Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2011

ΝΤΑΛΙΑ ΒΕΝΤΑΛΙΑ και λοιπά φυτά εσωτερικού και εξωτερικού χώρου.



Εγώ μόνο αυτή τη Ντάλια γνωρίζω.
Δεν γνωρίζω και δεν έχω καμία σχέση με μία άλλη    Ντάλια. 
Τη Ντάλια Βεντάλια.
Όσο για τα όσα έγραψε,
εκεί που τα έγραψε,
δεν γνωρίζω κάτι που θα μπορούσε να βοηθήσει.
Δεν επιθυμώ οποιαδήποτε περαιτέρω ανάμιξη του ονόματος μου. 
Από τον οποιοδήποτε.
Πόσο μάλλον από κάποιον Γιώργο-Γιώργο 007.
Σε αντίθετη περίπτωση, επιφυλάσσομαι επί παντός νομίμου δικαιώματος μου.

Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2011

Άκου, τι ρωτάει και αυτός!


Βλέποντας 
αναρωτήθηκα.

Όταν άκουσαν οι μέλισσες,
ότι είναι «αναρχοκομμουνίστριες»,
γιατί δεν τους έκαναν … κερί,
από τα τσιμπήματα;

Γιατί δεν αυτομόλησαν;


Με τι, τις είχαν καπνίσει;;;;;

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

«Προσωπικό δεδομένο»



Πριν τη γιορτή.


 
Τριαντάχρονου … αυγοτάραχου!

Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2011

ΓΕΝΕΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ Μύθοι και πραγματικότητα






Με αφορμή τις «υποσχέσεις» που απλόχερα μοιράζονται για τα αναμενόμενα οφέλη από τις εφαρμογές τις γενετικής μηχανικής στη γεωργία, η Greenpeace παρουσιάζει 14 μύθους για τη γενετική μηχανική και τους μεταλλαγμένους οργανισμούς, αλλά και την αντίστοιχη πραγματικότητα.
Μύθος 1
Η Γενετική Μηχανική δεν είναι κάτι καινούργιο. Απλά επιταχύνει τις συμβατικές τεχνικές της βιοτεχνολογίας για τη βελτίωση των φυτών.
Πραγματικότητα: Η γενετική μηχανική και η συμβατική βελτίωση των φυτών είναι δυο εντελώς διαφορετικοί κόσμοι. Η βελτίωση (παραδοσιακή βιοτεχνολογία) προχωρά σε διασταυρώσεις ατόμων του ίδιου είδους ή συγγενικών ειδών. Αντίθετα, η γενετική μηχανική περιλαμβάνει την εξαγωγή επιλεγμένων γονιδίων από ένα οργανισμό (όπως ζώα, φυτά, βακτήρια) ή/και ιούς, ή τη σύνθεση αντιγράφων, και την τεχνητή εισαγωγή τους σε άλλους εντελώς διαφορετικούς οργανισμούς (όπως είναι τα καλλιεργούμενα φυτά). Η γενετική μηχανική συνήθως χρησιμοποιεί γονίδια ιών για τη διείσδυση και την προώθηση των ξένων γονιδίων, καθώς και γονίδια αντοχής σε αντιβιοτικά, τα οποία λειτουργούν ως γονίδια σήμανσης. Tα εισαγόμενα γονίδια είναι παρόντα σε κάθε κύτταρο του φυτού.
Μύθος 2
Η Γενετική Μηχανική είναι μια ακριβής τεχνική.
Πραγματικότητα: Σήμερα, είναι γνωστή η λειτουργία πολύ μικρού μέρους του DNA ενός ανώτερου οργανισμού. Η σύγχρονη γενετική έχει δείξει ότι τα γονίδια δεν λειτουργούν απομονωμένα το ένα από το άλλο. Αντιθέτως, αλληλεπιδρούν με περίπλοκο τρόπο, μεταβάλλοντας τη συμπεριφορά τους υπό την επίδραση άλλων γονιδίων. Παρά το γεγονός ότι ένα γονίδιο μπορεί να κοπεί με ακρίβεια από το DNA ενός οργανισμού, η εισαγωγή του στο DNA ενός άλλου οργανισμού είναι εντελώς τυχαία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη διάρρηξη της τάξης των γονιδίων στο χρωμόσωμα και είναι δυνατό να προκαλέσει τυχαίες και απρόβλεπτες αλλαγές στη λειτουργία των κυττάρων.
Ο Richard Lewontin, καθηγητής Γενετικής στο Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ είπε χαρακτηριστικά: «Διαθέτουμε μια τόσο περιορισμένη γνώση και κατανόηση του πώς ένας οργανισμός αναπτύσσεται από το DNA του, που θα μου προκαλούσε έκπληξη εάν δεν έχουμε απανωτά σφάλματα».
Μύθος 3
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα διαφέρουν από τα μη μεταλλαγμένα μόνο ως προς τα χαρακτηριστικά που έχουν τροποποιηθεί.
Πραγματικότητα: Η τυχαία εισαγωγή ξένων γονιδίων στο γενετικό υλικό είναι δυνατό να προκαλέσει απρόβλεπτες μεταβολές στη λειτουργία άλλων γονιδίων. Υπάρχοντα μόρια μπορεί να κατασκευαστούν σε λάθος ποσότητες και σε λάθος χρόνο ή μπορεί να παραχθούν νέα μόρια. Έτσι, τα μεταλλαγμένα τρόφιμα μπορεί να περιέχουν τοξίνες ή αλλεργιογόνες ουσίες, οι οποίες είναι δυνατό να προκαλέσουν βλάβες στην υγεία.
Μύθος 4
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν υποστεί εξαντλητικούς ελέγχους και είναι απολύτως ασφαλή.
Πραγματικότητα: Οι πληροφορίες σχετικά με την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων προέρχονται, σχεδόν αποκλειστικά, από έρευνες που έχουν πραγματοποιήσει οι βιομηχανίες οι οποίες προωθούν τους μεταλλαγμένους οργανισμούς. Όπως είναι αναμενόμενο, η αξία και η ακρίβεια των
αντίστοιχων ελέγχων εγείρουν σοβαρές αμφισβητήσεις αφού οι εταιρείες που έχουν κατασκευάσει τους μεταλλαγμένους οργανισμούς έχουν δαπανήσει δισεκατομμύρια δολάρια και βρίσκονται υπό την πίεση μιας γρήγορης απόσβεσης της επένδυσής τους. Είναι προφανές ότι απαιτούνται μακροχρόνιες ανεξάρτητες μελέτες και έλεγχοι για να δούμε αν μπορούμε να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια των μεταλλαγμένων τροφίμων. Μια άλλη ανησυχία αφορά στην πιθανότητα αύξησης και επιτάχυνσης της ανάπτυξης ανθεκτικότητας των παθογόνων σε αντιβιοτικά, λόγω της χρήσης αντίστοιχων γονιδίων σε μεταλλαγμένους οργανισμούς και τρόφιμα.
Ήδη και στη χώρα μας έχουν εκφραστεί ανησυχίες για την πιθανότητα εμφάνισης νέων αλλεργιών (Πανελλήνιο Ιατρικό Συνέδριο, Μάϊος 1999). Ταυτόχρονα, οι μελέτες για τις επιπτώσεις των μεταλλαγμένων προϊόντων (που χρησιμοποιούνται στις ζωοτροφές) στα ζώα είναι ελάχιστες. Οι τρεις γνωστές δημοσιεύσεις φάνηκε να τάραξαν τις εταιρείες που προωθούν τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Η μια από αυτές (έγινε για λογαριασμό της εταιρείας Monsanto από το Ινστιτούτο Koch της Γερμανίας) κατέγραψε αύξηση κατά 8% στα λιπαρά του γάλακτος των αγελάδων που τρέφονταν με μεταλλαγμένη σόγια. Το αποτέλεσμα δεν θεωρήθηκε στατιστικά σημαντικό και δεν δόθηκε κάποια εξήγηση για το αποτέλεσμα. Οι άλλες δύο μελέτες έγιναν από τον Dr. Arpad Pusztai στο βρετανικό Ινστιτούτο Rowett και αφορούσαν πειράματα σχετικά με την ασφάλεια μεταλλαγμένων οργανισμών (πατάτας) σε θηλαστικά (ποντίκια). Ύστερα από 35 χρόνια επιτυχούς καριέρας στο Ινστιτούτο, ο Dr. Pusztai απολύθηκε μετά τη δημοσιοποίηση αποτελεσμάτων που έδειχναν ότι η κατανάλωση μεταλλαγμένης πατάτας από τα ποντίκια είχε σημαντικές συνέπειες στην ανάπτυξη οργάνων τους και στο μεταβολισμό τους. Η δικαιολογία της απόλυσης ήταν η «διασπορά ψευδών ειδήσεων». Η πλήρης έρευνα δεν δόθηκε ποτέ στη δημοσιότητα από το Ινστιτούτο που κράτησε και τα στοιχεία.
Μύθος 5
Τα μεταλλαγμένα τρόφιμα έχουν βελτιωμένη θρεπτική αξία.
Πραγματικότητα: Κανένα από τα μεταλλαγμένα τρόφιμα που έχουν παραχθεί μέχρι σήμερα δεν υπερέχει σε θρεπτικά στοιχεία από τα αντίστοιχα συμβατικά. Τα περισσότερα μεταλλαγμένα φυτά είναι κατασκευασμένα με στόχο την αύξηση της αντοχής τους σε ζιζανιοκτόνα (που παράγουν οι ίδιες εταιρείες), την παραγωγή εντομοκτόνου ή την παράταση του χρόνου ζωής τους. Οι καταναλωτές σε κάθε άκρη του κόσμου και στη συντριπτική τους πλειοψηφία απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα προϊόντα. Μεγάλες εκστρατείες «ενημέρωσης», εκ μέρους των βιομηχανιών της βιοτεχνολογίας, είχαν ως τελικό αποτέλεσμα ακόμη εντονότερες αντιδράσεις από τους καταναλωτές αλλά και τη βιομηχανία τροφίμων.
Μύθος 6
Οι αγρότες θα ωφεληθούν από την εφαρμογή της γενετικής μηχανικής στη γεωργία.
Πραγματικότητα: Οι γενετικά μεταλλαγμένοι σπόροι είναι πιο ακριβοί από τους αντίστοιχους συμβατικούς. Αγρότες από τις ΗΠΑ και την Αγγλία δηλώνουν ότι η σοδειά δεν είναι καλύτερη, τα νέα φυτά είναι λιγότερο αξιόπιστα και δεν έχουν αύξηση στα κέρδη τους. Έρευνα που έγινε σε 8.200 πειραματικές καλλιέργειες μεταλλαγμένης σόγιας στις ΗΠΑ (1998) έδειξε ότι αυτές παρουσίασαν μειωμένη παραγωγή κατά 4-6% και χρειάστηκαν μεγαλύτερη ποσότητα ζιζανιοκτόνου από τις αντίστοιχες συμβατικές καλλιέργειες! Καθώς όλο και περισσότερες αγορές απορρίπτουν τα μεταλλαγμένα φυτά, οι πιθανότητες εξεύρεσης αγοραστή μειώνονται συνεχώς. Ήδη, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχει ξεκινήσει η επιδότηση των μη μεταλλαγμένων καλλιεργειών. Λόγω των κινδύνων τους οποίους ενέχουν οι καλλιέργειες μεταλλαγμένων φυτών, ασφαλιστικές εταιρείες σε ΗΠΑ και Αγγλία αντιμετωπίζουν την ασφάλισή τους με ιδιαίτερη επιφυλακτικότητα. Οι αγρότες που καλλιεργούν μεταλλαγμένα φυτά πρέπει να υπογράψουν δεσμευτικά συμβόλαια με τις εταιρείες βιοτεχνολογίας τα οποία τους υποχρεώνουν στην αποκλειστική χρήση ζιζανιοκτόνων των ίδιων εταιρειών και τους απαγορεύουν να ξαναχρησιμοποιούν το σπόρο για την επόμενη χρονιά. Σύμφωνα με δημοσκόπηση (13/1/2000) που έγινε για λογαριασμό του πρακτορείου Reuters, με δείγμα 400 Αμερικανούς αγρότες, στην πλειοψηφία τους οι αγρότες σκοπεύουν να μειώσουν την καλλιέργεια μεταλλαγμένων φυτών (15% μείωση στη μεταλλαγμένη σόγια, 22-24% μείωση στα μεταλλαγμένα καλαμπόκια και 26% μείωση στο μεταλλαγμένο βαμβάκι). Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι αντιδράσεις είναι ακόμη πιο έντονες.
Μύθος 7
Τα μεταλλαγμένα φυτά θα μειώσουν τη χρήση φυτοφαρμάκων.  
Πραγματικότητα: Τα φυτά με αυξημένη αντοχή σε συγκεκριμένα ζιζανιοκτόνα θα ενθαρρύνουν τη χρήση μεγαλύτερης ποσότητας αυτών των ζιζανιοκτόνων. Αυτό δείχνουν και τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία. Στις ΗΠΑ, στις περιοχές όπου καλλιεργούνται μεταλλαγμένα φυτά με εντομοκτόνο δράση, η χρήση εντομοκτόνων ουσιών δεν έχει μειωθεί. Χαρακτηριστικό είναι επίσης το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας, όπου ο κατασκευαστής μεταλλαγμένου φυτού με αυξημένη αντοχή σε ζιζανιοκτόνο (Roundup), πριν από την έγκριση της καλλιέργειας του μεταλλαγμένου φυτού, ζήτησε την αύξηση κατά 200 φορές του μέγιστου επιτρεπόμενου υπολειμματικού ζιζανιοκτόνου στα τρόφιμα. Ας μην ξεχνάμε ότι οι εταιρείες που υπόσχονται τη μαγική λύση στο πρόβλημα των φυτοφαρμάκων, ευθύνονται για το πρόβλημα αυτό.

Μύθος 8
Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι τα μεταλλαγμένα φυτά είναι επικίνδυνα για το περιβάλλον.
Πραγματικότητα: Ο άνεμος, τα έντομα και τα πουλιά μεταφέρουν γύρη και σπόρους σε γειτονικούς αγρούς αλλά και μακρύτερα. Η σταυρεπικονίαση των μεταλλαγμένων φυτών με συμβατικά αλλά και με άγρια συγγενικά είδη είναι δυνατή και έχει ήδη παρατηρηθεί. Με αυτό τον τρόπο είναι δυνατή η μεταφορά σε ζιζάνια, της αντοχής σε ζιζανιοκτόνα, καθιστώντας δύσκολο τον έλεγχό τους. Υπάρχουν, εδώ και χρόνια, ενδείξεις ότι μεταλλαγμένα φυτά με εντομοκτόνο δράση μπορούν να σκοτώσουν ωφέλιμα έντομα (Περιοδικό Nature, 399, σ.214, 20 Μαϊου 1999).
Μύθος 9
Τα μεταλλαγμένα φυτά θα σώσουν τον κόσμο από την πείνα.
Πραγματικότητα: Κύρια αιτία της πείνας είναι η άνιση κατανομή των τροφίμων στον πλανήτη. Στις αναπτυγμένες χώρες υπάρχει περίσσεια τροφίμων που συνήθως καταλήγει στις χωματερές. Στις αναπτυσσόμενες χώρες οι άνθρωποι έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε τρόφιμα (μεταλλαγμένα ή συμβατικά). Αν δεν ανατραπεί αυτή η παράλογη κατάσταση, η εφαρμογή της γενετικής μηχανικής στη γεωργία απλά αναμένεται να οδηγήσει σε περαιτέρω εξάρτηση της οικονομίας των αναπτυσσόμενων χωρών από τις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας.
Μύθος 10
Οι επιστήμονες λένε ότι τα μεταλλαγμένα προϊόντα είναι ασφαλή.
Πραγματικότητα: Η επιστημονική έρευνα στη γενετική μηχανική χρηματοδοτείται κυρίως από τη βιομηχανία. Η έρευνα στη γενετική μηχανική εξαρτάται όσο καμία άλλη από τη χρηματοδότηση της ίδιας της βιομηχανίας. Δεν είναι λίγοι όμως οι επιστήμονες που ζητούν την εφαρμογή προληπτικών μέτρων όπως η απαγόρευση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων οργανισμών (Βρετανικός Ιατρικός Σύλλογος, 1999). Βέβαια, ένας επώνυμος συνάδελφός τους (Dr. Pusztai) απολύθηκε μόλις ανακοίνωσε τα αποτελέσματα έρευνας σύμφωνα με τα οποία η χρήση μεταλλαγμένης πατάτας ως τροφή σε ποντίκια είχε αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη και την υγεία τους.
Μύθος 11
Οι καταναλωτές αντιδρούν επειδή δεν είναι σωστά ενημερωμένοι.
Πραγματικότητα: Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η συντριπτική πλειοψηφία των καταναλωτών απορρίπτει τη χρήση μεταλλαγμένων οργανισμών στα τρόφιμα. Παρά τις πανάκριβες εκστρατείες «ενημέρωσης» από τις πολυεθνικές της βιοτεχνολογίας, τη χρήση εταιρειών δημοσίων σχέσεων αλλά και εταιρειών διαχείρισης κρίσεων, η κοινή γνώμη γίνεται όλο και πιο αρνητική. Περαιτέρω ενημέρωση φαίνεται να προκαλεί πιο έντονη αντίδραση!
Μύθος 12
Η γενετική μηχανική είναι η μόνη λύση για τη γεωργία.
Πραγματικότητα: Η εφαρμογή της γενετικής μηχανικής στη γεωργία προτείνεται ως λύση στο σημερινό της αδιέξοδο (εκτεταμένη χρήση φυτοφαρμάκων, υποβάθμιση χλωρίδας και πανίδας, μείωση βιοποικιλότητας, διάβρωση εδαφών κ.λπ.). Τα μέχρι σήμερα γνωστά στοιχεία δεν δικαιολογούν την παραμικρή αισιοδοξία. Αντιθέτως, η παρουσίαση της γενετικής μηχανικής ως λύσης στο σημερινό αδιέξοδο της γεωργίας, εμποδίζει την προώθηση του μόνου οικονομικά και περιβαλλοντικά βιώσιμου μοντέλου, αυτού της βιολογικής γεωργίας. Μια σύγκριση ανάμεσα στα ερευνητικά κονδύλια που δίνονται στη γενετική μηχανική και στα αντίστοιχα κονδύλια που δίνονται για έρευνα στη βιολογική καταπολέμηση ασθενειών, μας δείχνει ότι, παρά την έντονη αντίδραση του κοινού, η εφαρμογή της γενετικής μηχανικής εξακολουθεί να προωθείται από εταιρείες, κυβερνήσεις και επιστήμονες. Δυστυχώς, αυτή η στάση ακυρώνει κάθε σοβαρή προσπάθεια για την προώθηση της βιολογικής γεωργίας, μέσα από σταθερά βήματα που θα εξασφαλίσουν την προώθηση ποιοτικών προϊόντων, την προώθηση τοπικών ποικιλιών, την απεξάρτηση από τα φυτοφάρμακα κ.λπ.
Μύθος 13
Δεν μπορούμε να σταματήσουμε την πρόοδο.
Πραγματικότητα: Φυσικά όχι. Και γιατί να το κάνουμε άλλωστε; Η πρόοδος σημαίνει αλλαγές προς το καλύτερο. Οι αλλαγές προς το χειρότερο αποτελούν βήματα προς τα πίσω. Πρέπει να βεβαιωθούμε ότι τα μεταλλαγμένα φυτά και προϊόντα είναι ασφαλή και προσφέρουν οφέλη στο περιβάλλον, στους καταναλωτές και στους αγρότες, πριν φτάσουν στο πιάτο μας. Δεν πρέπει να δεσμευτούμε σε μια αμφισβητούμενη τεχνολογία, οι εφαρμογές της οποίας μπορεί να έχουν αποτελέσματα απρόβλεπτα και μη αντιστρεπτά.
Μύθος 14
Υπάρχουν πιο σημαντικά θέματα για να ανησυχούμε.
Πραγματικότητα: Πολλοί επιστήμονες διαφωνούν. Ο Joseph Rotblat, (Άγγλος φυσικός που κέρδισε το βραβείο Νόμπελ το 1995), είπε: «Ανησυχώ ότι κάποιες εξελίξεις στην επιστήμη είναι πιθανό να οδηγήσουν στη δημιουργία άλλων μέσων μαζικής καταστροφής, ίσως πιο εύκολα προσβάσιμων από τα πυρηνικά όπλα. Η γενετική μηχανική είναι μια πολύ πιθανή περιοχή, εξαιτίας των δυσοίωνων εξελίξεων που λαμβάνουν χώρα σε αυτό τον τομέα».
Greenpeace

Εξ αιτίας της σημερινής απεργίας δεν πήγα στο ραδιόφωνο. Έτσι η προγραμματισμένη  15νθήμερη  παρουσία  μου στο Δίκτυο FM 91,5 μεταφέρθηκε για αύριο. Στις 1 το μεσημέρι. Θέμα πάλι τα μεταλλαγμένα.

Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

Γκό-ό-όλ-λ-λ!


Ως αγνός οπαδός του Ελληνικού ποδοσφαίρου.
Ανεξάρτητα από πια ομάδα ή ομάδες υποστηρίζω.

Δεν πάω πια στα γήπεδα.
Δεν διαβάζω, δεν ακούω, δεν βλέπω αθλητικές ειδήσεις που αφορούν το ποδόσφαιρο.
Δεν βλέπω τηλεοπτικές, δεν ακούω ραδιοφωνικές αναμεταδόσεις αγώνων ποδοσφαίρου Ελληνικών ομάδων.
Δεν ακούω, δεν βλέπω εκπομπές αφιερωμένες στο ποδόσφαιρο, σε ραδιόφωνο και τηλεόραση αντίστοιχα.


Όχι πια άλλους ανεγκέφαλους «θυράκιες».
Όχι άλλους μεγάλο- ασχήμονες προεδράρες.
Αντίσταση.
Στη ποδοσφαιρική καφρίλα.
Με έργα και όχι λόγια.

Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Άλλη μια εβδομάδα....



Καλή εβδομάδα
Θα περάσει και αυτή.
Υπομονή.

Θα μας αφήσει πιο μεστωμένους.
Στην ηλικία.
Γιατί για πιο  ώριμους στη σκέψη, 
δεν το βλέπω......

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κόρακας κοράκου μάτι βγάζει;


Οι βρύσες άνοιξαν.
Των κροκοδείλιων δακρύων.
Για τη δημόσια περιουσία.
Που θα πωληθεί.
Ή θα αξιοποιηθεί.
Παιχνίδια με τις λέξεις!
Και αναρωτιέμαι.
Ως σκεπτόμενος πολίτης.
Με σκέψη απλή.
Εκεί στα χωράφια.
Στο καθαρό αέρα.
Κατά τη διάρκεια της καθημερινής πολύωρης βιοπάλης με τα γόνιμα χώματα. 
Τόσα χρόνια, τόσοι τρώγανε!
Και να που φτάσαμε.
Τι φταίει το … ρετάλι που απέμεινε από τη περιουσία του δημοσίου;
Να πουλήσουν-αξιοποιήσουν, αφού πρώτα δεσμεύσουν, τις περιουσίες αυτών που κατασπάραξαν, με χίλιες μασέλες ο καθείς, το δημόσιο χρήμα.
Κάτι μου λέει, ότι η «αντικειμενική» αξία, στο σύνολο των περιουσιών τους, είναι πάνω από 50 δις. Μπορεί και στο πολλαπλάσιο.
(Για τους … πονηρούς: Δεν έχω εμμονές! Απλά έτυχε. Ξέρετε εσείς…)

Λαϊκίζω, ε;
Αν αυτό βολεύει, ναι.
Και ότι άλλο βολεύει….

Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Φτυστός!



Είναι μέρες που έβλεπα τις φωτογραφίες του κ. Πό-ουουου-λλ  Τόμ-σεννν. Από το δυσκοίλιο ύφος του, και χωρίς να ξέρω το όνομα του, καταλάβαινα ότι είναι εγγλέζος. Δεν το έψαξα, αλλά τι με νοιάζει!
Μου θύμιζε και κάτι άλλο.   Απροσδιόριστο ως προς το τι, σίγουρα όμως δυσάρεστο.
Μέχρι που σήμερα, η όμορφη χειμωνιάτικη μέρα, με βοήθησε να έχω μία αναλαμπή στη μνήμη. Ναι ο κ. επίτροπος, είναι φτυστός, με έναν καπετάνιο που είχα σε ένα καράβι, στη ναυτική ζωή μου. Το πρώτο καπετάνιο που έφαγα στη μάπα, σαν δόκιμος, πρωτόμπαρκος και ψάρακας. Ήταν μία λέρα. Ένας άχρηστος. Χαμένο κορμί. Παλικάρι όμως. Με ανάστημα πάνω στο σκαμπό, μαζί με το σκαμπό και τα χέρια στην ανάταση, μόλις ένα και εξήντα. Στα λιμάνια καμία «κοπέλα» δεν τον ήθελε. Όσο άσχημη ή άφραγκη ή απελπισμένη και αν ήταν. Γιατί; Δεν τις πείραζε που  ήταν βρωμερός σαν άνθρωπος,  άσχημος, κακοπληρωτής ή μπάμιας. Τις πείραζε που στο προφυλακτικό έβαζε πάντα αντί για λιπαντικό, οδοντόκρεμα!





Με το ίδιο στυλάκι που μας είπε ο … Παυλάκης, για το «επιβεβλημένο» ξεπούλημα της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου, ακριβώς έτσι κοκορευόταν και ο … πλωτ-άρχης, πώς τις έκανε  να νοιώθουν το …. μεγαλείο και τη τέχνη του. Χωρίς να λέει για την οδοντόκρεμα. Αυτό το έλεγαν τα «κορίτσια».  Που τους το είχε εφαρμόσει….

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

"Monsanto, ένας γενετικός εφιάλτης" της Marie Monique Robin



Τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, στην Ευρώπη και διεθνώς, έχει ξεσπάσει μια βαθιά και παρατεταμένη κρίση, η οποία συνοδεύεται και από άλλες παράπλευρες κρίσεις που έχουν τις ίδιες ή παρόμοιες αιτίες, όπως η κρίση ενέργειας, κλιματικών αλλαγών, διατροφική κρίση, κά. Η θεματική του βιβλίου «Φάκελος Monsanto, ένας γενετικός εφιάλτης»*, αγγίζει μια ουσιαστική πτυχή της κρίσης, της διατροφικής αλυσίδας, που μια από τις εκφάνσεις της είναι η παραγωγή διαγονιδιακών αγροτικών προϊόντων με χρήση «γενετικών τροποποιημένων οργανισμών» (ΓΤΟ). Πρωτεργάτες αυτής της κρίσης είναι οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές και η ασυδοσία των πολυεθνικών εταιριών του «καρτέλ της βιοτεχνολογίας».
1. Monsanto, αποκρουστικό πρόσωπο μονοπωλιακής ασυδοσίας
Διαβάζοντας κανείς το βιβλίο της Μ.Μ.Robin, αναρωτιέται αν υπάρχει παρανομία που η Monsanto δεν έχει κάνει.! Παραπλανητική διαφήμιση, παραποίηση εγγράφων, κρυψίνοια, συγκάλυψη, παραπληροφόρηση, προβολή μισής αλήθειας, χαλκευμένες μελέτες, φίμωση ερευνητών, λαθρεμπόριο ΓΤΟ, τρομοκρατία, επιθέσεις, δωροδοκία, εκβιασμοί, ανακρίσεις, απειλές, δικαστικές διενέξεις, διώξεις, αντίποινα, καταχρηστική εκμετάλλευση δεσπόζουσας θέσης, βλαβερές δράσεις κατά ανθρώπινης υγείας, μικροπαραγωγών, καταναλωτών, λαών και περιβάλλοντος.!!
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην αρχή του βιβλίου, βάζοντας σε «μηχανή αναζήτησης» στο διαδίκτυο τη λέξη «μόλυνση» το όνομα της Monsanto αναφέρεται 343.000, τη λέξη «εγκληματικός» αναφέρεται 165.000, τη «διαφθορά» 129.000, τη «νόθευση επιστημονικών δεδομένων» 115.000…!!! κοκ. Όλα αυτά αρχίζουν και τελειώνουν με ένα στόχο….το μέγιστο κέρδος, δικαιώνοντας τον Μαρξ που λέει…..ότι για το κεφάλαιο προκειμένου να πετύχει το μέγιστο κέρδος δεν υπάρχει έγκλημα που να μην κάνει.!
2. Διατροφική αλυσίδα, Βιοτεχνολογία και βιοηθική
Το μοντέλο της βιομηχανικής γεωργίας που αναπτύχθηκε στον 20ον αιώνα (εκμηχάνιση, πλατιά χρήση αγροχημικών, εντατική παραγωγή, κά), υποσχέθηκε πολλά….έκανε πολύ λιγότερα….ενώ δημιούργησε πάρα πολλά προβλήματα. Υπερσυγκέντρωση παραγωγής, εξάλειψη μικροπαραγωγών, πτώση ποιότητας τροφίμων, καταστροφές στο περιβάλλον και βιοποικιλότητα, κά. Αν η κοινή λογική λέει να αναζητήσουμε τρόπους υπέρβασης των αρνητικών….η μετάβαση στο μοντέλο της παραγωγής διαγονιδιακών ή «μεταλλαγμένων» τροφίμων…..είναι σε αντίθετη κατεύθυνση…..και επιδεινώνει τα προβλήματα. Κατά συνέπεια προκύπτει μεταξύ άλλων, σοβαρό πρόβλημα βιοηθικής στην ανάπτυξη των διαγονιδιακών καλλιεργειών.
Άλλο επιστημονική έρευνα μέσα σε εργαστήρια και άλλο πειράματα στην ανοικτή φύση που οι συνέπειες είναι μη αναστρέψιμες..! Πολύ περισσότερο που συγκεκριμένες μελέτες αποκαλύπτουν ότι οι ΓΤΟ, δεν διασφαλίζουν ούτε την ανθρώπινη υγεία, ούτε τη βιοποικιλότητα, ούτε προσφέρουν κανένα ιδιαίτερο πλεονέκτημα σε παραγωγούς και καταναλωτές, ούτε αντιμετωπίζουν το πρόβλημα του υποσιτισμού και της πείνας, ούτε τίποτα άλλο, παρά μόνο τα κέρδη του «καρτέλ βιοτεχνολογίας», δέκα μεγάλων πολυεθνικών, της Monsanto, Syngenta, Bayer, Dupont, Group Limagrain, Sakata, KWS, Delta & Pine Line, κά. Επί πλέον «πατεντάροντας» την κληρονομιά της φύσης, ασκούν «βιοπειρατία», επιχειρώντας μέσα από τον έλεγχο των σπόρων και του γενετικού υλικού, να υποτάξουν παραγωγούς, καταναλωτές, χώρες και λαούς, μετατρέποντας την διατροφική εξάρτηση σε οικονομική και πολιτική εξάρτηση.
Όλα τα «στερεότυπα» της Monsanto, με προμετωπίδα ότι τα «διαγονιδιακά τρόφιμα» είναι «σχεδόν ισοδύναμα με τα κανονικά», ότι προσφέρουν τάχα στους παραγωγούς μεγαλύτερες αποδόσεις, μικρότερο κόστος, μεγαλύτερο εισόδημα, λιγότερα φυτοφάρμακα, επιβαρύνουν λιγότερο το περιβάλλον, λύνουν το πρόβλημα της πείνας στον πλανήτη…και «εν πολλοίς» είναι για……πάσα νόσο, όλα αυτά είναι εντελώς παραπλανητικά. Μάλιστα από καθαρά επιστημονική-ερευνητική άποψη, η μεταφορά γονιδίου στο «γένωμα» ενός φυτού γίνεται σε τυχαία θέση και δημιουργεί παρενέργειες που δεν έχουν σχέση με τον επιδιωκόμενο σκοπό. Πρόκειται για το λεγόμενο «αποτέλεσμα θέσης» (position effect). Άρα η χρήση ΓΤΟ, οδηγεί μοιραία σε τερατογεννήσεις με απροσδιόριστες συνέπειες στην πανίδα, στη χλωρίδα και στον άνθρωπο.! Και μόνο να διαβάσει κανείς το δράμα των ινδών αγροτών που αυτοκτονούν κατά χιλιάδες προκειμένου να απαλλαγούν από τα χρέη στην Monsanto, τις διαδικασίες «σογιοποίησης» των χωρών της Λατινικής Αμερικής με τη βίαια εκτόπιση μικροαγροτών από μπράβους της Monsanto (θυμίζουν καταστάσεις «άγριας δύσης» με καουμπόϋδες και ινδιάνους), με την παράνομη επέκταση της καλλιέργειας μεταλλαγμένων προϊόντων, κυρίως σόγιας, είναι αρκετά για να πάρει κάποιος…..τα βουνά.!!
3. Lobbing, πολυεθνικές, δημοκρατία,
Σοβαρός παράγοντας ενίσχυσης της ασυδοσίας της Monsanto και γενικά των πολυεθνικών είναι οι πρακτικές lobbing. Πρόκειται για επίσημη «διαπλοκή συμφερόντων», μεταξύ οικονομικής, γραφειοκρατικής και πολιτικής ελίτ. Πρόκειται για το φαινόμενο με τις «περιστρεφόμενες πόρτες» όπου ανώτερα στελέχη ιδιωτικών επιχειρήσεων γίνονται ανώτερα στελέχη της κρατικής διοίκησης και αντίστροφα. Η Μ.Μ.Robin, δίνει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για τις διασυνδέσεις ανθρώπων της Monsanto. Στη σελ.248 διαβάζουμε ότι οι χορηγίες της Monsanto στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα ΗΠΑ επί προέδρου Τζ.Μπους, στο διάστημα 1998-2001 ανήλθαν σε 21 εκατ.δολλάρια, ενώ τέσσερα σημαντικά υπουργεία βρίσκονταν στα χέρια της Monsanto. Ο υπουργός δικαιοσύνης Τζον Ασκροφτ, ο υπουργός υγείας Τόμι Τόμσον, η υπουργός Γεωργία Αν Βένεμαν και ο υπουργός Άμυνας Ντόναλντ Ραμσφελντ. Όλοι είτε είχαν πάρει χορηγίες είτε είχαν δουλέψει απ’ ευθείας για τη Monsanto. Οι «περιστρεφόμενες θύρες» δουλεύουν προς τέσσερις κατευθύνσεις. Προς το Λευκό Οίκο, πρώην μέλη Κογκρέσου που έγιναν λομπίστες της Monsanto, από κρατικές υπηρεσίες προς τη Monsanto, όπως και αντίστροφα.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Monsanto, που αποτελεί χαρακτηριστική περίπτωση χρηματιστικού κεφαλαίου. Το 2006, σύμφωνα με τα στοιχεία σελ. 496, κύριοι μέτοχοι ήταν a) Fidelity Investment (9,1%), Axa (6,1%), Deutsche Bank (3,6%), Primecap Management (3,6%), State Street Cor.(3%), Barclays Bank (3%), Morgan Stanley (2,9%), Goldman Sachs (2,7%), Vanguard Group (2,5%), Lord Abbett & Co (2,4%), American Century Investment Management (2,4%), General Electric (2,3%).
4. Η πολιτική της ΕΕ στους ΓΤΟ
Ανάλογα φαινόμενα lobbing έχουμε και στην ΕΕ, ιδιαίτερα στην EFSA (Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων), με οκτώ επιστημονικές επιτροπές από τις οποίες η μία για τα «μεταλλαγμένα» στην οποία κυριαρχούν άνθρωποι της Monsanto (σελ. 504). Χάρις σε αυτές τις διασυνδέσεις η EFSA κάνει συστηματικές πλάτες στη Monsanto και λειτουργεί σαν «βαποράκι» για προώθηση των διαγονιδιακών προϊόντων. Η ίδια η νομοθεσία της ΕΕ, με τα κενά και τα παράθυρα που αφήνει, διευκολύνει την προώθηση των μεταλλαγμένων. Η ιχνηλασιμότητα και σήμανση δεν εφαρμόζεται για τα κτηνοτροφικά προϊόντα, ενώ προωθεί τις «ελεύθερες ζώνες» καλλιέργειας που δεν αποτρέπουν την επιμόλυνση της συμβατικής και βιολογικής γεωργίας από ΓΤΟ. Επίσης ανέχεται κατώτατο όριο επιμόλυνσης σπόρων και τροφίμων αντί για μηδενική ανοχή και αρνείται να εφαρμόζει Διεθνές Πρωτόκολλο για τη Βιοασφάλεια παρ’ ότι το έχει εγκρίνει ως ΕΕ.
5. Εναλλακτική πολιτική αυτοδυναμίας τροφίμων
Το θέμα των μεταλλαγμένων φέρνει στο προσκήνιο το μεγάλο ζήτημα του ελέγχου της ποιότητας τροφίμων σε όλη την τροφική αλυσίδα, τον έλεγχο της δράσης των πολυεθνικών, την ανάγκη στήριξης της οικογενειακής γεωργίας, την κατάργηση του ντάμπινγκ κατά των αναπτυσσομένων χωρών, την ενίσχυση της παραγωγής τοπικών και παραδοσιακών προϊόντων, την ανάπτυξη των βιολογικής παραγωγής, τη διασφάλιση του δικαιώματος των παραγωγών στους σπόρους, την προστασία της βιοποικιλότητας, του περιβάλλοντος, κά. Όλα αυτά συνοψίζονται στην εναλλακτική πολιτική της αυτοδυναμίας τροφίμων (food sovereignty), που αποτελεί τη βάση της οικοσοσιαλιστικής προοπτικής.
6. Κίνημα αντίστασης κατά των ΓΤΟ, διεθνώς και Ελλάδα
Διαβάζοντας το βιβλίο της Μ.Μ.Robin, ένα πραγματικό εγχειρίδιο «μάχιμης δημοσιογραφίας», διαπιστώνουμε ένα μεγάλο πλούτο εμπειριών του αγώνα των απλών πολιτών, επιστημόνων, κοινωνικών οργανώσεων, κατά της δράσης της Monsanto. Στην Ελλάδα την τελευταία δεκαετία είχαμε μια πολύ θετική εμπειρία αυτού του αγώνα. Χάρις στο κίνημα κατά των μεταλλαγμένων, όλες οι ΝΑ της χώρας ανακήρυξαν τις περιοχές τους ελεύθερες ζώνες από μεταλλαγμένα. Βέβαια η διακήρυξη από την πραγματικότητα απέχει πολύ. Παρ’ ότι στην Ελλάδα δεν παράγονται μεταλλαγμένα, ωστόσο κυκλοφορούν παράνομα ως εισαγόμενα είτε χρησιμοποιούν μεταλλαγμένες ζωοτροφές, στα οποία δεν εφαρμόζεται η ιχνηλασιμότητα, η σήμανση, και ο συστηματικός έλεγχος.
Αν κάτι χρειάζεται να τονίσουμε με αφορμή τη δημοσίευση του συγκεκριμένου βιβλίου, είναι να αναδείξουμε γενικούς και ειδικούς στόχους της πάλης κατά των μεταλλαγμένων. Εφαρμογή Πρωτοκόλλου Καρθαγένης για τη Βιοασφάλειας, εφαρμογή της σήμανσης και της ιχνηλασιμότητας σε όλα τα τρόφιμα, απαλλαγή από τα lobby των κυβερνητικών υπηρεσιών ιδιαίτερα στην ΕΕ, στήριξη της παραγωγής παραδοσιακών και βιολογικών προϊόντων, ειδικά μέτρα στήριξης της οικογενειακής γεωργίας, εξασφάλιση δικαιώματος παραγωγών να κατακρατούν μέρος της σοδειάς για σπόρο, απαγόρευση ΓΤΟ στην παραγωγή τροφίμων και ζωοτροφών, προστασία βιοποικιλότητας, ισότιμες σχέσεις με τις αναπτυσσόμενες χώρες, προστασία των καταναλωτών από μονοπωλιακές τιμές στα τρόφιμα, ενίσχυση καταναλωτικών οργανώσεων και συνεταιρισμών στην παραγωγή, διακίνηση, επεξεργασία και εμπορία τροφίμων, κά. Σημαντικός παράγοντας για την προώθηση των πιο πάνω είναι ο συντονισμός δράσης του κινήματος καταναλωτών, με εργατικές, επιστημονικές, περιβαλλοντικές και γενικά κοινωνικές οργανώσεις, να αποτρέψουμε τη δικτατορική επιβολή των μεταλλαγμένων που επιδιώκει η Monsanto, τα οποία… «εν τέλει» δεν ωφελούν ούτε παραγωγούς, ούτε καταναλωτές, ούτε λαούς, ούτε τη βιοποικιλότητα, παρά μόνο το κέρδος των πολυεθνικών.
Γιάννης Τόλιος,
διδάκτορας οικονομικών επιστημών
Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΒΙΟΖΩ

* Το βιβλίο «Φάκελος Monsanto, ένας γενετικός εφιάλτης» της Marie-Monique Robin, εκδόσεων «Πάπυρος», 2010, σελίδες 540

Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Του Αγίου Βαλεντίνου ...




... είναι αύριο έ;
Άντε πάλι, θα χορτάσουν ορισμένοι.
Με Βιάγκρα.....

Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011

Μικρασιατική Καταστροφή: 89 χρόνια μετά.

Χθες είχα μία απρόβλεπτη συνάντηση. Με μία κυρία. Περίεργη. Αν μη τι άλλο.
Και «φιλόζωη». Από αυτές που θέλουν όλα τα  γατιά και τα σκυλιά, οικόσιτα ή αδέσποτα, στειρωμένα. Μου συστήθηκε. Δεν συγκράτησα, ούτε καν το μικρό της όνομα. Το μόνο που μου έμεινε ήταν  η κακία στη φωνή, η ανισορροπία της σκέψης και ο αυταρχικός τρόπος της, με τον οποίο αντιμετώπιζε τον 2μετρο και βάλε σύζυγο της. Που ήταν και νέγρος! Εξ Αμερικής.
Όταν της συστήθηκα, η πρώτη της κουβέντα ήταν: «Εσύ δεν είσαι Κρητικός. Δεν είσαι Χανιώτης. Είσαι πρόσφυγκας».
Ένιωσα αμήχανα. Και άβολα.
Θυμήθηκα για άλλη μια φορά, τη πρώτη φορά που είχα ακούσει τη λέξη «πρόσφυγκας», με στόμφο απαξιωτικό.
Ήμουν δεν ήμουν 10 χρονών. Με είχε πάρει μαζί του ο πατέρας μου, στο παζάρι. Για να τον βοηθήσω. Τότε το παζάρι γινόταν στη δυτική πόρτα της Δημοτικής Αγοράς. Έξω από τα ψαράδικα. Είχαμε πάει νωρίς, για να πιάσομε καλή θέση. Αφήσαμε το τρίκυκλο και μπήκαμε σ’ ένα καφενείο, απέναντι. Κάτσαμε σε ένα τραπέζι που μας επέτρεπε να βλέπομε συνέχεια το μηχανάκι. Ήταν γεμάτο μαρούλια και διάφορα άλλα ζαρζαβατικά. Στο καφενείο ήταν και 2-3 άλλοι. Μεταξύ αυτών ήταν και ένας μεσόκοπος λιγδιάρης. Φορούσε κοστούμι και γαλότσες. Το κοστούμι από την απλυσιά γυάλιζε. Οι γαλότσες ήταν γεμάτες λάσπη και κοπριά. Έπιασε κουβέντα με τον πατέρα μου. Από ότι θυμάμαι μιλούσε βαριά κρητικά και από την αρχή ήταν απότομος. Εριστικός. Σε κάποια φάση της κουβέντας, γυρνάει και λέει στο πατέρα μου:
-         Γιαννακό, σου τόχω ξαναπεί. Από τότε που ήρθατε εσείς οι πρόσφυγκες από τη Μικρά Ασία, εμείς οι Κρητικοί χορτάσαμε μουνί.
Πριν προλάβει να απαντήσει ο μπαμπάς, ο προπέτης γιος, με το θράσος της παιδικότητας τον ρώτησε:
-         Γιατί θείε, πριν πηγαίνατε με κατσίκες;
Ήταν ο τρόπος που ρώτησα; Το αναπάντεχο περιεχόμενο της ερώτησης από ένα 10χρονο; Ή τα αυτιά μου που είχαν γίνει κατακόκκινα. Όσοι ήταν στα καφενείο γέλασαν Ακόμα και ο … γαμίκουλας.
-Γιος σου είναι;
Ρώτησε τον πατέρα μου. Εκείνος κούνησε θετικά το κεφάλι του. Είχε χάσει τη μιλιά του.
-         Να τον χαίρεσαι.
Εκεί τέλειωσε και η κουβέντα.


Ξαναγυρνώ όμως στη κυρία που σας έλεγα.
Προσπάθησα να της απαντήσω. Η οργή  με έπνιγε. Ήθελα όμως να είμαι ευγενικός. Και ας έλεγα άλλα από μέσα μου.
«Γιατί μανδάμ πρόσφυγας; Πενήντα χρονών γαϊδούρι είμαι. Εδώ στα Χανιά γεννήθηκα. Από μάνα, μισή Σφακιανή και μισή Αποκορονιώτισα. Εδώ γεννήθηκε και πατέρας μου. Εδώ μεγάλωσα , εδώ ζω.  Όταν στα 22 μου επιστρέφοντας από τη Κένυα, μετά από απουσία 11 μηνών, είδα από ψηλά, το νησί που  γεννήθηκα, έτσι όμορφο που ήταν και  με πήρε το παράπονο. Έκλαψα και δεν με ένοιαζε αν με βλέπουν οι συνταξιδιώτες μου. Εσύ το ‘ χεις νοιώσει αυτό το συναίσθημα για το τόπο σου, μωρή; Επιτρέπεται, 89 χρόνια μετά το μεγάλο ξεριζωμό, να μουγκανίζεις για προσφυγκιλίκια; Αϊ σιχτίρ!»
Ότι και να της έλεγα, αυτή επέμενε.
-Όχι πρόσφυγκας είσαι. Πρόσφυγκας. Εσύ δεν είσαι Κρητικός.
Για να μην την στείλω στον διάολο, της την είπα αλλιώς.
-Ε, αφού είμαι πρόσφυγκας, πάω να ζητήσω άσυλο. Οι ξένοι που ζητάνε άσυλο, καλύτεροι είναι; Προλαβαίνω δεν προλαβαίνω. Ο σύζυγος σας έχει πάρει; Αν δεν έχει πάρει, να πάει να ζητήσει. Θα το χρειαστεί.
Της γύρισα τη πλάτη και έφυγα.
Τόση ώρα που της μιλούσα, πολύ της, ήταν….

Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

Για ανθρώπους και τέχνες θα μιλάμε τώρα;

Τα  «χανούμικα» κρινάκια που βλέπετε….


… είναι λουλούδια των  «βάζελων» ξυνοτρίφυλλων. Είδαν μετά από πολλές συννεφιασμένες και βροχερές ημέρες τον ήλιο και …. ανατσουτσούρωσαν. Ευθαρσώς. Όπως και οι φανατίλες «γαύροι»,  που τα έκαναν λίμπα τη προηγούμενη Παρασκευή στο "Θέατρο Τέχνης"
Τα ξυνοτρίφυλλα βρήκαν να φυτρώσουν εκεί που έχω φυτέψει σκόρδα. Και τα σκόρδα έχουν πράσινα φύλλα. Όταν όμως ξεραθούν, την εποχή που ο Ολυμπιακός, έτσι ή αλλιώς θα παίρνει το πρωτάθλημα, οι κεφαλές τους θα γίνουν μεγάλες και κόκκινες. 
Μέρες τυραννιέμαι, ως καλός και ευσυνείδητος βιοκαλλιεργητής να  ξεβοτανίσω. Επειδή έχω κουραστεί, ψάχνω για βοήθεια. Απελπισμένα.  Κάθε βοήθεια δεχτή. Ακόμα και από της ίδιας συνομοταξίας φιλάθλους.
Κάτι μου λέει ότι θα σταθώ τυχερός. Αρκεί να μην χρησιμοποιήσουν «μολότοφ».


Όταν τελειώσουν με το καλό, εγώ θα ρίξω στάχτη...






… και ο κ. Μαρινάκης θα εκδώσει ανακοίνωση.
Υποστήριξης των σκόρδων.
Που διώχνουν και το κακό μάτι…..

Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

GMO, Γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, Μεταλλαγμένα.



Αύριο, που είναι η 2η Τετάρτη του Φεβρουαρίου, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στις 1 το μεσημέρι, θα είμαι στο Δίκτυο Fm 91,5 Θα συνεχίσω, να αναφέρομαι στα μεταλλαγμένα. Έτσι για να μην ξεχνιόμαστε: Είναι αναφαίρετο δικαίωμα μας να γνωρίζουμε τι τρώμε.  Εν τω μεταξύ δείτε το ενημερωτικό σποτάκι του ντοκιμαντέρ «Ο κόσμος σύμφωνα με τη Μονσάντο» της Καναδής Μαρί Μονίκ Ρομπέν. Στη συνέχεια μπορείτε να δείτε και τα 10 μέρη του ντοκιμαντέρ, όπου  αποκαλύπτονται μια σειρά από πειστήρια, για τα εγκλήματα  αυτής της  πολυεθνικής, που κατασκευάζει το 91% των μεταλλαγμένων σπόρων παγκοσμίως. Το γεγονός ότι θεωρείται η πιο ρυπογόνος και επικίνδυνη πολυεθνική εταιρεία στην ιστορία της βιομηχανίας  δεν είναι τυχαίο….

Δευτέρα 7 Φεβρουαρίου 2011

Πετρέλαιο εδώ, πετρέλαιο παραπέρα, ένα καλαμάκι του φραπέ περί-καλώ!

Παρακολουθώ με ανύστακτο ενδιαφέρον και προβληματισμό, τα δημοσιεύματα περί ύπαρξης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην υφαλοκρηπίδα μας.
Στο Ιόνιο; 
 
Στο Λυβικό άραγε; 

 
Ή μήπως στα λοιπά του Αιγαίου;



Ένυ γουέη, ξεκίνησε να το λέει πρώτος ο Χαρδαβέλας. Η Νικολούλη δεν μπήκε στο κόπο να ψάξει. Η άλλη, η ξινή, δεν έστειλε πακέτο. Τα αποδέλοιπα τηλεοπτικά κλάτσαρα δεν ασχολήθηκαν. Απαξίωσαν. Όπως ο Λούλης τη Ζέτα. Ή οι ανεκδιήγητοι «γαύροι» τον Τσιώλη.
Ανησυχώ.
Πόσο καιρό ακόμα θα ονειρεύομαι, νηστικός;
Ξύπνιος και κοιμισμένος.
Καρβέλια.
Και θα χορταίνω με κοπανιστό αέρα;
Έστω, εξοχής …….

Σάββατο 5 Φεβρουαρίου 2011

Γιατρέ μου;;;;



Σήμερα, κάνοντας το οίκο-καθαριστή, νοσοκόμο και …γραί-δονόμο, (αλλέως πως: λουφάριζα από τα χωράφια, αναγκαστικά), είχα περισσότερο χρόνο στη διάθεση μου. Έτσι διάβασα: την «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» της προηγούμενης Κυριακής.
Στη 3η πριν το τέλος σελίδα, ακριβώς απέναντι από τη λάμψη της ολοσέλιδης διαφήμισης της ΝΕΤ, για τη συνεργασία με τη Έλλη-τσά, είδα στη στήλη της Γεωργίας Λινάρδου ότι οι Κάτοικοι της Σαμοθράκης: «Ψάχνουν παιδίατρο, λάτρη της φύσης, του καλού φαγητού, της καθαρής θάλασσας, της ωραίας παρέας. Η επιτυχία είναι σίγουρη». Με αγγελία. Και δεν βρίσκουν!
Γιατί να μου τύχει, τώρα αυτό στα 50;
Γιατί να μην είχα σπουδάσει παιδίατρος;
Ε;
Ανταλλάζω τα … φτυχεία της γεωπονίζουσας τέχνης μου, με ένα ντο-κτο-ρά παιδιατρικής.
Άμεσα!!!! 
Υ.Γ: Τα βράδια  κοιμάμαι.
Σε αντίθεση με τους στίχους του τραγουδιού.
Και ονειρεύομαι.
 Ότι είμαι αλλού.
Στη θάλασσα.
Σε βουνοκορφές.
Στον ουρανό…..

Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2011

Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

Από-φασιστικές αποφάσεις.


Κάποτε στο «Λίκνο της Δημοκρατίας», ένας αστυνομικός, πιόνι μιας ξενόφερτης χούντας, έβαλε στο κρόταφο, ενός πιτσιρικά, το υπηρεσιακό του περίστροφο. Ήθελε να του πει ο μικρός, που κρύβεται ο δημοκράτης πολιτικός πατέρας του. Ο οποίος κρυβόταν στη ταράτσα του σπιτιού, λίγο πιο πέρα. Είδε τη πράξη του αστυνομικού και δεν ρισκάρισε  τη ζωή του παιδιού του. Παραδόθηκε και οδηγήθηκε στο κρατητήριο. Αργότερα και οι 2 φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό. Πήραν πολιτικό άσυλο και μετά από χρόνια επέστρεψαν.  Για να γίνουν Πρωθυπουργοί. Ο καθένας με τη σειρά του.

Σήμερα, «στη Στρωμνή της Τούλας», πρωθυπουργεύει ο μικρός ήρωας της παραπάνω ιστορίας. Μια χούφτα νέοι άνθρωποι, που κάποιοι από αυτούς, όταν ήταν παιδιά,  είδαν τους γονείς τους να σφάζονται μπροστά τους, από τους Παστούν Ταλιμπάν, επειδή ήταν της φυλής Χαζάρα και είχαν άλλο χρώμα, ζήτησαν πολιτικό άσυλο.
Εμείς το αρνηθήκαμε.
Θυμηθήκαμε ξαφνικά την ιερότητα των Ασύλων.
Ξεχνώντας ότι πρώτοι εμείς τα μαγαρίσαμε.
Μέσα στη γενική κατάπτωση της κρίσης.
 Των Ανθρώπινων  Αξιών.

Τρίτη 1 Φεβρουαρίου 2011

ΟΙ ΑΝΕΜΩΝΕΣ.





















Άργησαν να φυτρώσουν.
Γιατί άργησαν και οι βροχές.
Τώρα που το χώμα χόρτασε νερό, άνθησαν.
Και γέμισαν τα χωράφια.
Με τα πολύχρωμα λουλούδια τους.
Ναι.
Είναι πανέμορφα.
Και τα λουλούδια και τα χωράφια.
(Συγνώμη για τη ποιότητα της φωτογραφίας.
Πάλι ξέμεινε από μπαταρία η φωτογραφική μηχανή.
Τις τράβηξα με το κινητό…..)