Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Αγαπάς; Απόδειξη!

Στις 19 Μαρτίου 2010 πραγματοποιήθηκε μια προγραμματισμένη συνάντηση στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων .
Στην συνάντηση παραβρέθηκε το Δ.Σ της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοκαλλιεργητών Ελλάδος και από πλευράς Υπουργείου ο κ. Γεώργιος Αναστόπουλος , Διευθυντής του γραφείου του Υφυπουργού κ. Μιχάλη Καρχιμάκη καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες της Διεύθυνσης βιολογικής γεωργίας .
Η συνάντηση αυτή, με τη κα Υπουργό Μπατζελή και το κο Καρχιμάκη, είχε ζητηθεί επισήμως και είχε πρωτοκολληθεί πριν από 6 μήνες.
Δυστυχώς παρόλο που τα προς συζήτηση θέματα είχαν δοθεί έγκαιρα στο Υπουργείο , προκειμένου να υπάρξει ουσιαστική συζήτηση , αυτό δεν κατέστη δυνατό .
Η άποψη του Υπουργείου συνοψίστηκε στην θέση , ότι βρίσκεται σε εξέλιξη ένας συνολικότερος σχεδιασμός που αφορά τόσο την χάραξη της πολιτικής στον αγροτικό χώρο και στην βιολογική γεωργία καθώς και σε αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών & Οργανισμών όπως ο ΟΠΕΓΕΠ , ΔΗΜΗΤΡΑ κ.α .
Τέλος ζητήθηκε, από το ΔΣ της Ομοσπονδίας, να επανέλθει με συγκεκριμένες προτάσεις ανά θεματική ενότητα για το σύνολο των θεμάτων που απασχολούν τους ανά την Ελλάδα Βιοκαλλιεργητές!!!
Μετά από αυτήν την εξέλιξη το Δ.Σ της Ομοσπονδίας, απέστειλε εκ νέου, επιμένοντας, επιστολή προς την Υπουργό κα Κατερίνα Μπατζελή , όπου ζητά συνάντηση μαζί της αλλά και με τον Υφυπουργό κ. Μιχάλη Καρχιμάκη , με τον οποίο δεν μπόρεσε να συναντηθεί λόγω κωλύματος του την ημέρα της προγραμματισμένης συνάντησης .
Εν τω μεταξύ η κα Υπουργός, έδωσε μία «βαρυσήμαντον» συνέντευξη στη «Τσουκνίδα». Αν δεν βαριέστε ή αν νομίζετε ότι δεν χάνετε τον χρόνο σας, μπορείτε να τη διαβάσετε στη διεύθυνση http:// tsouknida.com/2010/04/10/344343-7/. Και να μετρήσετε και εσείς το ειδικό βάρος της σημαντικότητας . Της συνέντευξης πάντα. Για να μην παρεξηγηθώ.
Θα σας μεταφέρω μόνο ένα μικρό κομμάτι, που αφορά τη βιολογική γεωργία.
Ερ.: Τα βιολογικά προϊόντα στην Ελλάδα είναι πανάκριβα και ανεπαρκή. Έχετε κάποια στρατηγική για την ανάπτυξη της βιολογικής καλλιέργειας;
Απ.: Τα ελληνικά βιολογικά προϊόντα είναι εξαιρετικής ποιότητος και ιδιαίτερης γεύσης λόγω του πολύ καλού κλίματος που έχουμε στη χώρα μας. Για εμάς η βιολογική γεωργία αποτελεί την αιχμή του δόρατος στην αγροτική μας πολιτική. Τη στηρίζουμε με συγκεκριμένες στρατηγικές και προσπαθούμε να πείσουμε τους νέους αγρότες να ασχοληθούν με αυτήν, γιατί είναι στενά συνδεδεμένη με τη μεσογειακή διατροφή που είναι το μέλλον στη γεωργία. Συγκεκριμένα συνδέουμε την επιδότηση με το προϊόν.
● Στόχος είναι ο αποκλεισμός των αγροτών που μπαίνουν στη βιολογική γεωργία μόνο για την επιδότηση.
● Διευκολύνουμε τη δημιουργία τοπικών αγορών βιοκαλλιεργητών, ώστε οι μικροί παραγωγοί που δεν μπορούν να φτάσουν τα δίκτυα διανομής να διαθέτουν τα προϊόντα τους στις τοπικές κοινωνίες.
● Εντάσσουμε τα βιολογικά προϊόντα στα μενού των μεγάλων τουριστικών μονάδων εστίασης.
● Οι έλεγχοι γίνονται αυστηρότατοι ώστε να μην υπάρχει ίχνος υποψίας για την ποιότητα αυτών των προϊόντων, διότι έχουν διατυπωθεί ενστάσεις για την πιστοποίησή τους.

Δεν μπορώ, μου είναι παντελώς αδύνατο, να αποφύγω μετά από όλα αυτά, τον πειρασμό. Να σχολιάσω….
Γιατί η κα Υπουργός απαξίωσε αυτή τη συνάντηση; Μα γιατί ήταν απασχολημένη. Κατάρτιζε μαζί με άλλους συναδέλφους της, συναρμόδιους Υπουργούς, τη νέα ΚΥΑ. Που θα καθορίζει τα της βιολογικής γεωργίας!
Τα Ελληνικά βιολογικά προϊόντα δεν είναι πάντα εξαιρετικής ποιότητος και ιδιαίτερης γεύσης. Οι καταναλωτές αυτό πλέον το γνωρίζουν πολύ καλά. Δεν φταίει για αυτό το κλίμα που άλλαξε προς το χειρότερο. Φταίει ο τρόπος καλλιέργειας, συμπεριλαμβανομένης και της έλλειψης τεχνογνωσίας, ενίοτε τα είδη που καλλιεργούνται και φυσικά η ελληνοποίηση τους σε αρκετές των περιπτώσεων.
Αυτή η ριμάδα "αιχμή του δόρατος" έχει σκουριάσει και στομώσει πλέον. Από την πλήρη απραξία.
Οι συγκεκριμένες στρατηγικές που σκοπό έχουν να πείσουν τους νέους αγρότες, να γίνουν βιοκαλλιεργητές, παραπέμπουν, αβίαστα, στο παιχνίδι του παλαιού καιρού «πούντο-πούντο το δαχτυλίδι».
Σωστά, να αποκλεισθούν οι αγρότες που γίνονται βιοπαραγωγοί, μόνο για τις επιδοτήσεις. Μόνο ένας τρόπος υπάρχει για να επιτευχθεί. Όσοι παράγουν και πωλούν πιστοποιημένα βιολογικά προϊόντα, με συνοδεία των σχετικών παραστατικών, να επιδοτούνται. Οι λοιποί, ....τσού!
Άλλος τρόπος έμμεσης αξιοποίησης των επιδοτήσεων, είναι να κοπούν παντελώς. Τα χρήματα των επιδοτήσεων να δοθούν στην υποχρεωτική συνεχή εκπαίδευση των βιοπαραγωγών (ΟΓΕΕΚΑ «Δήμητρα»), στη δημιουργία υποδομών (πχ σφαγεία), στις υγιείς «Ομάδες Παραγωγών» (ενίσχυση συλλογικότητας), στην ενδυνάμωση των ελεγκτικών Οργανισμών του Υπουργείου (ΟΠΕΓΕΠ, ΕΦΕΤ), στην σωστή ενημέρωση των καταναλωτών για τα πολλαπλά οφέλη που προκύπτουν από τη παραγωγή, κατανάλωση των βιολογικών προϊόντων. Ε, δεν μπορεί, όλο και κάτι θα ξεπερισέψει από τις συνήθεις μίζες…..
Επιτέλους, όλοι, μικροί μεγάλοι βιοπαραγωγοί, πρέπει να ξεπεράσουν αυτό το «ο καθείς ξεχωριστά και όλοι μαζί χώρια». Πρέπει να οδηγηθούν με κάθε τρόπο, στη συλλογικότητα. Σε Ομάδες Παραγωγών. Μόνο έτσι θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση σε κάθε είδους αγορά. Με προϊόντα που ζητά και σε τιμές που μπορεί να «σηκώσει» αυτή η αγορά.
Ναι, να ενταχθούν τα βιολογικά προϊόντα στα μενού των μεγάλων τουριστικών μονάδων. Οι ξενοδόχοι το θέλουν; Ειδικά τώρα που , λόγω κρίσης, κυνηγάνε μύγες και αποξηραίνουν τα … μυγιοφτύσματα τους;
Οι ενστάσεις για την εγκυρότητα των βιολογικών προϊόντων, είναι συνεχείς. Το υπάρχον σύστημα ελέγχου είναι αφόρητα γραφειοκρατικό και όχι άμεσα αποτελεσματικό. Όμως αυτό είναι. Και αν δεν αλλάξει, αυτό θα παραμείνει. Λειτουργεί όμως, σύμφωνα με τη παροιμία που λέει «μια του κλέφτη, δύο του κλέφτη, τρεις και η κακή του μοίρα». Η παραβατικότητα υπάρχει και δεν είναι σωστό να τη χρεώνεται το σύνολο των βιοπαραγωγών. Γιατί να είναι «απατεώνας» και ένας βιοπαραγωγός, που για 16 ολόκληρα χρόνια, δεν του έχουν βρει το παραμικρό; Που υπομένει, θέλοντας και μη αυτό το σύστημα, ως αναγκαίο κακό, όπως όλοι οι μη παρανομούντες συνάδελφοι του;
Όσο για την ακρίβεια των βιολογικών προϊόντων, επιτέλους ας πάψουμε να ρίχνουμε όλες τις ευθύνες στους βιοπαραγωγούς. Οι έμποροι που πωλούν τα βιολογικά σκευάσματα και λοιπά αγροεφόδια όσο θέλουν, δεν έχουν ευθύνη;
Οι έμποροι που αγοράζουν τα βιολογικά προϊόντα, ενίοτε και σε τιμές ίδιες ή ακόμα και χαμηλότερες των συμβατικών και τα μεταπωλούν στους καταναλωτές με υπέρογκα ποσοστά κέρδους, δεν έχουν ευθύνη;
Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ή έστω όσα άλλα Υπουργεία εμπλέκονται, δεν φέρουν ευθύνη, για αυτή τη κατάσταση;
Επιτέλους, μήπως είναι καιρός να πάψουμε να κοροϊδευόμαστε;;;;




Δεν υπάρχουν σχόλια: