Τρίτη 7 Ιουνίου 2011

Κοίτα να δεις το βλίτο!


Amaranthus viridis - Βλίτα

Μύρισε καλοκαίρι, τα ζαρζαβατικά αρχίζουν να κάνουν έντονη την παρουσία τους στους πάγκους των μανάβηδων. Το κυρίαρχο είδος από τα ζαρζαβατικά είναι τα βλίτα. Γνωστά από την αρχαιότητα, καθώς τα κατανάλωναν όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στη Μεσοποτάμια και τη Νότια Ινδία όπου το παρασκευάζουν με κάρυ.
Τα βλίτα έχουν έντονη, ελαφρώς πικρή και δροσερή γεύση,  ιδιαίτερα  τα βιολογικά . Στο βράσιμο έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες, αφού θα πρέπει να βράζονται πρώτα τα κοτσανάκια και μετά από λίγο να προσθέτονται τα φύλλα, καθώς είναι πολύ τρυφερά. Συνοδεύουν άριστα το τηγανητό ψάρι, το ψητό κρέας ή ακόμη προσφέρονται και σκέτα με μερικές τηγανιτές πατάτες. Εκτός από βραστά μπορούμε να τα τσιγαρίσουμε με λίγο κρεμμύδι, σκόρδο, ντομάτα και να τους προσθέσουμε λίγο από τα παρακάτω βότανα, όπως είναι ο βασιλικός, ο δυόσμος, ο μαϊντανός, το θυμάρι, η θρούμπη, το δεντρολίβανο ή να τα τσιγαρίσουμε με διάφορα λαχανικά εποχής.
Επίσης, χρησιμοποιούνται και σαν φαρμακευτικό βότανο στην παραδοσιακή Ayurvedic ιατρική. Άλλωστε οι διατροφολόγοι προτείνουν πράσινα φυλλώδη λαχανικά και ποικιλία χρωμάτων στο πιάτο μας. Χρειάζεται όμως προσοχή στην υπερκατανάλωση καθώς προκαλεί ελαφριές παραισθήσεις, ελαττώνοντας την πνευματικότητα του ανθρώπου. Προφανώς δεν είναι αναιτιολόγητη η λαϊκή έκφραση “αυτός είναι σαν βλίτο” ή “αυτός είναι βλήτο”.

Γιάννης Αποστολάκης
Chef Μ.Α.Ι.Χ





Το βλίτο δυστυχώς ήταν ένα από τα ‘’παραμελημένα’’  λαχανικά και ερευνήθηκε σχετικά πρόσφατα η σύσταση του. Η ανάλυση όμως ήρθε να δικαιώσει τους Έλληνες που τα καταναλώνουν αρκετά συχνά κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Έχει από τις υψηλότερες βαθμολογίες στη πρόκληση κορεσμού, πράγμα που το καθιστά ένα από τα πιο χορταστικά τρόφιμα που μπορεί να καταναλώσει ο άνθρωπος. Σε συνδυασμό με την υψηλή θρεπτικότητα του, μπορεί άνετα να ανακηρυχθεί ο απόλυτος καλοκαιρινός σύμμαχος για την απώλεια ή διατήρηση βάρους.
            Ας μιλήσουν λοιπόν οι αριθμοί: τα 100γρ βρασμένα βλίτα αποδίδουν μόνο 28 θερμίδες και αυτός είναι ο κύριος λόγος που βοηθάνε στην απώλεια βάρους. Επίσης έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, μόλις 4 οπότε βοηθάει στην ευγλυκαιμική κατάσταση του οργανισμού. Θεαματική η περιεκτικότητα τους σε βιταμίνη C αφού μπορούν να καλύψουν το 90% το ημερήσιων αναγκών και το 73% σε ανάγκες σε βιταμίνη Α. Επίσης μπορούν να μας δώσουν το 57% των αναγκών μας σε μαγγάνιο και το 19% σε φυλικό οξύ. Ακόμα είναι πολύ καλή πηγή ριβαφλαβίνης και βιταμίνης Β6, καθώς επίσης και αρκετά καλή πηγή ασβεστίου, σιδήρου , μαγνησίου, φωσφόρου και κάλιου.
            Με απλά λόγια…. Τα βλίτα τα έχουν όλα! Και μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα, να βοηθήσουν στην ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, στην αποτροπή της εμφάνισης της οστεοπόρωσης και του καρκίνου. Και αν συνδυαστούν με κολοκυθάκια και πατάτα βραστή, σερβιστούν με βραστό αυγό, αγνό ελαιόλαδο και λίγο σκόρδο μπορεί να αποτελέσει ένα υπέρ-γεύμα που καλύπτει και τους πιο απαιτητικούς σε βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικά.
Γεωργία Σπ. Πετράκη
Διαιτολόγος- Διατροφολόγος
georgiapetraki@flashnews.gr
(από τα σημερινά "Χανιώτικα Νέα" )

(Το κιτρινούλι που βλέπετε στη φωτογραφία είναι αρπακτικό έντομο, που τρέφεται με το ψύλλο)

Η καλλιέργεια του είναι σχετικά εύκολη. Θέλει γόνιμο έδαφος και πολύ νερό. Βασικότερος εχθρός του βλίτου είναι οι αδέσποτες κατσίκες και τα πρόβατα. Αμέσως μετά ο ψύλλος. Ένα μαύρο έντομο κάτω από τα φύλλα. Αυτή την εποχή κάνει θραύση. Λόγω καιρικών συνθηκών. Κυρίως υγρασίας και ζέστης. Καταπολεμάτε πολύ εύκολα. Ψεκάζουμε, με ολική διαβροχή,  απογευματινές ώρες με τις επιτρεπόμενες από τη βιολογική γεωργία, μορφές  σαπουνιού. Αν η προσβολή είναι μεγάλη, σίγουρα θα χρειαστεί και άλλος, επαναληπτικός ψεκασμός. 


Υ.Γ: Αύριο, Τετάρτη 8/6,  ραντεβού στις 1 το μεσημέρι, στο « Δίκτυο 91,5 fm». 
Παρέα με το Παναγιώτη Ορφανίδη θα μιλήσουμε για το «i-coli». 
Στα σοβαρά……


2 σχόλια:

ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ είπε...

Ειδες βιταμίνες το βλήτο;...
:-)

Πολύ ενδιαφέρουσα ανάρτηση. ΄Εχω ξανακούσει για τα γιαχνιστά και φέτος θα τα δοκιμάσω

Φιλί και Γλαρένιες αγκαλιες

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Ευχαριστώ ΦΥΡΔΗΝ-ΜΙΓΔΗΝ.