Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

Ε γεια μόλα, ε γεια λέσα….

Σε όσους ασχολούμαστε, εντός εκτός και επί τα αυτά, με τα αγροτικά, είναι γνωστό ότι ο ΕΛΓΑ είναι υπερχρεωμένος. Του λείπουν περίπου 3,5 δις Ευρώ. Μόνο. Εξ αιτίας του ότι, τα τελευταία 5 χρόνια χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο όχι μόνο αποζημιώσεων αλλά και εθνικών ενισχύσεων. Τα γνωστά «πακέτα».

Τώρα από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων, εξαγγέλλουν την «αναμόρφωση» του. Σύμφωνα με τα πολύ ψιλά γράμματα των Αθηναϊκών οικονομικών εφημερίδων. Η οποία «αναμόρφωση» θα περιλαμβάνει αύξηση των εισφορών από τις παρακρατήσεις των εισπράξεων που προέρχονται από τη πώληση των αγροτικών προϊόντων. Από το 3% που είναι σήμερα θα πάνε στο 5% ή 6% ή 7%. Ανάλογα με τις αντιδράσεις. Ταυτόχρονα σκέπτονται να αυξήσουν και τις ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΓΑ κατά 70 Ευρώ το μήνα!


Αυτό σημαίνει, ότι τα χρήματα που πήραμε, όσοι αγρότες τα πήραμε, αν τα πήραμε, αλλά και εκείνοι που δεν τα πήραμε θα τα επιστρέψουμε στο πολλαπλάσιο. Και η αύξηση επιστροφής χρημάτων από 7% στο 11% του ΦΠΑ δεν θα φτάσει να καλύψει τη διαφορά. Είτε το θέλουμε, είτε όχι.
Λυπάμαι που το Τριώδιο έκλεισε και οι αποκριές τελείωσαν. Για να ντυθούμε αγωνιστές και να ξεχυθούμε στους δρόμους. Κυνηγώντας το δάκο! Με νεροπίστολα…



2 σχόλια:

Nikos Lioliopoulos είπε...

Εγω δεχομαι να αυτξηθει η εισφορα στον ΕΛΓΑ , αρκει αν αποζημιωνει δικαια. Να επιστρέψουν ομως τα τεραστια ποσα που πηραν παρανομα σε αρκετες εκλογικες περιφερειες για ανύπαρκτες ζημιες σε συγκεκριμένες καλλιεργειε. Φαινομενο που συνεχιζεται και στις μερες μας..

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Στην Ελλαδάρα μας, αυτά τα φαινόμενα ποτέ δεν θα σταματήσουν.
Και δεν ξέρω, με τα μυαλά που κουβαλάμε, αν μπορεί να υπάρξει δικαιοσύνη στις αποζημιώσεις.
Τη τελευταία φορά που έκανα δήλωση για φθορά λόγω χαλαζόπτωσης, ήταν το 1996. Η ζημιά αφορούσε το 100% της παραγωγής. Πλήρωσα 5000 δρχ και πήρα 18.250! Από τότε δεν ξαναπήγα να δηλώσω ζημιές. Τη κοροϊδία της κλεψιάς δεν την αντέχω. Προτιμώ να τον καταργήσουν...