Παρασκευή 27 Φεβρουαρίου 2009

Το ... σαμάρι!




Δεν μπορώ να καταλάβω, γιατί ξένισε πολλούς το γεγονός, ότι στη πρόσφατη εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Δήμο Βουκολιών, προς ενημέρωση των νέων αγροτών για τα τρέχοντα προγράμματα των Ευρωπαϊκών επιχορηγήσεων, οι αγρότες που πήγαν ήταν ελάχιστοι . Και οι περισσότεροι από αυτούς ηλικιωμένοι.

Είναι αρκετοί εκείνοι οι νέοι, που θέλουν να ακολουθήσουν το επάγγελμα του αγρότη. Άλλοι από ανάγκη και άλλοι επειδή το θέλουν. Που σίγουρα είναι και οι λιγότεροι. Σημασία όμως έχει, ότι δεν θέλουν την ανάπτυξη της μπουλντόζας, του πλαστικού γκαζόν, των σύγχρονων μεταλλικών παραγκών, των μπετονένιων ρεντουμάδικων.
Οι εγκρίσεις επιχορηγήσεων, μέσω των Ευρωπαϊκών προγραμμάτων, ήταν και παραμένουν κατευθυνόμενες. Δεν έχει αλλάξει κάτι. Αρκεί, να έχεις έναν καλό μελετητή-τεχνητό σύμβουλο, χωμένο πατόκορφα μέσα στα γραφειοκρατικά και πολιτικά πράγματα, για να πάρεις έγκριση.
Η οποία έγκριση, για να σου κοινοποιηθεί, πρέπει να περάσεις, από το πολιτικό γραφείο συγκεκριμένου κυβερνητικού βουλευτή, ο οποίος θα σε φροντίσει «κατόπιν ενεργειών του»! Αν δεν το κάνεις, θα περιμένεις για πολλούς μήνες. Ή θα πρέπει να πας στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, για να ψάξεις σε πιο συρτάρι, τίνος υπαλλήλου, έχει καταχωνιαστεί και περιμένει. Όχι τον … Ερυθρό Σταυρό, αλλά το Βουλευτή «σου», που θα σε … σώσει.
Απίστευτο και όμως τραγικά αληθινό!
Ωραία λοιπόν πήρες, με τον ένα ή άλλο τρόπο την έγκριση! Να τι κάνεις τι, χωρίς λεφτά, αν δεν έχεις να επενδύσεις ή δεν σου δίνουν οι τράπεζες δάνειο. Διότι πρέπει πρώτα να τα .. "ακουμπήσεις" και μετά από χρόνια και καιρούς, συνήθως λίγο πριν από εκλογές, να πάρεις ένα, ως έναντι ποσό!
Γνωρίζεται πόσοι νέοι άνθρωποι έχουν μείνει ξεκρέμαστοι και κινδύνεψαν να χάσουν τις περιουσίες τους;
Όλα αυτά πλέον είναι πολύ γνωστά, στα νέα παιδιά της υπαίθρου, που επιπλέον, αποφεύγουν να σπαταλούν το χρόνο τους, με τη συμμετοχή τους σε εκδηλώσεις που κρίνουν, ότι εξυπηρετούν επικοινωνιακά τεχνάσματα.
Όπως επίσης γνωρίζουν πολύ καλά και τα προγράμματα που "τρέχουν", μέσα από το διαδίκτυο, στο οποίο έχουν πια πρόσβαση....

Δεν υπάρχουν σχόλια: