Παρασκευή 27 Μαρτίου 2009

Στάχτη στα φυτά.




Ακόμα και τα φυτά, ως πλάσματα της φύσης, ενίοτε πεινάνε. Και αν πεινάσουν, δεν μπορούν να διαδηλώσουν. Από τη φύση τους. Ούτε καν έξω από του Μαξίμου. Το μόνο που μπορούν να κάνουν είναι η «κίτρινη απεργία». Και να μην καρπίσουν. Οπότε, η μόνη διαδήλωση που μπορεί να γίνει, είναι αυτή της αφραγκίας και της ανέχειας στις τσέπες των πάσης φύσεως καλλιεργητών. Διαχρονικά και όχι μόνο τη 4η Μαΐου.
Ένα είδος «φυσικής» διατροφής των φυτών είναι η στάχτη. Αυτή την εποχή, υπάρχει στην εξοχή σε αφθονία. Από ξυλόσομπες, τζάκια αλλά και από το κάψιμο των κλαδιών, στα χωράφια.
Περιέχει 10% κάλιο, άμεσα αναλώσιμο από τα φυτά. Όλων των ειδών. Τα καλλίτερα αποτελέσματα που έχω δει, είναι στις φασολιές, στο σπανάκι, στον αρακά και στα αβοκάντο. Στα σκόρδα τα αποτελέσματα της χρήσης της είναι θεαματικά. Περιορίζονται οι προσβολές από το σκουλήκι του σκόρδου, τα χόρτα σπανίως ξαναφυτρώνουν και τα κεφάλια των σκελίδων γίνονται αρκετά μεγάλα.
Τα σκόρδα της φωτογραφίας είναι από μία ντόπια ποικιλία. Κληρονομιά του παππού στο πατέρα μου και εκείνου σε μένα. Δεν κάνουν από τη φύση τους, εκείνες τις τεράστιες άγευστες σκελίδες που έχουν τα κινέζικα και χιλιάνικα του εμπορίου, αλλά είναι πάρα πολύ δυνατά. Ως προς τη γεύση και τη μυρωδιά. Άρα; Το ... μέγεθος δεν μετράει!

3 σχόλια:

ΝΑΠ.Σ. είπε...

Ισως θα πρέπει να διευκρινήσεις και τι είδους στάχτη θα είναι αυτή. Δηλαδή μπορεί να μπει και στάχτη απο ξύλα του εμπορίου (pdf,νοβοπαν κλπ) ή θα πρέπει να αποφευχθεί στάχτη απο ξύλα που έχουν εμποτιστεί με χημικά

ΠΑγιαυλάς ΝΙΚΟΣ είπε...

Συγνώμη, έχεις δίκιο, αλλά καμιά φορά τα αυτονόητα για εμένα , δεν είναι σίγουρα και για τους άλλους.
Στάχτη από απλά ξύλα, από αυτά που προέρχονται από τα κλαδέμματα κυρίως και όχι νοβοπάν ή ξύλα εμποτισμένα σε χημικά ή pdf.
Πολύ καλή είναι και η στάχτη από πυρήνα ελιάς, αλλά χρειάζεται προσοχή. Επειδή είναι πάρα πολύ δυνατή, άρα καυστική για τα φυτά, πρέπει να χρησιμοποιηθεί την επόμενη χρονιά, αφού "ξεθυμάνει", από τα νερά του χειμώνα.

Rousounelos Dimitris είπε...

Πολύ ενδιαφέρον!!!