Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Νέες τερατώδεις ανεμοκατασκευές μας ετοιμάζουν.




Ένα δυναμικό εργαλείο στην παραγωγή Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας ανέπτυξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Λίβερπουλ, αναβαθμίζοντας μια ανεμογεννήτρια με φωτοβολταϊκούς έλικες. Η επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον Δρ. Joe King σοφίστηκε το πρωτοποριακό σχέδιο σε μια προσπάθεια να αποδείξει στους επικριτές ότι οι ανεμογεννήτριες μπορούν να είναι αποδοτικές ακόμα και όταν δεν φυσά ο άνεμος. Μάλιστα με την ενσωμάτωση της φωτοβολταϊκής τεχνολογίας, η ανεμογεννήτρια που ανέπτυξαν εξασφαλίζει διπλάσια αποδοτικότητα συγκριτικά με τις συμβατικές. Ωστόσο η φωτοβολταϊκή ανεμογεννήτρια δεν είναι χωρίς προβλήματα. Οι πρώτες προσομοιώσεις μέσω υπολογιστή έδειξαν ότι τα φωτοβολταϊκά πάνω στους έλικες θα μπορούσαν να διασκορπίσουν στην περιοχή ακτίνες φωτός κατά την περιστροφή του δρομέα, «τυφλώνοντας» τους πιλότους αεροπλάνων και τους κατοίκους. Εκτός αυτού, οι προσομοιώσεις έδειξαν ότι τις εξαιρετικά ζεστές ημέρες η φωτοβολταϊκή ανεμογεννήτρια θα μπορούσε να παράξει «θανάσιμες», ικανές να βάλουν φωτιά σε κτίρια αν συγκεντρώνονταν σε συγκεκριμένο σημείο. Για να αποφύγουν τα προβλήματα που προαναφέρθηκαν οι επιστήμονες αποφάσισαν να χρησιμοποιήσουν «φιμέ» φωτοβολταϊκά , τα οποία αντανακλούν σε μικρότερο βαθμό τις ακτίνες του ήλιου. «Το πρωτότυπο που κατασκευάσαμε έμοιαζε με τεράστια ντισκομπάλα όταν η ανεμογεννήτρια ήταν σε λειτουργία όμως η λύση που δώσαμε είναι αποτελεσματική», δήλωσε ο Δρ. King. Σε αυτή τη φάση οι ερευνητές αναζητούν την ιδανική τοποθεσία για να στήσουν το πρωτότυπο. Λόγω της ισχνής ηλιοφάνειας στο Ηνωμένο Βασίλειο οι επιστήμονες εξετάζουν την εναλλακτική της Ιρλανδίας, η οποία βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και έχει δυνατούς ανέμους και θερμά καλοκαίρια. Αν και ακόμα έχουν να διανύσουν μακρύ δρόμο σε ό,τι αφορά τις δοκιμές, οι ερευνητές εκφράζουν την πεποίθηση ότι η φωτοβολταϊκή ανεμογεννήτρια θα αλλάξει τον χάρτη των ΑΠΕ.


Αιολικός πύργος χρησιμοποιεί τον ήλιο για να παράξει αέρα
Έναν αιολικό πύργο που παράγει τον δικό του αέρα ανέπτυξε η εταιρεία Clean Wind Energy. (Διαβάστε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες)
Πρόκειται στην ουσία για έναν κύλινδρο σε ύψος ουρανοξύστη που εκμεταλλεύεται τη φυσική καθοδική τάση του αέρα, ψεκάζοντας νερό στην κορυφή του πύργου ώστε να ψύξει τον εισερχόμενο θερμό, ξηρό αέρα. Καθώς το νερό εξατμίζεται, ψύχει τον αέρα, ο οποίος καθίσταται πυκνότερος και βαρύτερος από τον εξωτερικό αέρα και εισέρχεται στον πύργο με ταχύτητες της τάξης των 80 χιλιομέτρων ανά ώρα. Καθώς ο αέρας φτάνει στη βάση του πύργου ενεργοποιεί ανεμογεννήτριες που παράγουν ηλεκτρική ενέργεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: