Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Προσοχή, μη στάξει η ουρά…..


 

Από τη Ρουμανία με... απάτη

Ο κατεψυγμένος κιμάς αλογίσιου κρέατος, που έφτασε στην Ελλάδα «βαφτισμένος» βοδινός, εξήχθη από γνωστή εταιρεία, πιστοποιημένη κατά τ' άλλα, στη γειτονική χώρα...

Οι ρουμανικές αρχές έχουν εντοπίσει τη μία από τις εταιρείες που εξήγε αλογίσιο κρέας ως κατεψυγμένες μπάλες κιμά προς τη χώρα μας. Πρόκειται για μία μεγάλη εταιρεία, με έδρα την επαρχία Calarasi, η οποία διαθέτει πιστοποιημένα σφαγεία και μονάδα μεταποίησης σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά standards ασφαλείας, όπως τουλάχιστον διαφημίζει η ίδια, και εξάγει νόμιμα τα προϊόντα της στην Ελλάδα και αλλού.
Αυτό που ερευνούν οι ρουμανικές αρχές, σε συνεργασία και με τις ελληνικές, είναι το πού έγινε η απάτη, η αλλαγή δηλαδή της ταμπέλας του αλογίσιου κρέατος σε βοδινό. Σε δηλώσεις του ο Ρουμάνος υπουργός Γεωργίας, Daniel Constantin, απέφυγε να αναφερθεί στην επωνυμία της εταιρείας, υποστηρίζοντας ότι η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη.
Εάν αποδειχθεί ότι το αλογίσιο κρέας βαπτίστηκε βοδινό στη Ρουμανία, τότε θα πρόκειται για τεράστιο σκάνδαλο, καθώς η συγκεκριμένη εταιρεία, η οποία ανήκει σε Λιβανέζο επιχειρηματία, είναι μία από τις μεγαλύτερες της γειτονικής χώρας. Επιπλέον, οι ελληνικές αρχές έχουν ζητήσει στοιχεία για το ελληνικό πελατολόγιο της μονάδας στο Calarasi... Στη Ρουμανία υπάρχουν συνολικά 35 μονάδες μεταποίησης αλογίσιου κρέατος, οι οποίες και εξάγουν τα προϊόντα τους. Το 2012 οι εξαγωγές αυξήθηκαν κατά 10%. 


Μεγάλο στοκ
Όσο για πιθανούς άλλους εμπλεκόμενους για την εξαγωγή αλογίσιου κρέατος στην Ευρώπη, επικρατεί πέπλο μυστηρίου. Δικαιολογημένα, αφού τα περισσότερα deals, όχι μόνο στη Ρουμανία, αλλά και σε άλλες χώρες, γίνονται απευθείας με φτωχούς κτηνοτρόφους, οι οποίοι πουλάνε όσο όσο τα άλογά τους σε παράνομα κυκλώματα διακίνησης, τα οποία στη συνέχεια τα διοχετεύουν στην ευρωπαϊκή αγορά «μεταμορφωμένα» σε βοδινά, προσφέροντας τεράστια κέρδη.
Το 2007, στο πλαίσιο των προσπαθειών να συμμορφωθεί προς τις επιταγές της Ε.Ε., η Ρουμανία απαγόρευσε τα ιππήλατα κάρα από τους κεντρικούς δρόμους. Η καθημερινή ζωή στη Ρουμανία ήταν συνυφασμένη με τα άλογα. Ύστερα από την απαγόρευση, όμως, η χώρα γέμισε με εγκαταλειμμένα, πεινασμένα άλογα, που περιφέρονταν στους δρόμους και τα μεγάλα πάρκα.
Το... πρόβλημα δεν διήρκεσε πολύ, καθώς τη λύση την έδωσαν τα σφαγεία και τα τσιράκια ισχυρών παράνομων κυκλωμάτων, που αγοράζουν πολύ φθηνά το αλογίσιο κρέας, για να το πουλήσουν πολύ ακριβά σαν βοδινό σε διάφορες χώρες της Ευρώπης. Ήταν μία συμφέρουσα λύση και για τους κτηνοτρόφους, οι οποίοι δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά τη συντήρηση των αλόγων. Στα χωριά, το μηνιαίο εισόδημα ενός αγρότη είναι μικρότερο από το μηνιαίο κόστος συντήρησης ενός αλόγου, το οποίο ανέρχεται στα 150 Ευρώ.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια: