Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

"Πράσινα άλογα".



Από το σημερινά «Χανιώτικα Νέα»

ΜΕ ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΣΕΔΗΚ - ΔΗΜΩΝ ΚΡΗΤΗΣ

Πρωτοβουλία υποστήριξης της Ελαιοκομίας


Αναγκαία χαρακτηρίζει το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ τη μεγαλύτερη ενεργοποίηση και συμβολή των Δημων στην προώθηση των θεμάτων της ελαιοκομίας και την υποστήριξη των ελαιοπαραγωγών Δημοτών τους.
Προς την κατεύθυνση αυτή  θεωρείται ότι θα συμβάλει σημαντικά η δραστηριοποίηση και αξιοποίηση των Υπευθύνων Ελαιοκομίας των Δήμων  - Συνεργατών του ΣΕΔΗΚ που ήδη έχουν οριστεί με αποφάσεις των Δήμων οι οποίες λήφθηκαν μετά από πρόταση του ΣΕΔΗΚ στο πλαίσιο υλοποίησης σχετικού άρθρου τού Καταστατικού του.
Σύμφωνα με το άρθρο αυτό:  «Ο Σύνδεσμος για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση δράσεων που σχετίζονται με την παραγωγή και τη διάθεση του ελαιολάδου συνεργάζεται με ειδικούς επιστημονικούς συνεργάτες υπαλλήλους των Δήμων (Γεωτεχνικούς, Μηχανικούς, Οικονομολόγους κ.ά.) ΠΕ ή ΤΕ που ορίζονται σε κάθε Δήμο - Μέλος με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ως υπεύθυνοι για τα ελαιοκομικά θέματα της περιοχής του Δήμου. Τρεις από τους επιστημονικούς συνεργάτες  των Δήμων, μετά από σύμφωνη γνώμη των Δήμων τους ορίζονται με απόφαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ ως συντονιστές σε επίπεδο Συνδέσμου στα αντικείμενα:
α) παραγωγής και μεταποίησης,
β)τυποποίησης και διάθεσης,
γ) ανάδειξης και προβολής»
Ηδη ο ΣΕΔΗΚ προσκάλεσε τους Υπευθύνους Ελαιοκομίας που οριστήκαν από τους Δήμους στη Γενική Συνέλευση του που έγινε στο 'Πάνακρον' Δήμου Αμαρίου την 10-7-12 καθώς και στην Συνεδρίαση του Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ που έγινε στο Πάνορμο του Δήμου Μυλοποτάμου στις 18-9-12 στο πλαίσιο μιας πρώτης επαφής και ενημέρωσής τους σχετικά με τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν   για την υποστήριξη της Ελαιοκομίας στην Κρήτη.
Μετά από αυτά, το Δ.Σ. του ΣΕΔΗΚ αποφάσισε ότι για την  αποτελεσματικότερη δραστηριοποίηση των Υπευθύνων Ελαιοκομίας - Συνεργατών του  ΣΕΔΗΚ θα πρέπει οι Δήμοι με αποφάσεις τους να τους αναθέσουν συγκεκριμένα καθήκοντα και αρμοδιότητες για την παρακολούθηση και προώθηση των ελαιοκομικών θεμάτων μέσα στα όρια των Δημων και τη συνεργασία τους με τον ΣΕΔΗΚ.
Βασικός στόχος της ενεργείας αυτής θα είναι η υποστήριξη της Ελαιοκομίας στα όρια των Δημων και η ανάπτυξη μια αμφίδρομης πληροφόρησης και στενότερης συνεργασίας μεταξύ Δήμων και ΣΕΔΗΚ για μια ενιαία αντιμετώπιση θεμάτων γενικής σημασίας που αφορούν ομάδες ή το σύνολο των Δήμων - Μελών του ΣΕΔΗΚ
Σε πρώτη φάση κρίνεται σκόπιμη η δημιουργία μιας βάσης δεδομένων σε κάθε Δήμο που θα περιλαμβάνει τα βασικά στοιχεία της Ελαιοκομίας του Δήμου όπως έκταση, δέντρα, ελαιοκομικές εγκαταστάσεις, παραγωγή και διάθεση ελαιολαδου, πολιτιστικά και περιβαλλοντικά στοιχεία κ.ά., η οποία θα επιτρέψει την επεξεργασία προτάσεων και υλοποίηση διαφόρων Δημοτικών η και Διαδημοτικών έργων και δράσεων που θα υποστηριχθούν είτε από τους Δήμους είτε από διάφορα Εθνικά η Κοινοτικά προγράμματα.
Οι Δήμοι, σύμφωνα με το έγγραφο του ΣΕΔΗΚ θα πρέπει να ορίσουν συγκεκριμένες αρμοδιότητες και καθήκοντα στους υπεύθυνους το συντομότερο, ώστε αν είναι δυνατόν εντός του Νοεμβρίου να οργανωθεί νέα συνάντησή τους για υλοποίηση επίκαιρων εργασιών.
Στο έγγραφο του ΣΕΔΗΚ παρατίθεται πίνακας με ενδεικτικά αντικείμενα κατά θεματικούς τομείς από τα οποία, ανάλογα με τις συνθήκες κάθε Δήμου, μπορεί να επιλεγούν  εκείνα που κρίνεται σκόπιμο να περιληφθούν στις αρμοδιότητες - καθήκοντα των υπευθύνων. Ο πίνακας αυτός έχει ως εξης:

Α. ΤΟΜΕΑΣ  ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ -ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ   

1. Εποπτεία καλλιεργητικών εργασιών (δακοκτονία, άρδευση, συγκομιδή, έκθλιψη κ.ά..
2. Δημιουργία βάσης δεδομένων ελαιώνων και εγκαταστάσεων.
3. Ενημέρωση παραγωγών για ενισχύσεις - υποχρεώσεις  ΚΑΠ.
4. Παροχή συστάσεων για  τη διαχείριση των απόβλητων ελαιοτριβείων.

Β. ΤΟΜΕΑΣ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ -ΔΙΑΘΕΣΗΣ

1. Παρακολούθηση της αγοράς:
- Καταγραφή μονάδων εμπορίας χύμα και τυποποιημένου.
- Εποπτεία πορείας διάθεσης ελαιολάδου (παραγωγή, διάθεση, αποθέματα).
2. Συμβολή στη διαφάνεια της αγοράς:
- Αξιοποίηση Παρατηρητηρίου Αγοράς Ελαιόλαδου ΣΕΔΗΚ.
-Δημοσιοποίηση ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΟΥ ΔΕΛΤΙΟΥ ΤΙΜΩΝ ΣΕΔΗΚ που αποστέλλεται στους Δήμους και αναρτάται στην Ιστοσελίδα www.sedik.gr

Γ. ΤΟΜΕΑΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ -ΠΡΟΒΟΛΗΣ

1. Ανάδειξη - Αξιοποίηση  Αρχαιολογικών Μνημείων
2. Ανάδειξη - Αξιοποίηση    Μνημειακών Ελαιοδέντρων
3. Ιδρυση και Λειτουργία  Ελαιο-Μουσείων
4. Ανάδειξη Κρητικής Διατροφής (Διαγωνισμοί, Εκδηλώσεις, Δίκτυα).

 
Στα 12 χρόνια λειτουργίας του  ο  ΣΕΔΗΚ.
Τι ουσιαστικό έχει προσφέρει στην ελαιοκομία της Κρήτης;
Τίποτα!
Και γιατί να προσφέρει από εδώ και στο εξής με αυτά τα «ενδεικτικά αντικείμενα κατά θεματικούς τομείς»;
Αυτά έπρεπε να είχαν γίνει από τότε….
Ποιος ο λόγος ύπαρξης του;
Ερωτώ.
Ο κάκιστος.
Ο αιρετικός.



Τρίτη 30 Οκτωβρίου 2012

Δεν είναι βόας, δεν είναι κροταλίας.



Μήπως είναι ο Βόρειος Οδικός Άξονας της Κρήτης;
Ο  Νότιος ίσως;
Η Σοφοκλή Βενιζέλου με τη νέα μορφή της, 
ως δρόμος ταχείας κυκλοφορίας-οδικής αρτηρίας,  
 πρόσβασης από τη πόλη των Χανίων προς το Γενικό Νοσοκομείο;
Όχι δεν είναι επιφανών ανθρώπων έργα.
Μία απλή, ταπεινή … μυρμηγκική οδός είναι.

Δευτέρα 29 Οκτωβρίου 2012

Έγκυρη και σοβαρή πρωινή ενημέρωση.


Από αύριο το πρωί, 
αναλαμβάνει τη "Πρωινή Ενημέρωση" στη ΝΕΤ, 
ο Αιμίλιος Λιάτσος.
Αντί για τον Αρβανίτη και τη Κατσίμη.
Βάλτε τα ξυπνητήρια σας.
Για μην χάσετε...... 

 
Ποια θα είναι μαζί του;  
Έκπληξη……

Κυριακή 28 Οκτωβρίου 2012

Σαν να μην πέρασε μια μέρα.



Πριν από λίγες ώρες είχαν αφήσει το λιμάνι της Άκαμπα. Το ένα και μοναδικό λιμάνι της Ιορδανίας. Ταξίδευαν προς την έξοδο του κόλπου της, με προορισμό τη διώρυγα του Σουέζ.


Το καράβι, γενικού φορτίου, ήταν ένα εγγλέζικο παλιό σκαρί. Βασιλοβάπορο. Γερό, περιποιημένο και καλοτάξιδο.
Ο ανθυποπλοίαρχος της βάρδιας 8-12, σε λίγη ώρα θα παρέδιδε στον επόμενο. Νύσταζε και ήταν κουρασμένος πολύ. Ήταν ξενύχτης από το προηγούμενο βράδυ. Είχε ολονύχτια βάρδια. Και με τη φασαρία της φορτοεκφόρτωσης το πρωί, δεν μπόρεσε να κοιμηθεί. Έβγαλε ένα στίγμα και το αποτύπωσε στον χάρτη. Αφού το έλεγξε αρκετές φορές. Παρόλο που ήταν κοντά στη στεριά,  φανάρια  δεν   φαινόντουσαν. Και το προβληματικό  ραντάρ δεν το βοηθούσαν και τόσο οι αμπασαδούρες (αμμοθύνες)  των ακτών. Έγραψε και το ημερολόγιο. Με το κουμπάσο μέτρησε την απόσταση που τους χώριζε από το στενό πέρασμα   εξόδου από το κόλπο. Εκεί στη γωνία της χερσονήσου του Σινά. Υπολόγισε, ότι με τη ταχύτητα που είχαν, θα το περνούσαν στις 2.30 τα ξημερώματα περίπου.
Όταν ανέβηκε στη γέφυρα ο άλλος ανθυποπλοίαρχος, με καθυστέρηση ως συνήθως, πάντα με τη παρέα του, το  καπετάνιο, που ήταν και κουμπάρος του, τους παρέδωσε τη βάρδια και έφυγε. Δεν είχε όρεξη για πολλά - πολλά. Έκανε ένα καυτό μπάνιο και ξάπλωσε. Ο ύπνος τον πήρε αμέσως.
Τον ξύπνησε ένα απότομο γερό τράνταγμα. Και ένας ανατριχιαστικός θόρυβος. Της λαμαρίνας που σέρνεται στα βράχια. Άναψε το φως και έκατσε στο κρεβάτι. Έκανε το σταυρό του. Κοίταξε το ρολόι του. Ήταν 3 παρά είκοσι πέντε. Πιάστηκε από τα πλαϊνά προστατευτικά του κρεβατιού και περίμενε. Αυτό που πιθανόν να ακολουθούσε. Μια μικρή κλίση, ευτυχώς, προς τα αριστερά. Μόνο.


Χρόνια αργότερα, στεριανός πια για τα καλά, βρισκόταν στις πρώτες ημέρες των διακοπών του. Η καθημερινή συνήθεια του τον είχε ξυπνήσει, αντί για το ξυπνητήρι, στις 5. Άναψε το φως, και πήρε να διαβάζει το βιβλίο που είχε δίπλα του. Δεν πέρασε πολύ ώρα και ίσα – ίσα που πρόλαβε να σβήσει το φως και να αφήσει το βιβλίο. Βυθίστηκε  στο γλυκό  λήθαργο του «ύπνου της ημέρας».  Όχι για πολύ. Ένα υπόκωφο βουητό, που ερχόταν από τα βάθη της γης και ένα κούνημα, στην αρχή ελαφρύ, τον ξύπνησε. Έκατσε στο κρεβάτι   μηχανικά. Άναψε το φως. Πιάστηκε από το στρώμα. Το βουητό συνεχιζόταν. Το κούνημα έγινε πιο δυνατό. Πιο βίαιο. Το δωμάτιο, με τους τοίχους του πήγαινε και ερχόταν. Το πετρόχτιστο σπίτι αναστέναζε. Μέχρι που σταμάτησε. Ο  σεισμός.
Ντύθηκε και βγήκε έξω.
Άναψε τσιγάρο.
Το κάπνισε  σκέτο.
Χωρίς καφέ.

 Είκοσι οκτώ  χρόνια,   είχαν περάσει από τότε που το είχε βάλει για πρώτη φορά  στο στόμα του. Τράκα από τον ηλεκτρολόγο. Εκεί, στη κουπαστή της βαρδιόλας. Πάνω από τα άγρια βράχια. Που φαινόντουσαν ακόμα πιο άγρια από το φως των προβολέων…

Πέμπτη 25 Οκτωβρίου 2012

Τετάρτη 24 Οκτωβρίου 2012

Αν αυτό είναι καθαριότητα, η βρωμιά πως είναι;



Οδός 8ης Δεκεμβρίου.
Παράλληλος της Ηρώων Πολυτεχνείου.
Κάπου ανάμεσα στο «Αττικόν» και στο παλιό Νοσοκομείο.
Στο κέντρο της πόλης.
Των Χανίων.
Της «καθαρότερης πόλης στην Ελλάδα».

 Ξεκινάμε από το νούμερο 48….

….. και σταματάμε στο νούμερο 52.

Αυτή η …  «αρχοντιά»   επικρατεί πάνω μία εβδομάδα.
Τουλάχιστον για 10 ημέρες.  
Αν αυτά συμβαίνουν στο κέντρο της πόλης,
φανταστείτε  τι συμβαίνει παραέξω.
Δεν ανησυχώ όμως.
Κάποια στιγμή και πριν κλείσει ο δρόμος,
γιατί το πεζοδρόμιο έχει κλείσει,
θα τα πάρουν.
Μαζί με τα μπάζα του γκρεμισμένου παλιού νοσοκομείου.
Το γεγονός θα καλυφθεί και ζωντανά από το «Σί-Έν-Έν»!
Ως πρώτο θέμα…..

Τρίτη 23 Οκτωβρίου 2012

"Κεραστήκαμε" Ελλάδα.


Όντως ήταν ένα μεγάλο πανηγύρι. Όπως θα έπρεπε να είναι ο Αγροτικός Αύγουστος. Που δεν είναι.


Το Σάββατο βράδυ, έγιναν ταυτόχρονα 2 πολύ ενδιαφέρουσες εσπερίδες. Γιατί προγραμματίσθηκαν ταυτόχρονα; Να είναι καλά τα νεοκαπετανιλίκια και ο παλαιοπαραγοντισμός. Ποιος θα καπελώσει ποιόν!

Ήταν εκεί   αχλάδια Αργεντινής,  ριζο-καλαμποκο-γκοφρέτες Γερμανίας και Βελγίου.  Όλα συσκευασμένα και "βαπτισμένα" Ελληνικά. Δυστυχώς από μία ομάδα παραγωγών που ευαγγελίζεται τη «βιολογική ανάπτυξη της Μεσσαράς».
Παρούσα  και μία μεγάλη γαλακτοκομική εταιρία   που κλείνει τα εργοστάσια της Ελλάδας. Κέρναγε "αγ...ελάδα". Τα κορόιδα.


Τα δρώμενα που έγιναν μαζεμένα, ναι ήταν πολύ ενδιαφέροντα πλην όμως πολύ κουραστικά. Κάποια από αυτά γίνονται τακτικά και χωρίς πολλές φανφάρες.  Περνούν απαρατήρητα. Θα μπορούσαν να γίνονται περισσότερα και πιο τακτικά. Υπό την αιγίδα των Δήμων ή της Περιφερειακής ενότητας Χανίων. Χωρίς να κοστίζουν τεράστια ή εξωπραγματικά ποσά.  Γνωρίζω πολύ καλά το θέμα, μιας και έχω συμμετάσχει πολλές φορές σε τέτοιου είδους δραστηριότητες. Π.χ. παρασκευή πρωινού, από παιδιά ενός ολόκληρου δημοτικού σχολείου, με βιολογικά προϊόντα.

  Όλα αυτά και άλλα πολλά στραβά, από μία έκθεση πανηγυριώτικης αρπαχτής με χρήματα των ΕΣΠΑ. Σας θυμίζει κάτι αυτό; Τη κατασπατάληση των Ευρωπαϊκών πόρων και κονδυλίων. Κάτι όχι πρωτόγνωρο.  Κάποιοι τρώνε καλά και πολλά, κάποιοι άλλοι μοστράρουν από δίπλα ως σωτήρες. Κρατώντας ψαλίδια. Τζέρτζελο να γίνεται, για να ξεφεύγει από την αγωνία για το μέλλον του ο κοσμάκης. Και να παραμυθιάζεται. Πληρώνοντας εισιτήριο 3 Ευρώ. Για άλλη μια φορά....

Όσο για το με περίσσια, πλην ανώφελη τέχνη, σκαλιστό κεφάλι της γραβιέρας που κόντεψε να γίνει το σήμα κατατεθέν της έκθεσης;  Έτσι σκάλιζε περίτεχνα και  ο παππούς μου, τα δικά του τυριά.  Στα χρόνια της άλλης κατοχής. Ύστερα καθόταν και τα απολάμβανε με το μάτι.  Πέθανε από τη πείνα…

Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2012

Βυζάκια μέσα;



Η αλήθεια, ειδικότερα η «γυμνή», ενοχλεί. Είναι γνωστό αυτό. Όπως είναι γνωστό, ότι αυτό συνέβαινε πάντα. Πόσο μάλλον τη σημερινή μίζερη και κακόμοιρη εποχή. Όπου όλα είναι φτηνά, ξεπεσμένα, ρηχά, επιφανειακά, ελεγχόμενα και κατευθυνόμενα. Ακόμα και η σκέψη. Συμβαίνει επίσης παντού. Γιατί να μην συμβαίνει και στα Χανιά;
Τι κάνουμε όταν ενοχλεί;

Βάζουμε κάτι τις,  πάνω της. Ένα αμπιγέ τούλι, ένα μπέϊμπυ ντολ, ένα νεγκλιζέ, ένα στριγκάκι τέλος πάντων. Της κάνουμε μιζανπλί, μανικιούρ, πεντικιούρ. Της ρίχνουμε το απαραίτητο φώτο σοπ και τη παρουσιάζομε! Όπως, όταν και αν βολεύει.
Διαφορετικά, της πετάμε μία μπούρκα, τη θάβουμε και ησυχάζουμε. Τελειώνοντας με δαύτη.
Τόσο δημοκρατικά.
Τόσο προοδευτικά.

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Το αγώι ξυπνάει τον αγωγιάτη;


Ήμασταν χιλιάδες. 

Πέντε;

Δέκα; 

Δεκαπέντε;

Πολλοί;

Έπρεπε να ήμασταν περισσότεροι……

Τετάρτη 17 Οκτωβρίου 2012

Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2012

Ολόγυμνη……

Γιατί, 
για άλλη μια φορά, 
μετά από πολλά χρόνια, 
επιχειρούν να διώξουν τους γυμνιστές 
από τη παραλία της Μαχαιρίδας; 

 Προσεχώς!


Η αλήθεια γυμνή ....

Σάββατο 13 Οκτωβρίου 2012

Αϊ σιχτίρ!


Ο Θεός, υπάρχει.
 Μας βλέπει. 
Πιστούς και άθεους. 
Βλέπει τα πάντα. 
Και κρίνει τον κάθε ένα από τις πράξεις του. 
Αφού λοιπόν αυτός έχει το τελευταίο λόγο για τη κρίση μας, εμείς γιατί τον αντικαθιστούμε; 
Αυτό δεν είναι αμαρτία; 
Ειδικά όταν εμείς κρίνουμε τους συνανθρώπους μας, 
με αυτό το τρόπο; 
Ποιοι είμαστε;
 Όχι πάντως Θεοί. 
Και σίγουρα όχι αναμάρτητοι....

Για αυτό, δεν επιτρέπω σε κανέναν να με κρίνει ως «αντίχριστο».
 Όποιος νομίζει ότι έχει αυτό το δικαίωμα, 
να μου δείξει πρώτα την εξουσιοδότηση.   
Του Θεού. 
Με το γνήσιο της υπογραφής Του.

Ένας σπόρος για αλλαγή.


Η υγεία μας είναι ο πραγματικός πλούτος.
Η ελευθερία μας είναι ο πραγματικός πλούτος.

Η δικαιοσύνη προστάζει την ελευθερία των αγροτών να έχουν δικούς τους σπόρους.

Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Μωρ’ τι φρούτο είναι τούτο;


Είδε η χαμερπής.
Καταφρονεμένη γλυκοκολοκυθιά.
Το ύψος.
Τη χάρη.
Την ομορφιά της αβοκαντιάς.
Ζήλεψε.
 Άπλωσε τα πλοκάμια της.
Με όλη της τη δύναμη.
Που ήταν πολλή.
Εξ αιτίας της κοπριάς.
Σκαρφάλωσε σιγά-σιγά στα κλαδιά της γειτόνισσας της.
Γαντζώθηκε γερά.
Και κάρπισε.
Μια ωραία και μεγάλη γλυκοκολοκύθα.
Έτσι για να μάθει, η …. Ψιλοκλαδούσα αβοκαντιά!

Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2012

Οι πρώτες ψιχάλες….


Οι φθινοπωρινές.
.................... 
!

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

Βρε κακώς την!


Τι θα πούμε στη φιλενάδα μας;
Εκ Γερμανίας ορμώμενη;

Λέτ μι μπέ-ϊ-μπι ρά-ϊντ.
Αυτό!

Παρασκευή 5 Οκτωβρίου 2012

Οικολογικές ατάκες, προοδευτικά στιχάκια.




Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε από το ΓΓ του Δήμου Χανίων κ. Κουρή, η προκήρυξη ανοιχτού διαγωνισμού, για την αγορά 70 ποδηλάτων, με χρηματοδότηση μέσω των ΕΣΠΑ, με το ποσό των 164.508,81 Ευρώ.
Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, όπως έγραψαν τα «Χανιώτικα Νέα», επισημάνθηκε από το κ. Κουρή ότι:
«Στόχος του Δήμου και της Δημοτικής Αρχής είναι να παρέχει τη δυνατότητα στους δημότες και επισκέπτες της παλιάς πόλης των Χανίων να χρησιμοποιούν κοινόχρηστα ποδήλατα για τις διαδρομές, διευκολύνοντας τη μετακίνησή τους, αποφεύγοντας τη χρήση ιδιωτικών μεταφορικών μέσων, υποβοηθώντας το έργο των μέσων μαζικής μεταφοράς εντός της πόλης και συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στη κυκλοφοριακή αποσυμφόρηση, στη μείωση των ρύπων εντός της πόλης και στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση. Με τις πεζοδρομήσεις που υλοποιούνται ή πρόκειται να υλοποιηθούν -από τη Δημοτική Αρχή- τα επόμενα χρόνια στην παλιά πόλη, θα διαμορφωθούν ευνοϊκές συνθήκες για το ποδήλατο και τη χρήση του από το κοινό, συμβάλλοντας δυναμικά -με τον τρόπο αυτό- στην προώθηση μιας κουλτούρας βιώσιμης κινητικότητας στα Χανιά».
Τι είδους  «κουλτούρα βιώσιμης κινητικότητας» και σε ποιους, θα προσφέρει  η κυκλοφορία των ποδηλάτων στους πεζόδρομους; Στους πεζούς ή στους ποδηλάτες; Οι πεζόδρομοι, είναι για τους πεζούς και όχι για τα ποδήλατα. Για τα ποδήλατα είναι οι ποδηλατόδρομοι. Που σε αυτή τη πόλη είναι ένας και μοναδικός, μόλις μερικών εκατοντάδων μέτρων. Αυτός που είναι. Εκεί στη Δυτική τάφρο.
Τα Χανιά δεν γίνονται «Ευρωπαϊκή πόλη», με γόνδολες σε ένα λιμάνι που η θάλασσα του ενίοτε το καλοκαίρι, μυρίζει βόθρο, με δυόροφα εγγλέζικα λεωφορεία σε δρόμους στενούς και γεμάτους αυτοκίνητα,  με 70 ποδήλατα που θα κυκλοφορούν σε πεζόδρομους ή σε δρόμους με έντονο κυκλοφοριακό πρόβλημα και όχι σε ποδηλατόδρομους.
    Αν λοιπόν θέλουμε να είμαστε σωστοί ας φτιάξουμε πρώτα ποδηλατόδρομους
     Χωρίς πολλές - πολλές φανφάρες……..

Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Τι σημαίνει να είσαι φτωχός.

 
Παλαιό, πλην όμως διαχρονικά,επίκαιρο.