Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

Το κίνημα της πατάτας στα Χανιά.


Είναι γιατρός, δικηγόρος, συμβολαιογράφος. Άντε ιδιοκτήτης ταβέρνας. Μία των ημερών και εν μέσω διαφόρων κινημάτων, κρίσεων και παρακρίσεων, χτυπάει το τηλέφωνο τους. Στο γραφείο ή το σπίτι. Τον αριθμό, οι καλούντες, τον βρήκαν από τους τηλεφωνικούς καταλόγους. Η επαγγελματική επιλογή δεν είναι καθόλου τυχαία.
Απαντώντας στη κλίση, ακούν στην άλλη άκρη της γραμμής, μία αντρική φωνή. Με έντονη Κρητική προφορά συστήνεται. Ως αγρότης. Που έχει φυτέψει πατάτες. Μαζί με άλλους συναδέλφους του. Στο Βαρύπετρο ή κάπου εκεί. Ο κάμπος είναι μεγάλος. Συμμετέχουν στο «κίνημα της πατάτας». Αυτόνομα. Ρωτά, αν θέλουν να τους προμηθεύσουν  πατάτες. Κινηματικές. Θα τους τις παραδώσουν στο σπίτι ή στο  γραφείο.  Όπου βολεύει.
Ακούγοντας  τις μαγικές λέξεις «παραγωγός» και «κίνημα» μία  πατριωτική ανατριχίλα πιάνει τον υποψήφιο πελάτη.. Ενδίδει. Χωρίς να διευκρινιστεί η ποσότητα και η τιμή. Γιατί το τηλεφώνημα είναι βιαστικό. Υπάρχει πολλή ζήτηση. Επομένως πολλές παραδόσεις. 
«Θα τα βρούμε», είναι η τελευταία φράση της φωνής και κλείνει το τηλέφωνο.
Η παράδοση γίνεται  την ίδια ημέρα. Ή την επομένη. Οι πατάτες είναι μέσα σε κλούβες. Φορτωμένες πάνω σε καρότσες παμπάλαιων αγροτικών αυτοκινήτων. Οι οδηγοί, «αγρότες» αυτοπροσώπως, φορούν ρούχα πιο χωμάτινα, απ’ ότι το περίβλημα της πατάτας.  Πως θα φανούν «πτωχοί πλην όμως τίμιοι»; Πάντα «αγρότες» βέβαια!
Τους αφήνουν και μία και δυό  και τρεις κλούβες. Ανάλογα με το πώς θα κόψουν το πελάτη. Ή την αντίδραση του. Τσάμπα πράμα. Το κίνημα να είναι καλά. Με αποκλειστική διάθεση. Και δωρεάν παράδοση. Στο χώρο τους. Ο πελάτης πάει να διαμαρτυρηθεί. Πρωτίστως για τη ποσότητα. Με τίποτα να επιστραφούν  οι πατάτες. Αφού παραγγέλθηκαν. Πως, έτσι; Λέμε και ξελέμε;, Αφού παραγγέλθηκαν, θα παρθούν!
Πόσο; Κάθε κλούβα χρεώνεται 25 κιλά. Κουτουράδα. Με 80 λεπτά το κιλό. Μερικό σύνολο,  20 Ευρώ η κλούβα. Φατούρο. Γενικό σύνολο 40 ή 60 Ευρώ!
Φεύγουν βιαστικά. Αφήνοντας το πελάτη αμήχανο. Άναυδο. Όταν συνέρχεται βλαστημά. Άλλο ένα κίνημα.  Ψάχνεται να δει, τι θα κάνει τις τόσες πατάτες.  Για να μην χαλάσουν. Αρχίζει τα τηλεφωνήματα. Σε συγγενείς,  φίλους, γνωστούς, συναδέλφους.
Ή πάνω που αναρωτιέται σε ποιους να τηλεφωνήσει, του τηλεφωνούν εκείνοι. Που έχουν περάσει από την ίδια «αυθόρμητη»  κινηματική διαδικασία. Στο τέλος αλληλοβρίζονται. Γιατί νομίζουν ότι κάνει πλάκα ο ένας στον άλλο.
 Με τις πατάτες!
 Αμανάτι.
Από το Πατατο-κόπυ.
Του Αρπαχτή-στάν.


Τουλάχιστον ας είναι καλοφάγοτες…..

Δεν υπάρχουν σχόλια: