Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012

Εν πλήρη σοφία … εποίησαν.


Οι κάδοι, των απορριμμάτων, ήταν «πεταμένοι», έτσι και   εκεί,  όπου βόλευε. Και όχι όπως και όπου έπρεπε να είναι τοποθετημένοι. Από τους Καποδιστριακούς Δημοτικούς άρχοντες. Διαχρονικά. Στα πέριξ της πόλεως των Χανίων. Για να μην τους κόβουν ψήφους. Αλλά και να τους φέρνουν ψήφους.
Δεν πλένονταν σχεδόν ποτέ, παρά μόνο από τη βροχή. Επειδή πάντα ήταν ανοιχτοί. Ανεξάρτητα με το αν ήταν γεμάτοι ή άδειοι.
Πετούσε ο κάθε ένας δημότης, που δεν κατείχε τη παιδεία της σωστής διαχείρισης των οικιακών ή επαγγελματικών του απορριμμάτων, ότι ήθελε, όποτε ήθελε, μέσα ή έξω ή μακριά από τους κάδους. Χωρίς να τιμωρείται.
Πολλοί από αυτούς τους κάδους άδειαζαν, μόνο όταν ξεχείλιζαν από σκουπίδια.
Τα ογκώδη αντικείμενα , όπως στρώματα, παλιές  ηλεκτρικές συσκευές, έπιπλα, μπάζα κλπ, παρέμεναν  παρατημένα, πεταμένα, για ημέρες, ακόμα και εβδομάδες, όπου βόλευε το πέταγμα τους.
Οι κάδοι της ανακύκλωσης ήταν σπανιότατοι. Που άδειαζαν επίσης σπανιότατα.
Με τον Καλικρατικό Δήμο των Χανίων και παρά τις προεκλογικές υποσχέσεις, της παρούσας δημοτικής αρχής,  ότι θα δοθεί έμφαση στη καθαριότητα του Δήμου και στην αποκομιδή των σκουπιδιών, δεν άλλαξε κάτι προς το καλλίτερο. Το αντίθετο έγινε. Η κατάσταση χειροτέρεψε.
Ο συντονισμός για την αποκομιδή   μεταξύ των εμπλεκομένων, ιδιωτών εργολάβων, ΔΕΔΙΣΑ και  υπηρεσιών  καθαριότητας του Δήμου,  ήταν δύσκολος. Ανύπαρκτος. Οι τυχόν μελέτες που υποτίθεται ότι έγιναν για την επανατοποθέτηση ή νέα  τοποθέτηση κάδων, όπου χρειαζόταν, πχ. στην οδό  Σοφοκλή Βενιζέλου, αποδεικνύονται από τώρα και πριν ακόμα τελειώσουν τα έργα,  ανεπαρκέστατες με σαφέστατες ενδείξεις παρεμβάσεων. Για τους ίδιους ψηφοθηρικούς λόγους.
Οι δε … μαγαρίζοντες δημότες εξακολουθούν να παραμένουν ατιμώρητοι, παρά τα όσα προβλέπονται.
Σαν λύση σε αυτό το πραγματικά μεγάλο πρόβλημα, που έχει να κάνει με την δημόσια υγεία και την εικόνα πολιτισμού του Δήμου Χανίων, ολόκληρου και όχι μόνο του κέντρου και του παλιού λιμανιού, αποφασίσθηκε η αύξηση των δημοτικών τελών. Η … « κασμιρένια κουστουμιά», ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας. Για να μην χειροτερέψει η κατάσταση. Και όχι να βελτιωθεί. Με τη βούλα και του Δημοτικού Συμβουλίου. Έστω, κατά πλειοψηφία.
Ευφυές;
Πρωτοποριακό;
Τέλειο;
Αποτελεσματικό;
Θαυμαστό;
Αυτά και άλλα πολλά.
Μπράβο!
Πάντα τέτοια….

1 σχόλιο:

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Τι να πούνε τί, τι να κελαηδήσουνε!
Άκρα των σκουπιδιών σιωπή.....