Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2012

Και κλά-αααααμα το Μεσογειανό κρεμμύδι…..


 Ο Δήμαρχος Χανίων κ. Σκουλάκης, ο πρώην Δήμαρχος Βουκολιών κ. Μπομπολάκης και κάποιοι άλλοι συνεταιριστές από τους Καστανοπαραγωγούς παρέδωσαν ένα φάκελο με τη πρόταση,  για  αναγνώριση του «Ορεινού Κάστανου Χανίων  Κρήτης» ως προϊόντος Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ), στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ.  Τσαυτάρη. 

 Μέχρι εδώ όλα καλά.
Ας πούμε.
Επειδή ο Υπουργός κάτι παραπάνω έπρεπε να πει,  εκτός από υποσχέσεις για γρήγορη διεκπεραίωση,  πέταξε και το σχετικό δεκάρικο: «το Ορεινό Κάστανο Χανίων αποτελεί ένα προϊόν με υψηλή διατροφική αξία και διακρίνεται για τα ιδιαίτερα ποιοτικά του χαρακτηριστικά. Πρόκειται για μια από τις εξαιρετικές ποικιλίες καστανιάς στη χώρα μας».
Αυτά κύριε Υπουργέ μας, εμείς,  οι Χανιώτες, τα ξέρουμε καλλίτερα από εσάς. Γιατί χρόνια τρώμε αυτά τα κάστανα. Έχουν θρέψει γενιές και γενιές. Και θα θρέφουν ακόμα. Για πόσο καιρό είναι άγνωστο. 

 
Γιατί οι καστανιές ξεραίνονται. Αργά και σταθερά  Από το έλκος της καστανιάς.
Που για την καταπολέμηση του,  παρά τις υποσχέσεις επί των υποσχέσεων, από το 2009,  δεν γίνεται τίποτα από πλευράς Υπουργείου. Ούτε από το άλλο συναρμόδιο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής. Το τι ακριβώς γίνεται και που βρισκόμαστε επ΄αυτού θα τα βρείτε εδώ.
Ας ελπίσουμε τουλάχιστον ότι δεν θα καταντήσουμε να τρώμε και κάστανα Τουρκίας.
Με  την  «Προστατευόμενη ονομασία Προέλευσης» αμανάτι.
Σε κορνίζα.
Ξύλινη.
Από ξύλο καστανιάς…….

Δεν υπάρχουν σχόλια: