Δευτέρα 29 Ιουνίου 2009

Της βρωμούσας....


Ένας πολύ μεγάλος μπελάς για τις καλοκαιρινές καλλιέργειες κηπευτικών είναι η κλασοπαπαδιά ή βρωμούσα. Ειδικά στις βιολογικές καλλιέργειες. Τα πιο ευπαθή φυτά είναι φασόλια, ντομάτες, καλαμπόκια, μπάμιες και πιπεριές.


(Στις φωτογραφίες βλέπεται μία … ομαδική «συνέρευση», για τη διαιώνιση του είδους τους!)

Ένας πολύ καλός συνδυασμός για την απομάκρυνση τους και την ικανοποιητική ελαχιστοποίηση των ζημιών, είναι η χρησιμοποίηση του φυτού ντάτουλα ή δατούρα ή διαβολόχορτου (datura strammonium – inoxia) και του «απιριού».




Ο ντάτουλας, είναι φυτό, που θεωρείται ζιζάνιο. Στη βιβλιογραφία αναφέρεται ότι διώχνει τις κλασοπαπαδιές. Στη πράξη όμως συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο. Όπου υπάρχουν ντάτουλες, οι κλασοπαπαδιές πηγαίνουν σε αυτούς και όχι στα καλλιεργούμενα φυτά. Ένας ντάτουλας κάθε 30-40 φυτά, αρκεί.
Το «απίρι», είναι σκόνη από ασβέστη και θειάφι ανακατεμένα. Αυτό χρησιμοποιούσαν οι παλιοί αγρότες «εκείνα» τα χρόνια.! Σκόνιζαν πολύ καλά τα φυτά πρωινές ώρες που είχε υγρασία και … ησύχαζαν από τις κλασοπαπαδιές. Πράγμα το οποίο κάνω και εγώ.
Τώρα τελευταία υπάρχει στο εμπόριο και μία «φυσική σκόνη», η καολίνη, την οποία επιτρέπει ο κανονισμός, αλλά δεν γνωρίζω, ούτε τον τρόπο χρήση της, ούτε την αποτελεσματικότητα της. Διότι δεν την χρησιμοποιώ και ούτε πρόκειται να το κάνω. Όταν είμαι απόλυτα ικανοποιημένος από τον αποτελεσματικό συνδυασμό του ντάτουλα και του «απιριού»….



4 σχόλια:

yannis είπε...

καλημέρα, σε ποιες αναλογίες χρησιμοποιούμε τον ασβέστη και το θειάφι; πόσες επιθέσεις χρειάζονται;
Ευχαριστώ Γιάννης

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Καλησπέρα yannis. Η αναλογία είναι 50-50. Αυτό το "πόσες επιθέσεις χρειάζονται" δεν το καταλαβαίνω, αλλά αν εννοείς πόσες φορές χρειάζεται να το βάλεις η απάντηση μου είναι "εξαρτάται". Από τις καιρικές συνθήκες, τη προσβολή ή την ανάπτυξη των φυτών.

Ανώνυμος είπε...

το διαβολοχορτο απ οτι διαβασα ειναι δηλητηριωδες οποτε μακρια...
Καπου αλλου βρηκα οτι βοηθαει και το διαλυμα απο πιπεριες.5 καυτερες πιπεριες σε ενα λιτρο νερο,τις αφηνουμε ενα βραδυ και ψεκαζουμε με το διαλυμα.

Ανώνυμος είπε...

Εγώ βάζω δύο κότες στο μποστάνι μου και δεν έχω κανένα πρόβλημα.