάκριβα, ακόμα και εμμέσως με τη διατροφική μας εξάρτηση, αμφιβόλου ποιότητας προϊόντα. Τομάτες Τουρκίας. Πατάτες Αιγύπτου. Εσπεριδοειδή Ισραήλ. Λάδι Τυνησίας. Κιμάδες βοδινούς με αλογίσιο κρέας από τη Βόρεια Ευρώπη.  Κιμάδες αρνίσιους ή χοιρινούς με κρέας αρουραίων από τη Κίνα. Για να δώσουμε και μια έμφαση ρεαλιστικότατης ποιότητας σε αυτό που διαλαλούμε ως   «Κρητική Διατροφή». Με αυτή θα τρεφόμαστε και  αυτή θα πουλάμε στους «επισκέπτες». Οι οποίοι θα έχουν αγοράσει, εν τω μεταξύ,  τις μεζονέτες, που για αυτούς θα έχομε χτίσει στο κάμπο και στα ακρογιάλια.
Αν γίνουν όλα αυτά τα «αναπτυξιακά», βαδίζουμε ολοταχώς προς τη καταστροφή. Δημιουργούμε μία κάκιστη «προίκα» στις επόμενες γενεές. Τουλάχιστον.


Τι πρέπει να γίνει. 

Κατ΄ αρχήν, πρέπει να εκλείψουν οι Υπουργικές εμβαλωματικές, ρουσφετολογικές αποφάσεις. Οι οποίες το μόνο που καταφέρνουν, είναι να διαιωνίζουν το πρόβλημα. Πρέπει να υπάρξει ολοκληρωμένος χωροταξικός σχεδιασμός. Ο οποίος να εφαρμοστεί άμεσα.  Για να ξέρουμε που θα φυτεύομαι σβούρους, που σύγχρονες  μεταλλικές παράγκες και που αγγούρια.
Έχομε την ευλογία να υπάρχουν τέσσερα Ερευνητικά Ιδρύματα στα Χανιά.  Το Πολυτεχνείο Κρήτης. Το Ινστιτούτο Υποτροπικών και Ελαίας. Το ΜΑΙΧ. Το ΤΕΙ Κρήτης. Συνεργαζόμενα και το καθένα στο τομέα έρευνας και δραστηριότητας του, με χρηματοδότηση των περίφημων ΕΣΠΑ,  να καταγράψουν τι έχει απομείνει από τη βρώσιμη χλωρίδα και πανίδα.  Να μελετήσουν με ποιο τρόπο και που, μπορεί να υπάρξει παραγωγή. Βασιζόμενη σε αυτή τη χλωρίδα και τη πανίδα. Μια παραγωγή που και με τη βοήθεια, την εφαρμογή της φιλοσοφίας της Βιολογικής Γεωργίας,  θα μπορεί να θρέψει το σύνολο του πληθυσμού. Μόνιμου και εποχιακού.
Αποτελέσματα παρόμοιων μελετών, από Ερευνητικά Ιδρύματα του εξωτερικού υπάρχουν. Σε μεγαλύτερη κλίμακα.  Εθνική. Άλλων Χωρών. Πχ Αγγλίας, Γαλλίας, Καναδά, ΗΠΑ
Πρέπει να αρχίσουμε να παράγουμε, τα είδη και τις ποσότητες που καταναλώνουμε. Φρούτα, λαχανικά, χυμούς, όσπρια, δημητριακά, ζωοτροφές, αμνοερίφια, βοοειδή, χοιρινά, κοτόπουλα.
Μόνο έτσι θα μετατραπεί ο τόπος μας σε παράδεισο ευημερίας και ποιότητας ζωής. Για όλους….